Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Pallavicini-kápolna 2 az emékparkban

Ópusztaszer - Jegyárbevétele mellett idén 236 milliós állami támogatásból gazdálkodik az állami kézbe került Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A cég pályázati pénzből fel akarja építtetni az ányási Pallavicini-kápolna mását. A legközelebbi rendezvény a Magyar–Lengyel Barátság Napja lesz március 23-án.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft.-ként a Csongrád Megyei Kormányhivatal intézményfenntartó központjához került. Tokovics Tamás ügyvezető igazgatótól tudjuk, hogy a cégnél lezajlott az átvétellel kapcsolatos pénzügyi átvilágítás, és készülnek a szezonra.

A félig lerombolt ányas kápolna az 1950-es években. Fotó: sulinet.hu
A félig lerombolt ányas kápolna az 1950-es években.
Fotó: sulinet.hu


Korábban a park nem kapott a közgyűjteményeknek járó állami normatív támogatásból, csak a jegyárbevételekben és pályázatokban bízhatott. Ez, amíg a Feszty-körkép az újdonság erejével hatott, nem jelentett gondot, mert a látogatószám és így a jegyárbevétel is nőtt. Aztán fokozatosan romlott a helyzet, és már szükség lett volna támogatásra, amelyet az állam híján a fő tulajdonos, a megyei önkormányzat nyújtott tagi kölcsönként és a parkot új látványosságokkal, kiállításokkal gazdagítóm, 640 milliós felújítás önerejeként. A kft. tavaly, még önkormányzati tulajdonban kapott 246 millió állami támogatást, az idei évre 236 millió forint jut. Tokovics Tamás azt mondta, ez megnyugtató gazdálkodást tesz lehetővé.

A Pallaviciniek Által építtetett kápolna-síremlék tervrajza, 1880-as évek vége
A Pallaviciniek Által építtetett kápolna-síremlék tervrajza, 1880-as évek vége.
Illusztráció: sulinet.hu


– Ezenkívül pedig mindenre lövünk, ami mozog: két pályázatot beadtunk, és másik kettőn dolgozunk, mert több helyen is modernizálni kell – mondja az igazgató. – Szeretnénk egy új fogadóépületet, amely megfelel a mai forgalomnak, és új mosdót alakítanánk ki. Fontos tervünk, hogy felépítjük a Pallaviciniek ányási kápolnáját az eredeti, Bécsből megszerzett tervek alapján, a család együttműködésével. Egy templom egyébként is hiányzott a skanzenfaluból.

A park állami tulajdonban is ugyanazokat a programokat szervezi, amelyeket tavaly: legutóbb megtartották a régi iskolai hagyományokat felelevenítő Gergely-járást, készülnek a húsvétra, a Nyeregszemlére és a Nyílzáporra is. A következő fontos esemény, a Magyar–Lengyel Barátság Napja március 23-án zajlik: a két köztársasági elnök, Schmitt Pál és Bronisław Komorowski fákat ültet az emlékparkban. A helyszín azért is Ópusztaszer, mert Feszty Árpád körképét 1991 és 1995 között lengyelek restaurálták.

Olvasóink írták

  • 1. Atlasz 2012. március 20. 11:40
    „A kápolnát már az alapító igazgató és csapata is tervezte felépíteni, de indoklás nélkül kirúgták 2007-ben!
    Snitt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett az első Nobel-díjas tudós Szegedre

Megérkezett az első Nobel-díjas tudós Szegedre, aki a Szent-Györgyi Albert tiszteletére tartott jövő heti nemzetközi konferencián vesz részt. Tovább olvasom