Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Szeptembertől drágább lesz a kenyér és a húsféle

Szinte minden drágább lesz szeptembertől. Az alapvető élelmiszerek közül már most többe kerül a kenyér, a húsért pedig ősztől fizetünk jelentősen többet. A pékek a korábban elmaradt áremeléseket most egyszerre szeretnék lenyeletni az emberekkel, a húsosok egyszerűen a magasabb költségekre hivatkoznak.
Két év elmaradt áremeléseit szeretné most egyszerre érvényesíteni a sütőipar, és akkor még nem beszéltünk az augusztusi 30 százalékos gázárdrágulással, a középső áfakulcs 5 százalékos emelkedésével – mondta Varga László, a szegedi Bajor pékség vezetője. Már ebben a hónapban áremelést jelentett be a szakma, amit szeptemberben és októberben újabb 10-15 százalékos drágulási hullámok követnek. Az a kilós fehér kenyér, amit most már sok helyen 150 forintért adnak, elérheti a 220-240 forintot is.

Varga – aki a pékszövetség Csongrád és Békés megyei régióelnöke – hozzátette: már most 250 forintot kellene kérni a boltban a kenyérért, hogy a sütés hasznot is hozzon a péknek. Ausztriában ugyanez a mennyiség és minőség 500 forint. A folyamatos drágulásban része van annak is, hogy a cégeknek a minimálbér duplája után kell a járulékokat kifizetniük, amennyiben nem kapnak az APEH-től mentességet.

Éjszakai pótlék nélkül

Kemény és izzasztó munkát végeznek a pékek, az éjszakázásért ráadásul pótlékot kell fizetnie a munkavállalónak. A virrasztást és a pluszmunkabért azonban meg lehetne spórolni, ha lenne pénz korszerűsítésre, energiatakarékos, programozható kemencék beállítására. Mellesleg ez a jövő útja a pékszakmában, valamint a saját boltok hálózata – mondta Varga László –, ez utóbbinak köszönhetően a pékek zsebében maradhatna a kereskedelem haszna.

A húsosok is áremelésre készülnek. Igaz, ők már az utóbbi hónapokban rendszeresen 2-3 százalékos drágulást értek el a kereskedőknél az ártárgyalásokon. Most pedig még van is mire hivatkozniuk, a gázáremelésen kívül is. A sertéshús-feldolgozók az import anyagokra – amelyek a forintgyengülés miatt kerülnek többe – mutogatnak, a csirkések azt mondják, a baromfivész óta kevesebb az áru a piacon. Ezt Tóth Imréné, a Szentmihályi Új Élet Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette: szerinte az év végéig, mire helyreáll az egyensúly, a drágulás mértéke elérheti a 15 százalékot is. Tóth János, a Hansa-Kontakt kereskedelmi kft. ügyvezetője a csirkénél határozott drágulásra, a sertésnél kisebb kiigazításra számít, amit a hozzájuk tartozó CBA-boltokban nem tudnak lenyelni. Hiszen a kereskedőket éppúgy érinti a megszorító csomag összes eleme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem vett föl nagy hitelt a megye

Az idei évre tervezett félmilliárdos működési hitel helyett eddig hetvenmilliót vett föl a megyei… Tovább olvasom