Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Sírhely magukra maradt művészeknek

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház „családi sírhelyet" létesített a Belvárosi temetőben azon művészei számára, akiknek a „családja" is a társulat volt. Ma elsőként a novemberben elhunyt Hőgye Zsuzsanna hamvait helyezik örök nyugalomra.
Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kezdeményezte, hogy a társulat azon művészei számára, akik hozzátartozók nélkül hunytak el, a Belvárosi temetőben közös sírhelyet létesítsenek. Ilyen színművész volt a novemberben eltávozott Hőgye Zsuzsanna is, aki alakításaival örökre belopta magát a szegedi közönség szívébe. Művészi pályájának első, majd kitérők után utolsó társulata volt a szegedi.

– Élettörténete jól példázza azt a művészsorsot, amelyben Thália szolgálata megelőz olyan polgári értékeket, mint a család, amelyben a pálya hányattatásai miatt a letelepedés, családalapítás a művészileg legaktívabb években nagyon nehéz, később pedig az életkor miatt lehetetlen. Sok, komoly sikereket megélt művész marad élete alkonyára magányosan, sokszor méltatlan körülmények, nélkülözés közepette, és nem állnak mellettük utódok, örökösök, hogy megadják nekik a végtisztességet – fogalmaz Gyüdi Sándor, aki arra is emlékeztet: a szakmai hagyományok szerint a család nélkül eltávozott művészek temettetéséről utolsó – vagy pályájuk szempontjából meghatározó – társulatuk gondoskodik.

Gyüdi Sándor: Sok, komoly sikereket megélt művész marad élete alkonyára magányosan.
Gyüdi Sándor: "Sok, komoly sikereket megélt művész marad élete alkonyára magányosan."
Fotó: DM/DV

Az a tapasztalat: a magányosan elhunyt művészek többségének sírját nemigen látogatják, és nincs, aki gondozza azt. Hogy végső nyughelyük ne merüljön a feledés homályába, hanem olyan emlékhellyé váljon, amely a közönségnek és a társulatnak is alkalmat ad a tiszteletadásra, a szegedi színház nemrégiben egy „családi sírhelyet" váltott a Belvárosi temetőben azon művészei számára, akiknek a „családja" is a társulat volt. A közös sírhely közvetlenül a díszsírhelyek – Szeged díszpolgárainak – parcellája mellett található.

Pénteken temetik Hőgye Zsuzsannát

A színházi világnaphoz kapcsolódóan március 26-án, pénteken 14 órakor a szegedi teátrum által váltott közös sírhelyen helyezik örök nyugalomra a novemberben elhunyt Hőgye Zsuzsanna hamvait. A Jászai-díjas színművészt Gyüdi Sándor főigazgató és Sándor János rendező, színháztörténész búcsúztatja. Egyben azt a sírkövet is felavatják, amelyre a művészek nevét vésik majd.

Olvasóink írták

  • 1. Dema 2010. március 26. 11:41
    „Gratulálok az ötlethez, és a megvalósításhoz! Sok hasonló cselekedetre volna szükség, hogy a fiaink is tanulják mi az a tisztelet megbecsülés. Hasonló példákra lenne szükség az egész országban!!
    Gyüdi Sándornnak köszönjük ezt a példamutató magatartást”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unisono - Beethoven-balettest a nagyszínházban

Unisono (A Tiszánál) címmel tart ma este 7 órától bemutatót a Szegedi Kortárs Balett. Tovább olvasom