Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Ujhelyi: a magyar turizmus ne legyen a kormányon belüli cicaharc áldozata!

Nyilvánosságra került, hogy a kormány államosítani kívánja a turizmust. Ujhelyi az Európai Parlament turizmusért felelős szakbizottsági alelnöke közleményt küldött az ügyben.
"Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át a turizmus irányítását a kormány, legalábbis egy most kiszivárgott koncepció szerint. Az Orbán-kormány valós szándékait és a szektorhoz való viszonyát jól mutatja, hogy két nappal ezelőtt a magyar turisztikai szektor, másfélezer szakember részvételével megtartott évnyitó összejövetelén - nyilván a nemzeti együttműködés és társadalmi párbeszéd jegyében - a kormányzat képviselői egyetlen szóval sem említették az érintetteknek, hogy teljesen átalakítanák az ágazatot. A fideszes cinizmust pedig tökéletesen jellemzi, hogy a nyilvánosságra hozott előterjesztés végén ez olvasható: az EU-nak véleményezési joga nincs, a tervezetet az Országgyűlésnek nem kell tárgyalnia, nem kell társadalmi egyeztetést tartani róla, és „vitás kérdés nem merült fel".

Az Európai Parlament turizmusért felelős szakbizottsági alelnökeként felhívom az Orbán-kormány figyelmét, hogy a magyar turisztikai szektor adócsökkentést, jelentős marketing-forrásnövelést, illetve az ágazatban dolgozók itthon tartásához szükséges programokat szorgalmaz; nem pedig újabb kádertemetők létrehozását. Tiltakozom az ellen, hogy a Fidesz a kormányon belüli cicaharc áldozatává tegye a turizmust! Tiltakozom az ellen, hogy a kormánypárti vezetők központosítva és a lehetőségeket lenyúlva tegyék rá kezüket az ágazat forrásaira!

A turizmus az egyetlen gazdasági szektor, amely a válság ellenére is képes volt a növekedésre és amely Európában és Magyarországon is a GDP tíz százalékát biztosítja. Magyarországon több mint négyszázezer, Európában pedig közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál és majd kétmillió vállalkozásnak nyújt megélhetést. A turizmust segíteni, támogatni és ösztönözni kell, nem pedig rátelepedni."

dr. Ujhelyi István
az MSZP európai politikusa
az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A születés pillanatában mentenek életet

A születés pillanatában mentenek életet
Prónai Julianna neonatológus szakasszisztens megmutatta az újszülött-életmentő kocsin nagy segítséget nyújtó, európai színvonalú berendezéseket. Tovább olvasom