Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Új közönségkedvencek a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Néhány nap alatt a közönség kedvenceivé váltak a csupasz turkálók (Heterocephalus glaber) a Szegedi Vadasparkban; az afrikai rágcsálókat külalakjuk, látványos bemutatójuk és különleges életmódjuk miatt sokan megcsodálják.
A Magyarországon csak Szegeden látható csupasz turkálók a rágcsálók közé tartoznak, azon belül is a sülök a legközelebbi rokonaik – mondta Endrédi Lajos, az állatkert munkatársa.

A csupasz földikutyának is nevezett, 8-10 centiméteres hosszúságú, 30-80 gramm testtömegű állatok Kelet-Afrika száraz szavannáin, a maguk által ásott járatrendszerekben élnek, és növényekkel – gyökerekkel, gumókkal – táplálkoznak.

Fehér színű testük egy-két szőrszálat leszámítva csupasz, fülkagylójuk sincs és apró fekete szemüknek sem veszik sok hasznát, ugyanis gyakorlatilag vakok. Aprócska testükhöz mérten hatalmas metszőfogaikkal ásnak, amelyeket a szájuktól független tudnak mozgatni. Ajkukat a négy elülső fog mögött össze tudják zárni, így elkerülve, hogy ásás közben föld menjen a szájukba. Az izmaik harmada szolgálja ezt az ásóberendezést. A fogak egyben fegyverek is, a szűk járatokban eredményesen szállnak szembe a kígyókkal is. A járatrendszerük kamrákból és azokat összekötő csatornákból áll. A kamrák között van, amelyet "nappalinak" vagy "illemhelynek", s akad, amelyet alvásra használnak.

Két csupasz turkáló (Heterocephalus glaber) a Szegedi Vadasparkban. . MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Két csupasz turkáló (Heterocephalus glaber) a Szegedi Vadasparkban.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A gerincesek között egyedülálló módon a hangyákhoz és a méhekhez hasonló társadalomban élnek, tehát van közöttük királynő, katona és dolgozó. A természetben hetven körüli egyed alkot egy-egy kolóniát, s bár elvileg minden egyed szaporodóképes, az utódnemzésben csak egyetlen nőstény, a királynő és néhány hím vesz részt. A többiek más feladatokat látnak el: ásnak, őrzik az alagútrendszert, tisztogatják a járatokat, táplálják a szaporodókat és a kicsinyeket. Az egyedek nagyon hasonlítanak egymásra, kivéve az erőteljes testalkatú szaporodóképes hímeket és a legnagyobb méretű királynőt.

A turkálók rágcsálóhoz mérten matuzsálemi kort érhetnek meg, akár 30-40 évig is élhetnek. Hőháztartásuk ellenben nagyon gyenge, 26 és 32 Celsius fok az optimális számukra; ha huzamosabb ideig hidegebb vagy melegebb körülmények között vannak, elpusztulnak.

Szegeden a közönség öt fiatal turkálóval találkozhat, amelyek a németországi Osnabrück állatkertjéből érkeztek. A vendégek a különleges, üvegfalú bemutatónak köszönhetően könnyedén megfigyelheti a nappal aktív állatok viselkedését. A kamrákból és alagutakból álló járatrendszerüket infralámpák világítják meg, így biztosítva az állatoknak az állandó hőmérsékletet.

A gondozók bíznak benne, hogy nemsokára a legnagyobb egyed, amelyet a leendő királynőnek vélnek, elkezd szaporodni, és egész nagy kolónia fog Szegeden élni.

Olvasóink írták

 • 6. _palla_ 2011. április 12. 09:45
  „Ugyan magyarock, szerintem nem kéne felróni a szegedi állatkertnek a jegesmedve és a pingvin hiányát, igen színvonalas az intézmény, és van nagyon sok minden! Folyamatosan fejlődik, és ne legyünk már olyanok, hogy mindig az kellene, ami nincs! Nekem pl. nagyon tetszik, hogy van egy csomó nagymacska! A zsiráfot még nem láttam (csak messziről, amikor még nem volt nyitva a házuk), és szerintem ezek a turkálók is jópofák lehetnek.”
 • 5. Nátrix73 2011. április 11. 23:02
  „4. magyarock1 2011.04.11. 21:44

  "Ritka gusztustalan állatok, A jegesmedve és a pingvinshow helyett..."

  Miért zárja ki szerinted ez az állat a jegesmedve és a pingvin tartását?
  Egyébként az állatkert nem a show helye, csak bemutatja az állatokat. Amire te gondolsz, az a cirkusz, ami viszont szerintem egy ritka gusztustalan intézmény... ;)”
 • 4. magyarock1 2011. április 11. 21:44
  „Ritka gusztustalan állatok, A jegesmedve és a pingvinshow helyett...”
 • 3. szeti 2011. április 11. 19:46
  „1. :D azért az csak nem ilyen. nem semmi ez az állat.”
 • 2. henrik19-98 2011. április 11. 19:44
  „elég rondák...
  de azért okosak!!!”
 • 1. THE 2011. április 11. 18:03
  „A teso áruházban is van hasonló kopasz tengerimalac az állatosnál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

New Jersey Szegeden, igaz, csak elemként

Szombaton telepítették a sávokat elválasztó betonelemeket. Utánajártunk, miért és miért pont oda tették. Tovább olvasom