Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Perre megy a villanyóra miatt Joó Imre

Ásotthalom - Próbapert indít az áramszolgáltatóval szemben Joó Imre ásotthalmi tanyatulajdonos, mert igazságtalannak tartja, hogy 50 ezer forintot kellett fizetnie az újonnan bekötött villanyóra dobozáért – utólag. Ezzel a problémával nincs egyedül. Bár az óra a szolgáltatóé, az EDF DÉMÁSZ válaszából az derül ki, hogy a mérőhely kialakítását a fogyasztó fizeti.
A szegedi Joó Imre huszonöt évvel ezelőtt vásárolt házat Ásotthalom mellett.
– A hétvégéket töltjük a tanyán, de ott tartjuk a fagyasztókat is, mert a szegedi, harmadik emeleti lakásban nem lehet disznót vágni, nagyobb mennyiségű húst tárolni – mondja a tulajdonos. Az ásotthalmi tanyánál a villanyóra leolvasásához nem kell a gazda jelenléte, a leolvasó tudja, hol van a mérő az épület mögött, hozzáférhető helyen. – Ezzel sohasem volt probléma, jött a kismotorral, tudta, hol van, leolvasta, fizettünk. Jellemző, hogy a szomszéd mondta meg, a szerelők lecserélték az óránkat. Ezzel sem volt semmi gond, az ő órájuk, cseréljék. Egy éve aztán áramszünet lett, vihar után. Csak a hétvégén vettük észre.

Perre megy a villanyóra miatt Joó Imre. Fotó: Karnok Csaba
Perre megy a villanyóra miatt Joó Imre.
Fotó: Karnok Csaba

Törvényekre hivatkozik a szolgáltató

Az EDF DÉMÁSZ kommunikációs csoportja érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy erről az esetről nem áll módjukban információt adni, mert ehhez a fogyasztó hivatalos felhatalmazása kell. Általánosságban azt közli a szolgáltató, hogy a mérőhelyet a hatályos törvények értelmében „a rendszerhasználónak saját költségén kell kialakítania". Tavaly december 10-e óta pedig az új mérőszekrények telepítését előre számlázza az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. – ha a rendszerhasználó ezt a céget bízza meg ezzel a feladattal. A „Csatlakozáskialakítás, műszaki felmérő, megrendelő és munkautasítás" fejlécű nyomtatványon dokumentálják a munkát. Ezt a lakás tulajdonosa is aláírja, és ezen szerepel a mérőszekrény ára.

Szóltunk a szolgáltatónak, kijöttek, és leszerelték az órát. Elvitték. Ezt csak azután tudtam meg, hogy elmentek, mert dolgoztam, térerő meg nem mindig van a szerb határ közelében. A nejem hívott sírva, hogy nem is lesz áram egy ideig. Először nem volt világos számomra, miért is döntöttek így, mert a papír, amit hagytak, olyan írással volt kitöltve, hogy el kellett vinni a gyógyszertárba, ott tudta kiolvasni nekem a kis hölgy: az áramvevő hely életveszélyes, ezért döntöttek így. A hűtőben lévő húst csak a kutyának lehetett megfőzni, az ennivaló nagy részét pedig ki kellett dobni. Három hétig nem volt áramunk. Aztán lett, mert egy bordányi céggel, amelyik az EDF DÉMÁSZ partnere, megcsináltattam. Közel 100 ezer forintba került. Pár hónap múlva jött egy DÉMÁSZ-os számla, még ötvenezer forintról. Megkérdeztem tőlük, mi ez, és kiderült: a villanyóra doboza kerül ennyibe. Egy műanyag, sorozatgyártott ládikó! Ezt is kifizette a feleségem, mint mindent. Én viszont fölhúztam magam, elmentem a kormányhivatalba, onnan a fogyasztóvédelmi hatósághoz. Meghallgattak, de nem történt semmi. Pedig szerintem nem jogos ezt a pénzt is velünk fizettetni. Legalább írtak volna még egy mondavtot, hogy bocs, nyilvánvaló, hogy kiszúrtunk veled, de ezért meg ezért történt. Az új villanyóra gyönyörű, digitális, de egy magyar felirat nincs rajta. Ha áramszünet lesz megint, és kihívjuk a szerelőt, pedig csak egy kapcsolót kéne elfordítani, ki fogják velünk fizettetni a kiszállás díját?

Joó Imre és a szolgáltató órája. Elszakadt a cérna. Fotó: Karnok Csaba
Joó Imre és a szolgáltató órája. Elszakadt a cérna.
Fotó: Karnok Csaba

Joó Imre először úgy gondolta, csak nyilvánosan kipanaszkodja magát, tanulságul másoknak, hogy figyeljenek nagyon, ha hasonló helyzetbe kerülnek. Idő közben azonban fölvette a kapcsolatot egy fogyasztóvédő csoporttal, és mivel kiderült, mások is vannak vele egy cipőben, közösen próbapert készülnek indítani az áramszolgáltató ellen.
Kérdés, hogy boldogulnak-e.

Olvasóink írták

 • 9. Neszemetelj! 2013. szeptember 23. 09:55
  „Nekünk 3 éve került az áram bevezetése egy külterületen lévő kiskertbe, ami 270ezer!!! Igen kettőszázhetvenezer forintba került!
  ...és ez csak egy 9m-es vezeték volt a karótól ahonnan lehozták, és ehhez járt a nagy fehér műanyag doboz. Oké, erős áramvezeték is van benne+16m-es kábel.
  Amikor megkérdeztük hogy miért 90 ezer a műanyag doboz hozzá, akkor azt mondták, mert az az enyém.
  Akkor visszakérdeztem, hogy ha az enyém, akkor ha elköltözök vihetem magammal? Majdnem keresztbe haraptak a démásznál, hogy mit képzelek én, hogy a dobozt magammal viszem..., az a telekhez tartozik és a démász tulajdona.
  Na most akkor kié a doboz? Amikor fizetünk a miénk, amikor költözünk a démászé...

  Mindennek utánajártunk, jogszabályoknak és lehetőségeket kerestünk, hogy ne legyen a végösszeg 270ezer, de sajnos nem mi győztünk!”
 • 8. xenopus 2013. szeptember 22. 22:20
  „7. szatyi Nem tudom, megkérdezem....”
 • 7. szatyi 2013. szeptember 22. 17:30
  „"5. xenopus 2013.09.22. 11:49
  Utánanéztem, 30 méter vezeték, 15 földkábel ingyen van új bekötésnél a megbízott szerelő munkadíját is kifizetik a villanyórából kijövő vezetékig, ahol a tulajdonjogi határ van."
  Ezzel szemben áll "3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013.09.22. 11:19" kommentje, miszerint: "Nekem egy démász partner adott egy 58 ezres árajánlatot, karótól 10 méter földkábel bekötés + külső villanyóra szekrény ami benne van az árba."

  Akkor most melyikőtöknek kell hinnem?”
 • 6. Francois 2013. szeptember 22. 14:17
  „Szerintem menjen perre a gazda! Nekem a Dégáz számlázott ki kiszállási díjat gázóra cseréért! 9900 forintot! :) Nem nagy az összeg de perre vittem mert etikátlannak tartottam! :)”
 • 5. xenopus 2013. szeptember 22. 11:49
  „"az áramvevő hely életveszélyes, ezért döntöttek így."
  Szerintem dönthet a szolgáltató igy, pláne ha tűz és életveszélyes, kötelessége is!!! Ha igy volt, örüljön a gazda, hogy nem történt tragédia!
  A villany, gáz, telefon bekötés nem örök érvényűek, egyszer elavulnak.
  Nem értem miért kellett volna egy szolgáltatónak saját költségén felújíttatni a vételezési helyet?? A Gazda érdeke nem? És mint mindennek, vannak költségei is....
  Utánanéztem, 30 méter vezeték, 15 földkábel ingyen van új bekötésnél a megbízott szerelő munkadíját is kifizetik a villanyórából kijövő vezetékig, ahol a tulajdonjogi határ van. Igen, a doboz és a mért vezeték, földelés fizetős! Az fogyasztó tulajdonában van, neki kell az ide vonatkozó előírásoknak megfelelnie a vételezési ponthoz.
  Persze, lehet reklamálni, de -véleményem szerint- többet fog elkölteni levelezésre, telefonálásra, jogi tanácsadásra mint amennyit nyerni fog esetleg a végén. De hajrá!”
 • 4. szilvásbukta 2013. szeptember 22. 11:39
  „"...az esetről nem áll módjukban információt adni, mert ehhez a fogyasztó hivatalos felhatalmazása kell."
  A magánterületen lévő villanyóra leszereléséhez, meg az új doboz felszereléséhez bezzeg nem kellett a fogyasztó felhatalmazása.
  Lényeg a jogbiztonság.”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. szeptember 22. 11:19
  „Kíváncsi leszek a végeredményre, remélem megírja a DM.
  Nekem egy démász partner adott egy 58 ezres árajánlatot, karótól 10 méter földkábel bekötés + külső villanyóra szekrény ami benne van az árba.
  Tehát nem csak a műanyag doboz kerül 50 ezerbe (elvileg)”
 • 2. szatyi 2013. szeptember 22. 11:02
  „" Tavaly december 10-e óta pedig az új mérőszekrények telepítését előre számlázza az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. - ha a rendszerhasználó ezt a céget bízza meg ezzel a feladattal."

  Erre melyik törvény hatalmazza fel a szolgáltatót?”
 • 1. pog 2013. szeptember 22. 10:49
  „majd oda figyelnek egymás munkájára, ha elindul a leépítési gépezet a démász-nál..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges táncbemutató

A 100 Tagú Cigányzenekar és az ExperiDance társulata úgy döntött, itt az ideje a közös munkának. Tovább olvasom