Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szegedi kobzosok sikere Londonban, Cambridge-ben

Szeged - Londonban és Cambridge-ben vendégszerepelt a Szeged Kultúrájáért díjas Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza kobozművész.
Három éve, egy győri koboz–lant kurzuson találkoztak az angol lantszövetség vezetőjével. Az angol népzenészt lenyűgözte a szegedi muzsikusok játéka és a fiatal énekes előadása, a kapcsolatból idén meghívás lett. Ezzel párhuzamosan a londoni magyar intézet bemutatót szervezett a magyar történelmi lantzenéről és ezen belül a kobozról mint a lanthoz hasonló népi hangszerről. A lantmuzsikát a Kecskés Együttes képviselte, a kobozzenét pedig Fábri Gézáék. A közönség előbb előadást hallhatott a lantzenéről, utána a zenészek két koncerten mutatták be a pengetéstechnikát és a hagyományokat. Végül a szegediek és a Kecskés Együttes közös fellépésen adott elő régi zeneműveket. 

Londonban és Cambridge-ben vendégszerepelt Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza kobozművész. Fotó: DM/DV
Londonban és Cambridge-ben vendégszerepelt Fábri-Ivánovics Tünde (balról a második) népdalénekes és Fábri Géza kobozművész (balról az első).
Fotó: DM/DV

– Értékelték, hogy kapcsolódott a hangszertechnika a reneszánsz világhoz és a nagyon ősi népzenéhez is, ezért találtak kapcsolódási pontot az általuk megszokott népzenéhez, miközben merőben mást hallhattak. Lendületes, sziporkázó pengetést mutattunk, ami lenyűgözte őket, az első napon eladtuk az összes lemezünket – meséli Fábri Géza. – Másnap Cambridge-ben közösen koncerteztünk  a Kecskés Együttessel. A visszajelzésekből kiderült, amit a kinti közönség a népzenétől kapott, nagyon újszerű volt, nagyon szíven találta őket. A pergő technikánkra egy néző megjegyezte: Jimmy Hendrix nem halt meg. A kapcsolat folytatódik, nyáron újabb meghívásra lehet számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágygazdaság: kétnapos konferencia a Milleniumi Kávéházban

Szeged - Az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke kétnapos konferenciát rendezett a… Tovább olvasom