Délmagyar logó

2017. 03. 22. szerda - Beáta, Izolda 9°C | 21°C Még több cikk.

Szemétvilág: a szegediek 20 százaléka szelektál

Szeged - Minden 10 kiló hulladékból 6 újrahasznosítható lenne. Most még csak fél kilónál tartunk. Oka: néhol a lustaság, nemtörődömség, máshol a lehetőség hiánya.
Nincs szelektív hulladékgyűjtő pont a szegedi belvárosban, például a Boldogasszony sugárút környékén – jelezte olvasónk. 2011-ben, amikor minden a környezetvédelemről szól, miért nincs lehetőség a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtésre, miért számolták fel a belvárosi gyűjtőszigeteket? – kérdeztük mi is.

Miért öntik össze a szelektíven gyűjtött szemetet?

– A szelektív gyűjtők ürítésekor kiderül: 35 százalékban nem az került bele, aminek kellett volna. A tömörítős gép úgy összetolja az egyes frakciókat, hogy a szelektív hulladékból már a kukásautóban bálákat képez, amelyeket könnyen tudunk kezelni – magyarázta Makrai László igazgató.

– Városképileg nem megfelelő a földbe süllyesztett szelektív hulladékgyűjtő edény – a hivatal szerint. Pedig a cégünk tíz helyszínt is javasolt „gyűjtőszigetnek" – válaszolt Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója. – A Bécsi körúti szelektív hulladékgyűjtőt pedig az önkormányzati képviselő kérésére szüntettük meg – illegális lerakó alakult ki mellette.

Ha minden intézménybe, irodába, osztályba elhelyeznék a szelektív hulladékgyűjtő edényeket, az 100 millió forintba kerülne.

Sándorfalvi úti válogató – szemben a város szemetjével. Évente 80 ezer tonnát termelünk, közel 60 százaléka újrahasznosítható lenne. A szerző fotója
Sándorfalvi úti válogató – szemben a város szemetjével. Évente 80 ezer tonnát termelünk, közel 60 százaléka újrahasznosítható lenne. A szerző fotója

– A társasházak nagy részében sincs megoldva a szelektív gyűjtés. Nincs kinek átadnunk a sárga zsákokat, mert nem férünk a postaládákhoz, így nem jutunk el a lakosokhoz – magyarázta az igazgató, hogy a sárga zsákos rendszer miért csak Szeged egy részén érhető el. – Egyébként a szegedieknek mindössze 20 százaléka veszi a fáradságot, hogy a rothadó szeméttől elválassza a darabos műanyag, papír- vagy fémhulladékot.

Mi lesz a szemétből?

A papírt, műanyagot, fémet bálázva, másodlagos nyersanyagként el lehet adni, így a szelektív gyűjtés költségének fele megtérül. Mivel azonban a szegedieknek alig 2–5 százaléka gyűjti válogatva a szemetet, a rendszer nem nyereséges. Pedig a tisztára mosott – szelektált, de akár ömlesztve gyűjtött – hulladék érték.

Évente 80 ezer tonna szemetet termelünk, amelynek közel 60 százaléka újrahasznosítható lenne. A kimosott tejfölöspohár, italosüveg, a pizzásdoboz vagy éppen a mosószeresflakon is szelektíven gyűjthető. Ezt azonban nem gyakorolhatják a gyerekek az olyan iskolákban, amelyekben még nem vezették be a szelektív gyűjtést.

– A családi házas környékeken a kukához adott zsákban ömlesztve megkapjuk az újrahasznosítható szemetet, amit a Sándorfalvi úti válogatóban a szalagon frakciókra bontunk, majd értékesítünk – ismertette a bevált módszert az igazgató. – Ellenben a paneles körzetben három tárolót helyeztünk ki: egyet a fémnek-műanyagnak, egyet a papírnak és egyet az üvegnek. Holott egy panelkonyhában senki sem fog négyféle kukát tartani. Ezért a paneles övezetben újragondoljuk a jelenlegi begyűjtési rendszert. A szegedieket a válogatott hulladékkezelésre szeretnénk ösztönzi. A sárga zsákos gyűjtést is folyamatosan bővítjük. Májustól például kiterjesztettük a Rákóczi utca–Boldogasszony sugárút–Bécsi körút–Petőfi Sándor sugárút közötti területre – mondta Makrai László. A környezetgazdálkodási cég vezetője szerint házhoz kell menni a szelektív hulladékért, ahogy a jövő évtől majd előírja egy új törvény.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. macs 2011. augusztus 02. 12:18
  „26. CID,
  én pl. ezeket úgy mosom el, hogy vizet engedek a mosogatóba és egy léből megy az összes.”
 • 26. CID 2011. július 31. 19:45
  „Agáta : <moderálva> És mennyi drága ivóvizet pazarolsz el a flakonok mosogatásával ? Egy afrikai falu lazán ellene belőle egy napig. De te vagy a királylány, mert ügyelsz a környezetedre, legalább a lelked megnyugszik...................”
 • 25. Agáta 2011. július 31. 19:19
  „A panelkonyhában a pult alatt (nem étkezünk a konyhában, a nappaliban van kialakítva étkező rész) van a kommunális szeméttartó. Ezen felül 2 nagy zsákot használok, 1 a papírnak, 1 a műanyag-fémnek. Üveghulladékom ritkán van, ha van, elviszem egy szatyorban és persze szatyor nélkül bedobom a megfelelő helyre. Azonban a gyűjtősziget megoldást rossznak tartom, relatíve messze vannak a lakástól. Cipelhetem a nekem sokszor elég nehéz papíros zsákot, és közben fizetem a borsos szemétdíjat. Mégsem visz rá a lélek, hogy a ház előtt álló kukába dobjam.
  Természetesen minden műanyagot kimosok, a joghurtos stb. poharakat, sőt, a sajtos és felvágottas műanyagokat is. A mosószeres stb. műanyagokat is kimosva viszem el, így azt hiszem, megérdemelnék egy kis jutalmat, pl. alacsonyabb szemétdíjat.”
 • 24. CID 2011. július 31. 18:42
  „Hát szeti, ennyi. Szerintem irreálisan drága a szemétdíj, ráadásul nem is túl korrekt, hogy mi ketten is annyit fizetünk, mint egy 5 fős család. Szóval, válogassa akinek két annyja van. Ennyi pénzből, szerintem megtehetik, hogy kiválogatják.”
 • 23. Mike3 2011. július 31. 16:07
  „hol kapunk sárga zsákot, hol nem. ha kapunk szelektálunk. ha nem, nem. azt azért megkérdezném, hogy az újrahasznosítható hulladék értékesítési árából miért nem csorgatnak vissza az emberekhez? pl. ha valaki hajlandó erre, akkor kapjon kedvezményt az egyébként szemét módon (hehe) magas díjból.”
 • 22. szeti 2011. július 31. 10:17
  „CID - elég gáz, ha ennyi a kifogásod. ha nem vagy anyagilag is rákényszerítve valamire, meg sem teszed, akkor sem, ha azzal a károkozásod mértékét csökkentenéd? az ilyen emberek miatt is tart itt ez az ország, jól mutatod be, hogyan NEM vállal az átlag magyar felelősséget a dolgaiért...”
 • 21. cumania 2011. július 30. 21:08
  „A Tápai utcán megvan a szelektív gyüjtő, csak most a spar oldalánál található! :)”
 • 20. macs 2011. július 30. 20:48
  „Érdekes:
  "A Bécsi körúti szelektív hulladékgyűjtőt pedig az önkormányzati képviselő kérésére szüntettük meg - illegális lerakó alakult ki mellette." Biztos, hogy a megszűntetés volt a jó megoldás? Talán azokat kéne alkapni, akik illegális lerakónak használták. Bár nem értem, kik és miért hordták oda a szemetet. Az emberek fejében sohase lesz rend?
  "A társasházak nagy részében sincs megoldva a szelektív gyűjtés. Nincs kinek átadnunk a sárga zsákokat, mert nem férünk a postaládákhoz, így nem jutunk el a lakosokhoz - magyarázta az igazgató"
  Talán meg kéne kérdezni a postásoktól, ők hogy férnek a postaládákhoz. Egyébként az igazgató úr részéról ez egy nagyon gagyi kifogás.
  "Holott egy panelkonyhában senki sem fog négyféle kukát tartani." Nem panelkonyhában tartanak 4 szemetest?
  Ami a szelektív gyűjtést illeti, mi úgy oldottuk meg, hogy 2 szemetes van, 1 a "szemétnek", egy a szelektíven gyűjtendőknek. Az utóbbit szétválogatás után viszem le a gyűjtőhelyre.”
 • 19. CID 2011. július 30. 20:44
  „Kétezer párszáz forintot fizetek havonta a szemétszállításért. Ugye, nem gondolják komolyan, hogy még szelektáljak is, meg sétáljak el a szelektív hulladékgyűjtőig ????”
 • 18. anuvuk 2011. július 30. 20:25
  „A közeli tároló edény is az oka, a kényelem mellett, hogy nem szelektálnak.
  Itt Győrött sem különb a helyzet,- nem adnak "alázatot" a szemétnek, fájóan nagy az igénytelenség!
  Pedig még csak itt van meg a jelentősége, sok kicsi, sokra menne szlogennek.
  A tároló edények nem "medve barátok", addig nem lesz változás, míg beletudnak kotorni!”
 • 17. florian70 2011. július 30. 20:24
  „kevesebb szemét díj ,több húlladék gyűjtés lesz!Együgyűnek igazza van.”
 • 16. info 2011. július 30. 19:01
  „Még jó, hogy nemgumicsontról szól a cikk, arról legalább egy hétig rágnának, amit lehet. Így csupa okoskodás minden. Különben is hol van a kötelező kukamosás ideje dinnyeszezonban???????? Senkinek sem csípi az orrát???!!!”
 • 15. szeti 2011. július 30. 18:09
  „14. Olvasd már el kérlek, a cikket! A papír-műanyag-fémet mindenhol egyben viszik el, és a Sándorfalvi úti telepen válogatják szét, mert így éri meg jobban. Az egyetemen is ez van, egybeöntik ezt a hármat, és ott szedik szét.

  Azt viszont valóban nem értem, hogy a félreértések elkerülése végett miért nem csinálják azt, hogy a papír-műanyag-fémnek közös edénye van (akár több is), egybe lehet dobni, és akkor nem vetődik fel a kérdés, hogy miért öntik egybe a külön gyűjtött hulladékot.

  Örülök, hogy Makrai úr szóban így kiáll az ügy mellett, és, hogy komoly tervei vannak a fejlesztést illetően. Remélem, ezek meg is valósulnak a jövőben. Ugyanis egyetértek Wacky-val: akkor lehet igazán kampányolni a lustaság ellen, ha már megvan a lehetőség a legtöbb szegedi háztartásban.”
 • 14. Jozsoci 2011. július 30. 17:52
  „Néhány nappal ezelőtt volt szerencsém az egyik klinika "vendégszeretetét" élvezni. A folyosón két műanyag szeméttároló, az egyik Papír, a másik Műanyag felirattal. Belenéztem, valóban külön volt gyűjtve. Jön a takarítónő, egy szemeteszsákba önti mind a kettőt. De nem ő a hibás, mert lent úgyis csak egy konténer van. De legalább valahol benne van a statisztikában, hogy ott szelektív szemétgyűjtés van.”
 • 13. tirpák 2011. július 30. 17:43
  „mekkora mán a domb? arró csinájjatok má képet!”
 • 12. kumisz 2011. július 30. 17:14
  „A cím helyesen: Szemét világ.”
 • 11. Xelax86 2011. július 30. 16:23
  „Pizzás dobozt? hmm.....eddig mindig azt írták mindenütt ilyen szórólapokon, hogy az ételmaradékos, olajos vagy mással szennyezett papírt műanyagot fémet nem lehet újrahasznosítani, ez még a
  http://www.szkht.hu/dokumentumok/dir4/90_18_szelektiv_tajekoztato_fuzet.pdf
  prospektusában is benne van... Én még nem olajos pizzás dobozzal nem találkoztam mert vagy átázik az alsó papír vagy a tető érvéletlen hozzá a pizzához. Most meg,ahogy elolvassák a cikket sokan bedoják ezeket is, mert írták lehet, és megy az egész tényleg a szemét telepre ...

  na most a cikk írónak van igaza, vagy inkább a prospektust olvassuk?”
 • 10. Wacky 2011. július 30. 13:21
  „"Oka: néhol a lustaság, nemtörődömség, máshol a lehetőség hiánya."

  Ha nem lenne lusta és nemtörődömség akkor napi 5x fordulhatnának a jelenleg kirakott 1-2 szelektív hulladékgyűjtőnél a kukásautók... amúgy pedig a fő hiba a lehetőség hiánya, és a megfelelő szervezés hiánya!! ha ez meg van, akkor már lehet kampányolni amellett hogy nincsenek eléggé kihasználva, 3-4 hónap alatt tuti felfutna...”
 • 9. Nórikám 2011. július 30. 12:42
  „8.Zsoltee0: nem tudom pontosan, nem én fizetem a közös költséget, de amire még emlékszem, ezer ft-on felül volt, nyílván azóta emelkedett. Nekünk van is 2 kontérenünk, de el rakta a közös képviselő, mert azért külön kellene még fizetni, így jóval több lenne a szemétdíj, ami ellen a lakók berzenkednek. 2 lépcsőház vagyunk egy társasházi közösség, és egy konténer van. Így, ha nem szelektív elég is lenne, bár időnként, ha mások ide teszik le szemetet kissé túl csordul, de itt is működik az egyet nem értés, és van amit a közös képv. akar. Én egyszer-kétszer megjegyeztem , hogy mi fizetjük, talán nekünk kellene dönteni, de nagyon csunyán nézett rám mindenki. Lépcsőházi pletyka szinten zúg, morog mindenki, de amikor nyíltan, szembe meg kellene mondani a véleményt csak hallgatnak, mint ama bizonyos a fűben! Így volt ez a kutya ügyben is, előszőr mindenki jajgatott az első kuty megjelenésekor, de mikor ezt vállalni kellett volna, rajtam kivül mindenki egyetértett. Azóta a leghangosabb ellenzőnek is kutyája van. Azt látom, hogy egyrészt -demokrácia van,- jelszóval, mindenki azt csinál amit akar, más részt ha ki kellene állni a saját érdekünkben /a panelprogrammal is jól átvertek bennünket/ nagy a csönd, mindenki fél. Ezt a félelmet az előző rendszerek nagyon jól rögzítették, generációkon át. Bár azt hiszem most sincs másképp. Egy fecske meg nem csinál nyarat.”
 • 8. Zsoltee0716 2011. július 30. 11:46
  „6. Nórikám 2011.07.30. 11:11

  Ez is csak a kht múlna, mert két külön kukákat kellene tennie a panelházakhoz, és úgy gyűjteni. Nem értem miért olyan nehéz az!
  Lakók fogják azt lehozzák!
  Ott mennyi a szemét díj?”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldág-ünnep a Szilánknál

Szeged - 2,4 milliárd forintos beruházással, uniós támogatással új, 25 ezer négyzetméteres gyártó-… Tovább olvasom