Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Tanuljunk-e otthon a kisgyerekkel?

Szeged - Nagy dilemma a leendő elsősök szüleinek: mennyit, mikor és hogyan tanuljanak a gyerekükkel? Elég-e az, ha a napköziben megírják a leckét? Kérdéseinkre egy elsős pedagógus válaszolt.
A leendő elsősök szüleinek nagy változást hoz életükbe, hogy gyermekük iskolás lesz. Át kell alakítani egy kicsit a család életét, megszervezni, hogy ki és mikor hozza haza a kicsit az iskolából, ki foglalkozik, ki tanul vele délutánonként. A gyerekek közül csak kevesen vannak, akiket ebéd után elvisz a szülő vagy a nagymama, a legtöbben ott maradnak a napköziben. Dávidné Szabó Éva pedagógus, aki 23 éve tanít első és második osztályos gyerekeket olvasni, számolni, írni, azt mondja: fontos, hogy a gyerekek – akár napközisek, akár nem – minden nap tanuljanak otthon.

Fontos a játék

A pedagógus nagyon fontosnak tartja a tévé és a számítógép helyett a játékot, főleg a finommozgásos tevékenységeket, és azokat, amelyekben a fantáziáé a főszerep. – Nagyon hasznos lenne, ha tévé és számítógép helyett a gyerekek inkább kreatív dolgokkal foglalkoznának. Hasznos játék a legó, de az is jó, ha vágnak, ragasztanak, gyurmáznak, eközben pedig megtanulják a biztos ollóhasználatot valamint a szépen színezést, amikor a ceruza nem fut ki a vonalból. A klasszikus babázás is vagy bármiféle szerepjáték is nagyon jó a gyerekeknek, ilyenkor különböző helyzetekbe élik bele magukat, különböző tulajdonságukkal ruházzák fel magukat, és dolgozik a fantáziájuk.

– A gyerek az osztályban egyhuszonnegyed (ha 24 fős osztályról van szó), otthon azonban ő az egyetlen. Ezért otthon át kell nézni, hogy aznap mit tanultak, mivel foglalkoztak, és ha esetleg maradt benne hiba, azt ki kell javítani – mondta a pedagógus. – A kicsiket igényességre kell nevelni, arra, hogy legyen szép, tiszta a füzetük. Érdemes néhány feladattal gyakorolni a matematikát, és naponta 6-8 percet kell hangosan olvasni. Lehet gyakorolni az írást is, de elsős gyerekkel 4-5 sornál többet semmiképpen nem szabad íratni. Másolhat, leírhatja szótagolva is a szavakat – utóbbi nagyon sokat segít az olvasásnál és a helyesírásban is.
Ha a gyerek készen van a házi feladatával, onnantól kezdve játszhat, övé a világ.

– Ha a kis elsős nem marad ott a napköziben, akkor a sorrend: ebéd, játék, tanulás. Amikor hazaért, szaladgáljon, játsszon, pihenje ki a nap fáradalmait, és csak ezt követően üljön neki a tanulásnak, ami 30-40 percnél ne tartson tovább – javasolja Dávidné Szabó Éva, aki nagyon fontosnak tartja azt is, hogy a gyerekek sportoljanak.

– Gondoljanak csak bele, az elsős gyerekek négyszer negyvenöt percet ülnek a padban. Figyelnek, koncentrálnak, írnak, olvasnak, számolnak, mindez nagyon fárasztó nekik szellemileg és fizikailag is. Ezért jó, ha iskola után kivisszük a szabadba, hogy megmozgassa az összes porcikáját. Ezt a fajta szellemi fáradtságot csak sporttal, mozgással lehet feloldani.

Ha a gyerek rendszeresen tanul és sportol, akkor folyamatosan szokik hozzá a terheléshez, és bírni is fogja azt. Az iskolatáska ugyanis évről évre nehezebb lesz, ahogy telnek az évek, egyre inkább növekszik a tantárgyak száma, ezzel együtt a tananyag és a tanulási idő is.

Olvasóink írták

 • 7. stajcs 2010. szeptember 02. 22:11
  „A gyerek annyit tanuljon, hogy legyen kedve nem csak az első, de a többi osztályt is szívesen kijárni!
  Egyébként meg egyetértek a kedves tanító nénivel! a szülő jól ossza be a kis elsős idejét, ezzel is segítve a rendszerességre szokást, és mégis maradhasson-amíg csak lehet- GYEREK!”
 • 6. THE 2010. szeptember 02. 07:29
  „Ha nincs kontroll, nincs ami ösztönözze, el fogja kamuzni a tanulást. A mai gyerekek már az internet és a konzol rabjai.

  http://www.youtube.com/watch?v=Lgw2slDfx9Q&feature=related
  /A videon a kis srácnak azt mondják viccből, hogy nem játszhat tovább/”
 • 5. deszkás 2010. szeptember 01. 22:54
  „MÉTELY! Akkor úgy fogsz járni mint gyúcsán:elqúrod.”
 • 4. métely 2010. szeptember 01. 19:32
  „"fontos, hogy a gyerekek - akár napközisek, akár nem - minden nap tanuljanak otthon"

  Ez jó. A dolgozó szülő jobb esetben késő du. 5-6 körül hazaér, utána az aznapi dolgok átnézése belefér, de az, hogy mindennap még tanulni is az elsőssel, azért az kissé túlzás. Hétvégén több idő jut rá, hétköznap este minek nyúzni még egy 6-7 évest.”
 • 3. Cyber 2010. szeptember 01. 16:59
  „Nem kell velük foglalkozni!
  Járassuk őket szépségversenyre, ha nagyobbacskák lesznek menjenek le a térre hajnalig óbégatni, iszogatni!”
 • 2. klj_54 2010. szeptember 01. 15:51
  „Nem tanítani, ellenőrizni!
  Ahhoz nem kell sok ész:)”
 • 1. bélás 2010. szeptember 01. 15:39
  „időm nincs, észt se adhatok, mert az sincs”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolakezdés: felbolydult Szeged közlekedése

Egyvalami garantált szerda reggel: a dugó okozta magas vérnyomás. Az iskolakezdéshez kapcsolódó első napi káoszról a rendőrség segítségével adunk pillanatképeket. Percről percre. Tovább olvasom