Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Termálvízzel fűtenek Kisteleken

Kistelek - Kisteleken, a kistérség központjában olyan beruházást valósítottak meg uniós forrásból, amely a város geotermikusenergia-vagyonára épült: környezetvédelmi céllal igyekeztek hasznosítani a meleg vizű forrás adta energiát.
A kisteleki uniós projekt 2005 júliusában kezdődött el Kácsor Péter, valamint Darabos Orsolya projektmenedzser irányításával, és 2007 júniusában zárult.

Az előzmények azonban 2002-re nyúltak vissza, a kisteleki önkormányzat ugyanis már akkor többlépcsős geotermikusenergia-hasznosításban gondolkodott. Első lépésként egy 2100 méter mély termelőkút épült meg, amely 82 fokos, kedvező összetételű termálvizet szolgáltatott a városnak. 2004-ben pedig átadták a városi termálfürdőt, amely azóta a helyiek és a környéken járó turisták kedvelt pihenőhelye.

A közintézmények fűtésére kidolgozott uniós projekt a kisteleki fejlesztések újabb lépcsőfoka volt, amely három fő részből állt. Elsőként egy 1700 méter mélységű kutat fúrtak, amely képes a termálvizet a hasznosítás után visszapréselni a homokkőrétegbe. Ezután mintegy 5 kilométer hosszú távvezeték épült, amellyel a termálvizet elvezethették a közösségi épületekbe. A projekt utolsó lépcsőfokaként korszerűsítették a nyolc közintézmény fűtésrendszerét.

Az általános iskola fűtését is korszerűsítették kisteleken. Fotó: Frank Yvette
Az általános iskola fűtését is korszerűsítették kisteleken. Fotó: Frank Yvette

A beruházás átadásával a kevésbé korszerű, drága és környezetszennyező gázfűtést olcsóbb, környezetbarát technológiával váltották fel. Ennek köszönhetően az önkormányzat az eddigiekhez képest több mint évi tíz százalékot tud megtakarítani a fűtésköltségeken.

A város és a kistérség számára kézzelfogható előnyökkel járt a projekt. „A helyiek a beruházásnak köszönhetően tisztább levegőjű településen élhetnek – hangsúlyozza Kácsor Péter –, az önkormányzat pénzt takarít meg a fűtésen, az összeget rendezvényekre fordíthatja, és nem utolsósorban munkahelyeket őrizhet meg." Az Európai Unió követelményrendszerébe is jól illeszkedik a megújuló energiahordozók hasznosítása.

Adattábla

A projekt címe: Geotermikus energia hasznosítása a kisteleki kistérségi központ intézményi hőenergia-ellátására.
A megvalósulás helye : Kistelek.
A projekt összköltsége: 482 878 580 Ft.
Elnyert uniós támogatás: 289 727 148 Ft.

Az átadott rendszerhez kiépítettek egy automatizált ellenőrző rendszert, amely folyamatosan adatokat szolgáltat a módszer működéséről. Ez segíti a jövőbeni fejlesztések tervezését. Elsősorban újabb közintézmények, illetve gazdaságok esetében jöhet szóba a csatlakozás lehetősége.

Kácsor Péter terület- és településfejlesztő geográfus azt is elmondta, régóta szerették volna ésszerűsíteni az önkormányzati gazdálkodást, ezért folyamatosan keresték a megtakarítási lehetőségeket. A termálvíz többlépcsős hasznosítása ilyen lehetőség volt. S mivel az önkormányzati minisztérium önerőalap-pályázatán további 119 millió forintot nyertek, a támogatások együttesen elérték a költségvetés 80 százalékát.

Olvasóink írták

  • 2. Pityuka 2008. június 06. 19:13
    „Vegre latok Kistelekrol szolo cikkeket is . Igaz , hogy nem sok minden tortenik itt , de azert jolesne olvasni tobbszor a kisvarosomrol .”
  • 1. Mese 2008. május 23. 18:48
    „Nagyon jó gondolat. :)
    Érdemes lenne máshol is követni a példát”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkollektorok a szegedi kórházon

Szeged - A szegedi önkormányzat 2004-ben közel 380 millió forintból valósította meg a II. kórház… Tovább olvasom