Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Szeged nem jutott be a top 10-be

Szeged - A legnépszerűbb magyar települések közé azok tartoznak, amelyek fürdővel rendelkeznek – ez derül ki a Magyar Turizmus Zrt. 2010-es rangsorából. Szeged, noha van már fürdője, rontott helyezésén: a 2009-es 12. helyről a 15.-re csúszott vissza.
A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma alapján legnépszerűbb 10 település köre alig változott 2009-hez képest – erről tanúskodik a KSH legújabb adatsora. Az első 3 helyen változatlanul Budapest, valamint két fürdőváros, Hévíz és Hajdúszoboszló áll. A szinte kizárólag fürdőjéről híres Bük és Zalakaros is bekerült a top 10-be. Magyarázatképpen: kereskedelmi szálláshelynek azt nevezzük, ahol egyszerre 10-nél többen alhatnak.

A történelmi városok közül Sopron, a magyar tenger mellől pedig Balatonfüred és Siófok volt a legnépszerűbb az összesített, a belföldi és a külföldi vendégeket, vagyis az itt töltött éjszakákat egyaránt számon tartó tízes listán. A 10. helyen az a Debrecen áll, amelyet ma már nem cívis-, hanem inkább fürdővárosként emlegetnek.

Alig különbözik a belföldi vendégek száma alapján készült rangsor, ebben ugyanis Budapestet Hajdúszoboszló és Sopron követi. A többi szereplő szinte ugyanaz az első 8-ig: az utolsó helyekről azonban Sárvárt Eger, Debrecent pedig Gyula ütötte ki népszerűségben.

A külföldieknél Hévíz a paradicsom

A Magyar Turizmus Zrt. aszerint is vizsgálta az adatokat, hogy hány belföldi vagy külföldi vendég vett ki szobát a legnépszerűbb városokban. Kiderült, hogy a külföldiek körében is abszolút győztes Budapest, Hévíz pedig az örökös ezüstérmes.

Hol áll Szeged a listán? Mihály Illés, a szegedi Tourinform-iroda vezetője tájékoztatott a további részletekről. Szeged 2010-ben csak a 15. helyen végzett, holott 2009-ben még a 12. legnépszerűbb magyar város volt. Az idegenforgalmi szakembert is meglepték az adatok, hiszen a vendégéjszakák száma emelkedett. Tavaly közel 115 ezer turista jött a megyeszékhelyre és töltött el 208 ezer vendégéjszakát. A turisták száma 1,1, a vendégéjszakáké 6,8 százalékkal lett több.

Mihály Illés szerint a rosszabb helyezés annak is köszönhető, hogy még mindig válság van, s mivel az emberek kevesebb pénzt tudnak elkölteni, az olcsóbb lehetőségeket keresik. A szakember személyes tapasztalatai alapján jelentette ki, hogy az ország más térségeiben jelentősebb árengedményeket adnak a turistáknak, mint Szegeden.

Meglepő Pécs 12. helyezése is, hiszen Európa kulturális fővárosaként 2010-ben rekordszámú turistát kellett volna fogadnia. Nem így történt.

Fürdőkkel a turistákért

A 10 Csongrád megyei város közül 7-nek van fürdője, mindenütt jelentős fejlesztések voltak és lesznek még. Szeged vezet a közel 6 milliárd forintos beruházással felépült Napfényfürdő Aquapolisszal. Makón 3,6 milliárdot költenek a fürdőre. Vásárhelyen is élményfürdőt terveznek mintegy 1 milliárd forintért. Kisteleken eddig 500 millióba került a gyógyfürdő, Mórahalmon a Szent Erzsébet fürdővel kapcsolatos legutolsó fejlesztések megközelítették az 1 milliárdot. Szentes is fejlesztett az elmúlt években, 700 millió forint értékben. Csongrádon van fürdő, igaz, fejlesztésére még nem nyertek újabb forrást. Algyő pedig az egyetlen Csongrád megyei falu, amelyiknek fürdője és gyógyvize is van.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. koranyi2 2011. február 27. 12:49
  „antikos! látom te is azok táborába tartozol, aki utánanézés és hozzáértés nélkül jártatod a szádat! Csak egy apróságot emelnék ki: nem Illés Mihály, hanem Mihály Illés.... még ezt sem tudod, te ****”
 • 36. Egyolvasó 2011. február 26. 07:07
  „Nem baj makó, jövőre az új fürdő átadása után az első lesz!”
 • 35. queenmargareth 2011. február 25. 22:13
  „szemét fidesz. ezzel nemcsak botkát alázták meg!!!igenis, szép a város. csak mindenki a gödröket nézi. nézzék már a belvárost is..........
  Pest is széttúrt mégis gyönyörű helyei vannak.
  na, ez az, amikor a fidesz egypártrendszert és diktatúrát vezetett be.......”
 • 34. antikos 2011. február 25. 20:04
  „Amíg ba.d meg Szeged plakáttal kampányolnak addig ne is csodálkozzanak. Ja meg a szutyok fórdő amit Leisztinger kavart ide, illetve ilyen Illés Mihályok a marketingesek addig ez van...”
 • 33. DobóI 2011. február 25. 18:36
  „24. Moolnaar 2011.02.25. 15:34

  A véleményem ugyanez..”
 • 32. IVY 2011. február 25. 16:49
  „Milyen tök jó helyre gondolsz még is?”
 • 31. dodoni 2011. február 25. 16:36
  „A holt Tiszából nem lehetne kihozni valamit? Sokáig azt sem tudtam, hogy van. Ki kellene takaríttatni és lehetne egy tök jó helyet csinálni.”
 • 30. ferdzso 2011. február 25. 16:21
  „"barkzso" Kérlek utazz fel Pestre a Baross térre! (Ahhoz Botkának semmi köze, nem volt, nincs, és nem is lesz!) Ott tátong a Keleti előtt pár éve egy nagy lyuk, az álló metró építkezés! Nem példaként írom, de ott milyen fejek hullanak? Ne az említett "kazán" megrendelőjét okoljad, ha a vállalkozó hanyag, és megbízhatatlan! A helyükben, te sem tehetnél egyebet, mint levonni a késedelmi pénzt, és egy idő után bírósághoz fordulni. Ennek egyik fele már megtörtént. Reméljük, egyszer mégis megépül, (akár a 4-es metró),és ha a hó elolvadt, elvégzik a munkát, tartva a következményektől.”
 • 29. IVY 2011. február 25. 16:15
  „Miért nem csodálkozom én ezen?”
 • 28. barkzso 2011. február 25. 16:01
  „Épül :))) Ember, máshol ennek a tizedéért is fejek hullottak volna.
  A 2--es vonalán hónapok óta egy kapavágás nem esett, és a többi kókányolás is egy rakat sz.
  Vagy mindegy mennyiért és mindegy mennyi idő és kellemetlenség alatt? Bármi áron?
  Neked jó volna az is haaz egynapos munkára a kihívott kazánszerelő odaköltözne hozzád minden héten elkérné az aktuális munkadíjat és ha egyszer elmenne akkor is egy rakat sz. maradna a kazánod helyett?

  No, és közben Teljesen ellepte Szegedet az adósság...”
 • 27. koranyi2 2011. február 25. 15:55
  „"ferdzso" teljesen igazad van! Egyetértek!”
 • 26. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. február 25. 15:51
  „Építhetünk ide akármit, míg nem lesz kihasználva a Tisza turisztikailag, Szeged marad egy középszerű város, amúgy a környékünk sohasem volt országosan toplistás.”
 • 25. ferdzso 2011. február 25. 15:50
  „"24" A szét túrt utak, azért vannak, mert itt valami épül, ha nem tudnád! Új villamos, új utak,épületek. Talán, nem a legszebb most tél végén a város, de mikor a lakásfelújításkor vendég jön, meg kel értenie, hogy ez kis felfordulással is jár( Ha nyugaton élsz, költhetnél kicsit egy "ékezetes" billentyűzetre is, ha meg itt, akkor főleg!) Látod így van ez a várossal is, nem mindig futja mindenre, ha futná is, van, hogy felesleges pénz kidobás. Ha legközelebb erre jársz, kerüld a sarat, van "pár utca" a belvárosban, ott, ahol nincsenek építkezések. Mi reméljük, lesznek még ott is, ezután is!(Akkor meg majd elnézzük az átmeneti felfordulást.)”
 • 24. Moolnaar 2011. február 25. 15:34
  „Ami Szegedböl lett az szegyen. Szetturt, saros utak es utcak. Nem lehet 100 metert menni anelkul, hogy az ember ne ugy nezzen ki, mint egy malac. Az egesz varos egy dagvany es sartenger!!! Kinek is köszönhetö ez, hat pesze hogy a polgarmesternek, aki disznoolt csinalt Szegedböl!”
 • 23. koranyi2 2011. február 25. 15:32
  „maci52! Remélem tisztában vagy azzal - és tájékozódtál mielőtt hozzászóltál volna- a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. hatáskörével, illetve, hogy ők mivel is foglalkoznak, mi a feladatuk, szerepük a város turizmusában. Még véletlenül sincsen döntéshozó szerepük, sem pedig beleszólásuk a felújításokba és a többibe. Ha nem tájékozódtál volna -ami had ne mondjam elég szégyenteljes így hozzászólni bármihez is és szidni más embert - akkor megsúgom neked, a név "TourINFORM" utal valamire. Azaz, csak hogy értsd, lefordítom: fő feladatuk a turisták INFORMÁLÁSA ingeynes kiadványokkal stbstbstb.... Ha szeretnél utánanézni: http://beregtot.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=29
  Ennyit "Illés próféta pofátlanságáról és bértollnokságáról"...”
 • 22. ferdzso 2011. február 25. 15:12
  „"Dobó" Még fél év, és már Magyarországot sem! Akkor ér véget az uniós...(Ami eddig nem nagy dicsőség.) Gödöllőre mehetsz kirándulni, pedig nem neked újították fel, csak a szimpatizánsok üdülőjeként jöhet szóba sajnos, köszönhetően, a "nem ráérő" külföldieknek. (Egyébként, nekem is van olyan ismerősöm, ahová, nem szívesen mennék vendégségbe!) Ennyit a jelenlegi,külföldi megítélésünkről! Hej, de kár, hogy nincs hozzá Botkának köze! -Igaz??!”
 • 21. DobóI 2011. február 25. 14:55
  „Még 8 év Botka uralom, hogy Szegedet már térképen sem tüntetik fel..”
 • 20. ferdzso 2011. február 25. 13:40
  „"frakk"! Remélem, "országos szinten " értetted: "Munkahelyek kellenének, de teljesen laikusak a vezetőink." Így, (hosszú idő után), telesen egyetértek!”
 • 19. frakk 2011. február 25. 13:15
  „11 Zoltánszabó.: bizonyára hallottad milyen csúfosan leszerepelt a "kulturális főváros" Pécs is. Fel sem fogják egyesek nem a szórakozás kell most az embereknek , amikor bizonytalan minden. Munkahelyek kellenének , de laikusok a vezetőink.”
 • 18. maci52 2011. február 25. 12:08
  „Illés próféta,pofátlanság amit mondasz,bértollnok vagy,Szegednek volt egy GOMBA-nevű klassz fűrdője.
  Felkellett volna újítani,tisztességes öltözőkkel és egyéb kiszolgálókkal,csak akkor nem kapott volna seni sem paraszolvenciát a magánkézbe átjátszásért.
  Ez amonstrum zajos,kicsik a medencék, jól jött az építőknek közpénzt lenyúlni.
  Legközelebb menjetek el álruhába,Mórára,kérgezzétek ott a fürdőépítés rejtelmeit.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a Volán-menetrend

A Tisza Volán Zrt. március 1-jétől módosítja a menetrendet egyes helyközi és távolsági autóbuszvonalain, illetve Csongrád város helyi autóbusz-menetrendjében. Tovább olvasom