Délmagyar logó

2016. 09. 27. kedd - Adalbert 10°C | 20°C

Virtuózok kerestetnek

Szeged - Újraindul a nagy sikerű Virtuózok, az ország első komolyzenei tehetségkutatója a Duna csatornán.
Tavalyelőtt két szegedi versenyzőért is izgulhattunk a Virtuózok döntőjében, idén ismét várják a klasszikus zenei hangszeren vagy énekből kiváló fiatalokat. Az induláshoz nem kell más, csak az online jelentkezési lap kitöltése és egy videó a produkcióról. De a döntőbe jutáshoz mi szükséges?

 – Kitartás és türelem – hangzik Szauer Bianka édesanyjának, Katinkának a válasza. – Kifordul a sarkából az egész család élete, nagyon gyors tempót diktál a verseny. Minden fordulóra új darabbal kell készülni, a három korosztálynak ugyanaz a feladata, és ez rengeteg időt és gyakorlást kíván. De mindig ott van utána az óriási öröm, és most azt mondanám, hogy jó lenne újra átélni.
 
Szauer Bianka már tudja mi az a verseny. Fotó: Frank Yvette
Szauer Bianka már tudja mi az a verseny. Fotó: Frank Yvette

– Valójában a felkészülés nem egy hónap, hanem legalább három-négy év – mondja Natalia Gorbunova hárfaművész, Bianka tanárnője. – Zenetanár kollégáim akkor járnak a legjobban, ha rengeteg türelemmel, kitartással rendelkeznek. Még nem döntöttem el, hogy idén indulunk-e valamelyik tanítványommal, hiszen én már tudom, mekkora munka ez mindannyiunknak. Fordulóról fordulóra új arcunkat kellett megmutatnunk, ami a hárfa népszerűsítésében nagyon jól jött.

Az iskola támogatása legalább olyan fontos, mint a családé és a felkészítő zenészé. Bianka ezen a téren is szerencsés, az osztálytársai és a tanárai egy emberként szurkoltak neki, és segítettek behozni a lemaradását.
Tóth Bettina szintén Natalia Gorbunova tanítványa, döntősként számára is nagy változást hozott a verseny: – A Virtuózok segített döntést hozni abban, hogy mivel szeretnék foglalkozni a jövőben, és talán ennél többet nem is adhatott volna. Szeptembertől már a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium és Szakközépiskola hárfa szakos diákja vagyok. Úgy indultam el, hogy semmi vesztenivalóm nincs, és milyen jól végződött!

Az életre szóló élmény lehetősége nyitva áll: a Virtuózokba február 15-éig lehet jelentkezni. A feltételek közé tartozik, hogy kizárólag egyéni produkcióval indulhatnak 6 és 23 év közöttiek (énekeseknél a korhatár 28 év), valamint a videó 2–5 perces lehet. A Virtuózok honlapján (www.virtuozok.hu) további részletek olvashatók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Návai Anikó Hollywoodban drukkol a Saul fiának

Návai Anikó Hollywoodban drukkol a Saul fiának
Méhkasként bolydult fel az ország, amikor a Saul fia megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, majd az Oscar-jelölést. Tovább olvasom