Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Vadkerti Attilával nyílt a Plazmaszolgálat: 300 donor már van

Szeged - Mától hivatalosan is várja a vérplazmaadókat a szegedi Plazmaszolgálat. Az újonnan átadott szegedi állomást Vadkerti Attila, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának kapitánya is meglátogatta.

Az előzetes vizsgálatok alapján 400 jelentkezőből 300-an bizonyultak alkalmas donornak, ők megkezdhetik a plazmaadást Szegeden. Mikszáth Kálmán utcai centrum hivatalos hétfői megnyitóján Vadkerti Attila, a Pick Szeged csapatkapitánya maga kipróbált egy vérvételi széket.
 

Neked 3000, másnak az élete


A vérplazmának nincs ára, csak értéke - hangsúlyozta dr. Csenke Péter, szegedi operatív igazgató. Hozzátette: az életmentő gyógyszerre váró, vérzékenységben szenvedő betegeknek felbecsülhetetlen értékű a donorok segítsége. A Plazmaszolgálat - ahogy korábban megírtuk - alkalmanként 3000 forintos költségtérítést biztosít utazásra és a donációhoz elengedhetetlen, fehérjében gazdag táplálkozásra.

 

 

300 vérplazma-donor már van Szegeden. Fotó: Cservenák Zoltán (galéria)


- Emberiességből jöttem. Édesanyám egészségügyben dolgozik, ő is bátorított, hogy próbáljam ki. Olvastam, hogy olyan gyógyszereket készítenek vérplazmából, amelyeket nem lehet mesterségesen előállítani - mondta Kovács Dániel, miközben az alkalmasságát megállapító vérvételen vett részt. Az előtérben várakozó Bori Katalin úgy fogalmazott: azért ad vérplazmát, hogy segítsen, mert neki is bármikor szüksége lehet rá. Barátnőinek mesélt a lehetőségről, hamarosan ők is meglátogatják a Plazmaszolgálatot.

 

 

 

Így adhatsz vérplazmát

Vérplazmát bárki adhat, aki egészséges, 18 és 60 év közötti, 50 kilogrammnál több, de 130 kilogrammnál nem nehezebb. Érkezéskor regisztráción, utána orvosi vizsgálaton, majd vérvizsgálaton kell átesni. A levett vérmintát kiértékelik, aki alkalmas, akár évente 45-ször is mehet. Testsúlykilogrammnak megfelelően, maximum 800 milliliternyi plazmát vesznek le alkalmanként. A folyamat annyiban különbözik a vérvételtől, hogy nagyjából 30 percig tart, és a gép csak a plazmát gyűjti, a vér többi részét visszaadja a donornak.

 

 

 

300 vérplazma-donor már van Szegeden. Fotó: Cservenák Zoltán (galéria)


A levett plazmát mínusz 42 fokon fagyasztják és tárolják. Szegedről Németországba szállítják, ahol gyógyszerek készülnek belőle. Innen jut vissza a magyar betegekhez. Ez fontos, mivel európai uniós elvárás, hogy előbb-utóbb minden ország képes legyen önmagát ellátni saját donorok plazmájából készült gyógyszerekkel.

A vérplazma a vér 55 százalékát kitevő, szalmasárga folyadék. Legnagyobb része víz, emellett tartalmaz a gyógyszergyártás szempontjából fontos fehérjéket, többek között véralvadási faktorokat és immunfehérjéket. Véd a fertőzésektől és betegségektől, ezért fontos szerepe van a gyógyszergyártásban.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmincasokat fenyegeti a köszvény

A nagylábujjból induló ízületi gyulladás az első jelentkezéstől számítva az egész életet… Tovább olvasom