Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Uniós nagyberuházás van, de lakások továbbra sem épülnek

Csongrád megye - A fejlettebb régiókat leszámítva az egész országban a gödör aljára ért a lakásépítés. Csongrád megye építőiparát az uniós nagyberuházások húzzák fel.
– A megyei építőipar összességében emelkedő pályán van, ami elsősorban az uniós pályázati forrásból megvalósuló beruházásoknak, valamint az intézmények fejlesztéseinek köszönhető – értékelte a jelenlegi helyzetet Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Lekötik az építőipar kapacitását a közműfejlesztések, az ivóvíz minőségét javító programok, javítják a helyzetet az útépítések is: az 55-ös főút építése például jelentős tétel. Szegeden és környékén az energetikai beruházások, a kereskedelmi létesítmények felhúzása számít még jelentős feladatnak.

Csongrád megyei beruházások

Európai uniós pénzekből épül a gigaberuházás, az ELI és a szegedi belvárosi partfal is. Ugyancsak az EU fizeti az 55-ös főút felújítását, több szegedi hotelprojekt egy részét. Pénzelte a befejeződött makói csatornaberuházást, valamint a vásárhelyi Szabadság tér és környéke rekonstrukcióját. Magántőkéből, banki finanszírozással új bevásárlóközpontot épít Újszegeden a CBA.
Nemesi Pál – aki a Ferroép Zrt. vezérigazgatója – hozzátette: a lakáspiac továbbra is stagnál, nincs jelentős elmozdulás az elmúlt időszakhoz képest sem tervezői, sem kivitelezői oldalon. Az országban több lakás csak Nyugat- és Közép-Magyarországon épül.

Az építőipar legnagyobb gondja tehát az, hogy nem építkeznek az emberek: ezek a megrendelések köthetnék le ugyanis a kisebb vállalkozások kapacitását.

– A KSH szerint az első félévben átadott lakások száma 22 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, ám a kiadott lakásépítési engedélyeké csak 20 százalékkal haladja meg az átadott lakásokét – ez pedig egyértelműen stagnáló piacról tanúskodik – nyilatkozta Vidor Győző, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) elnöke. Az új lakások száma azért nőhetett, mivel a jó idő miatt az első negyedévben fejeztek be korábban elkezdett építkezéseket. Szakértők szerint figyelembe kell venni, mihez, milyen rossz mutatókhoz képest volt emelkedés.

Az első félévi 22 százalékos növekedéssel is csak 3265 új lakás készült el az országban. Még feleannyi sem, mint az évszázados mélypontot jelentő 2013-as évben: akkor 7293 lakást adtak át. – Csongrád megyében 2013 első félévében 124 lakás épült, idén 6 hónap alatt 52. A 124-ből 115 darab, az 52-ből 41 új otthon szegedi – tájékoztatott Rácz Attila, a KSH szegedi főosztályának osztályvezetője. – Tavaly egész évben összesen 312 új lakást, házat adtak át.

Vakolnak. Újszegeden most a CBA Príma szupermarket ad munkát az építőknek. Fotó: Karnok Csaba
Vakolnak. Újszegeden most a CBA Príma szupermarket ad munkát az építőknek. Fotó: Karnok Csaba

Semmi nyoma a Németh Lászlóné korábbi fejlesztési miniszter által tavaly beharangozott, évi 70 milliárd forintos megrendeléssel kecsegtető panelprogramnak, a meglebegtetett felújítási támogatásnak. Vidor szerint nincs otthonteremtési program, projektfinanszírozás, és a még mindig érvényben lévő plázastop sem tesz jót a magasépítésnek. A téglások, a tetőcserepesek, a kerámia- és építéskémiai anyagok gyártói padlón vannak, az anyagiparban egyedül a lakásfelújítókat ellátók maradtak talpon. Vásárlás vagy építés helyett ugyanis egyre többen a lakások kipofozását, korszerűsítését választják kényszermegoldásként.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi docens lett a zákányszéki háziorvos

Az országban alig páran vannak, akik erről a szakterületről ilyen magas munkakörig jutottak, praktizáló pedig tudomása szerint nincs is köztük. Tovább olvasom