Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szabad a házi vágás és ökörsütés

Csongrád megye - A kistermelők a portájuktól számított 40 kilométeren belül árusíthatják saját készítésű termékeiket – áll az agrártárca nemrég hatályba lépett rendeletében. Erről is szó volt tegnap az Agrár Munkaadói Szövetség szegedi szakképzési fórumán.

Balatoni József, a kisteleki Balatoni Húsüzem tulajdonosa vendégelte meg tegnap Szegeden az Agrár Munkaadói Szövetség rendezvényének résztvevőit kolbász- és szalámikülönlegességeivel. A 18 éves családi vállalkozás vezetőjét – a Pick Szeged Zrt. korábbi szalámimesterét – ugyan nem érinti a múlt héten hatályba lépett, háznál készült termékek szabad árusítását kimondó rendelet, de véleménye azért van róla.

Saját szakterületénél maradva elmondta: a hús veszélyes alapanyag, tehát mindenki figyeljen oda arra, hogy az alapvető higiéniai előírásokat betartsa.

Az új rendeletben az egyik régóta várt módosítás a kistermelők által előállított állati termékek – hús, tej, tojás – és feldolgozott termékek – sajt, kolbász vagy lekvár – forgalmazására vonatkozik. Ezeket az élelmiszereket e héten már eladhatja a kistermelő az előállítás szerinti megyében, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számított 40 kilométeres távolságon belül az ország területén, illetve Budapesten.

Zöld utat kapott a falusi vendégasztal. Fotó: Veréb Simon
Zöld utat kapott a falusi vendégasztal.
Fotó: Veréb Simon

Bagi Ádám, az Agrár Munkaadói Szövetség régióvezetője egyetért a jogalkotókkal.

– Ausztriában a falusi turizmus elképzelhetetlen anélkül, hogy a házigazdák ne saját készítésű sajttal, kolbásszal kedveskedjenek a vendégeknek – magyarázta. – Nálunk eddig ezt nem engedélyezték. A minisztériumi emberek, amikor hazajöttek külföldi útjaikról, lelkendeztek, milyen jókat ettek, ittak a muskátlis parasztházakban, míg itthon tiltották a „falusi vendégasztalt". Hozzá kell tennem: nagyon fontos, hogy a jövőben is nyomon követhessük a termék útját.

Már nem csak a piaci értékesítés jöhet szóba: boltok, vendéglátóhelyek is megvehetik az árut, sőt a közétkeztetésben, kórházakban, óvodai és iskolai menzákon, nyugdíjasotthonokban is megjelenhet. A szárnyasok és nyúlfélék húsát viszont csak hatósági igazolással lehet eladni.

Balatoni József saját termékét is megkóstoltatta az érdeklődőkkel. Fotó: Veréb Simon
Balatoni József saját termékét is megkóstoltatta az érdeklődőkkel.
Fotó: Veréb Simon

A házi vágások szabályozását is jó ideje sürgették a vendéglátók és a civilszervezetek. Most annak, aki baromfit vagy nyulat vág (hetente legfeljebb 50 házityúkot, 25 víziszárnyast vagy pulykát, illetve 13 nyulat), nem kell hatósági húsvizsgálatot végeztetnie, ha a terméket helyben, végfogyasztónak adja el. Az ünnepélyes ökörsütések, disznóvágások sem maradnak el ezután: ellenőrzött állományból, előzetes bejelentéssel szabad a vágás és feldolgozás – akár az udvaron is, falusi vendéglátással, rendezvénnyel összekötve. A disznótoroshoz fel nem használt maradékot a trichinella-vizsgálat után akár le is fagyaszthatja a falusi vendéglátó, hogy később készítse el. Egy kistermelő évente legfeljebb 12 saját sertést, 24 juhot, 24 kecskét és két szarvasmarhát vághat le és készíthet el így.

161 új álláshely

Az élelmiszer-ipari szakképzés lehetőségeit vázolták fel az előadók a tegnapi szakképzési fórumon. Juhász Károly, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ szegedi kirendeltségének igazgatója elmondta: csak júliusban 161 új, élelmiszer-ipari álláshelyet jelentettek be a munkáltatók Csongrád megyében.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. persona 2010. július 17. 21:03
  „22. <moderálva> éppen lehet nagyüzemben átcímkézett romlott hústól is.. :)”
 • 27. jozko 2010. július 16. 23:15
  „Hogy ezt Kállai Ferenc, a "Tanú" nem érhette meg! Nyugodjon békében!”
 • 26. jozko 2010. július 16. 22:55
  „Nagy disznóságokat idáig is csak kereskedelmi mennyiséggel próbáltak csinálni-főleg úgy, hogy személytelenek maradjanak a "méregkeverők". Az ilyen pancserek lusták ahhoz, hogy egykis "disznótoros kóstoló" mennyiségben próbálkozzanak. A kereskedőket továbbra is felelősség terheli aforgalmazott áru minőségéért és származásáért...Háromemberes pálinkát vagy asztalkaparékból készített disznótorost meg eddig is próbált már rátukmálni egyik szomszéd a másikra...az a bolond. aki udvariasságból elfogyasztja a s...art. Ennél szerintem mindenki jobban vigyáz a ma már egyre drágább egészségére. Aki meg üzletet remél ettől, az adni fog a hírére...a vevők a piacon is megkeresik a megbízható eladót!”
 • 25. tomth 2010. július 16. 16:59
  „Pista bácsinak is kötelező lesz a tachográf használata. Nézi úz közben a bicaj kormányán és amikor 39,9 km-nél jár, megáll és ott ahol van elkezdi árulni a disznósajtot.”
 • 24. mj52, 2010. július 16. 15:09
  „Ez az ötlet onnan származhatott, ahonnan a házi szeszfőzdék, érdekes a 40 km.-es határ, mi van ha valaki gyalog viszi, más meg autóval,vonattal, vagy kerékpárral.”
 • 23. Kazikázmér 2010. július 16. 15:04
  „15. Ez világos! De ha rossz dolgot veszek, akkor soha többet nem fogok nála vásárolni! A multik is csak a dátumozással tudnak csalni és a saját termékként eladott húsárukkal. De pl egy Hartai kolbász, vagy Felgyői vastagkolbász, vagy Gyulai kolbász már a nevében hordozza a márkajegyeket! Így egy hentesként dolgozó embertől sem veszek másodállásban előállított kolbászt és hurkát, mert sejtem honnan van a hús nagyobb része! Horvátországban is árulják a piacon a házi termékeket, ránézésre meg lehet állapítani róla, hogy kiváló termék! Meg attól a békéscsabai gazdálkodótól is szívesen veszek házi szalámit, akiről tudom saját disznóit dolgozza fel, és megkóstoltam korábban a termékeit és tudom róla, hogy jó! Az élelmiszer bizalmi termék ezt kellene már figyelembe venni végre! Nem mindenki főztjéből eszek szívesen ez is igaz!”
 • 22. franzvon 2010. július 16. 14:52
  „moderálva”
 • 21. sevenof9 2010. július 16. 14:43
  „azt hiszem a joisten nem azert adott nekunk latastmizlelest es szaglast,hogy a douglasban csorgassuk a nyalunk.

  odamesz,megnezed,korbeszagolsz,megkostolod es ha jo megveszed,ez biza ilyen 1szeru!

  ha pedig megis atb@sztak,kirakod facebukra vagy homarra es nem mesz tobbet oda.

  Addig mig a panelprolik csak otthon veszik eszre a tescos hus talcas folpakkos cuccos alja rohad,addig mit varunk?

  a burokratanal nincs veszelyesebb ember na megis a jogasz es/vagy kozgadasz burokrata :)”
 • 20. tomth 2010. július 16. 14:09
  „Normális ember ilyen házi dolgokat ismeretlentől ezután sem fog venni.”
 • 19. spiler 2010. július 16. 13:54
  „megengedték a pálinka főzést most már visszavonnák...na ez lesz ennek is a vége ,,,CSAK ISMERÖSTŐL VESZEK BENNE MEGBIZOM,Ő TARTJA A SZINVONALAT MERT HA NEM AKKOR RÁROHAD JÖVÖRE”
 • 18. Logaritmus 2010. július 16. 13:53
  „Alapvetően egy magától értetődő, nagyon jó dologról beszélünk. Azért félek mégis, mert Magyarország sajnos nem Ausztria, félő hogy itt tényleg a döghúsos, zimmerferis, az élelmiszer biztonságon, hűtési költségen spóroló nyerészkedők fognak nagyot kaszálni, nem a becsületes házi ízek előállítói.”
 • 17. Logaritmus 2010. július 16. 13:50
  „"kisteleki Balatoni Húsüzem"”
 • 16. blinky88 2010. július 16. 13:50
  „Jó ötlet, még ilyenek kellenének!!!”
 • 15. vári 2010. július 16. 13:17
  „Kazikázmér

  "Nem hinném, hogy az általad említett Józsi bácsi, vagy bárkinek nevezzük képes lenne a régi tradíciókat felrúgva máshol másként feldolgozni a jószágot, mint ahogy eddig tette és tette az ő apja, nagyapja."

  Az lehet, de nincs ráírva a kistermelőre, hogy "Józsi bácsi vagyok, követem a családi tradíciót és úgy dolgozom fel a jószágot, mintha saját magamnak készíteném" vagy "Feri vagyok, nagyívben leszarom a tradíciót, ezért beledobálok a cuccba minden szemetet".”
 • 14. vári 2010. július 16. 13:12
  „Black&Red

  "Legalább az ember tudja most már, hogy mit eszik-iszik, ami ugye a hipermarketekben meg kérdőjelezhető! "

  Honnan? Nem látod, ahogy a kistermelő feldolgozza az alapanyagokat.”
 • 13. delvidek 2010. július 16. 13:03
  „Eljen a versenykereskedelem! Maradjanak meg a jok!”
 • 12. Nyomozo 2010. július 16. 13:01
  „Még annyit, hogy az ásotthalmi "kolbászgyáros" a hurkát és a kolbász állati etetésre használt proteinnel tette tartalmasabbá.”
 • 11. Nyomozo 2010. július 16. 12:57
  „Mit jelent? Nyomozónál a pont!!”
 • 10. kiokushyn 2010. július 16. 12:55
  „Nyomozónál a pont!!
  Egy-két algyői "hósvágó" eddig is eladott a szó legszorosabb értelmében minden szart,s bőszen hangoztatta,hogy rokkantnyugdíjas, úgy sem tudják megbüntetni.”
 • 9. Nyomozo 2010. július 16. 12:47
  „Hát én megmondom a frankót! Azért teljesen nem értek vele egyet. Most legálisan el tudnak adni minden döghusból készült ételt. Ne felejtsük el azért nálunk se mindenki talpig becsületes. Lásd az ásotthalmi kolbászgyárost és még sorolhatnánk. A házilag készített dolgokat nem igazán kedvelem, csak akkor, ha tudom ki készítette. Tudom, hogy tiszta és megbízható.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell többet jelenléti ívet írni

A parlament nemrégiben elfogadta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt, amely hamarosan, augusztus 1-jétől hatályba lép. Tovább olvasom