Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Újjáélesztik a szemétre szánt bútorokat

Szeged - Hátrányos helyzetű pályakezdő szakmunkásokat foglalkoztat a szegedi Remodel Stúdió. A bútormentők egyszerre három szakma csínját-bínját tanulják meg; az asztalos-, a kárpitos- és a restaurátori munkát végzik egyre magasabb színvonalon.
Olyan kisbútorokat újítanak fel a Remodel Stúdió szegedi műhelyében, amelyeket mások már kidobnának. Főleg székeket, foteleket vagy például tükrös fésülködőasztalokat varázsolnak újjá a fiatal szakemberek a József Attila sugárúti munkahelyen. Öten dolgoznak itt, mindenki hátrányos helyzetű pályakezdő.

– A Tudásklaszter Nonprofit Kft. és a Kárpát-medencei Fiatalokért Egyesület indította az üzemet tavaly nyáron. Európai uniós támogatást nyertünk az induláshoz, az alapeszközök beszerzéséhez és a képzéshez. A több mint 13 millió forintnyi összeg nagy része a bér- és járulékköltségeket fedezi. Olyan fiatalokat vontunk be, akiknek vagy nem volt piacképes végzettségük, vagy nem tudtak elhelyezkedni a szakmájukban – beszélt a kezdeményezésről Kis Mónika, a Tudásklaszter ügyvezetője.

– Nyár végéig tart a program a továbbfoglalkoztatási időszakkal együtt. Nagyon szeretnénk, ha lennének olyan fiatalok, akik velünk akarnak maradni. Utána évente két-három tanulót tudunk fölvenni, ezt azonban szeretnénk fizetőssé tenni – magyarázta az ügyvezető.

Újjáélesztik a szemétre szánt bútorokat. Fotó: Kuklis István (galéria)
Az öt fiatalembert nyolcórás munkaidőben foglalkoztatják, rendes fizetést kapnak. Vannak tapasztalt segítőik Budapestről, akik egy-egy nehezebben felújítható bútordarab elkészítéséhez hozzájárulnak. Az üzem a használt bútorokat jellemzően adományokból szerzi be, vagy internetes aukciós oldalakról vásárolnak.

– Az újságban és az interneten láttam a lehetőséget. Végre megtaláltam azt a munkát, amiben el tudom képzelni a jövőmet. Asztalosszakmát szereztem, azután fél évig voltam munkanélküli, és tavaly nyár óta dolgozom itt. Összetett feladat, mert az asztalosmunkán kívül festeni, kárpitozni is kell, minden folyamatba bekapcsolódunk. Lehet fejlődni, mestereket hoznak mellénk, új dolgokat látunk – mondta a 24 éves Oláh Balázs, aki éppen egy kisebb fotelt illesztett össze.

Az elkészült bútorok értékesítése kezd beindulni. Jártak már Budapesten, az Antik Placcon, ahol régiségeket vásárolhatnak az emberek. A WAMP dizájnvásárban is bemutatkoztak, ott előzsűriztetni kellett a bútorokat, hogy megfeleljenek az előírt színvonalnak.

– A retró darabok most nagyon kelendők. Vannak olyan vásárlóink, akik felhívnak, mert decemberben találkoztak velünk az Antik Placcon. Saját üzletben nem gondolkodunk, mert 20-30 darabos megrendeléseket úgysem tudnánk teljesíteni, hiszen nálunk minden egyedi. Webáruházunk a www.remodelstudio.hu címen érhető el – mondta Kis Mónika.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karinthy különös világa

December 20-áig látogatható a szegedi Fekete Ház új Karinthy-kiállítása. Tovább olvasom