Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Déli szomszádaink felé is nyitott Szentes

Szentes - Egyre többen látogatnak Szerbiából, Romániából is Szentesre, ahol a turisztikai kínálat minél sokrétűbb megjelenésére törekednek. Növekvő mutatókról számolhat be Deim Éva idegenforgalmi referens, az adatok az év első 9 hónapjára vonatkoznak.
A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozóan a szentesi vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 6 százalékkal növekedett, míg a vendégeké összességében 4 százalékos növekedést mutat. A vendégéjszakák több mint fele az üdülőházakban realizálódott. A panziók is jó évet zártak a statisztikák szerint: 21,6 százalékos növekedés volt tapasztalható vendégeik számában.
­
Télbúcsúztató Szentesen.
Télbúcsúztató Szentesen.

A külföldi vendégek száma az előző év ugyanezen időszakához képest 19,4 százalékkal növekedett. Továbbra is jellemzően német és holland turisták szállnak meg Szentesen, de felívelőben van a Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkezők száma, mondja Deim Éva. Ez utóbbit azzal magyarázza, hogy a déli határvidék felé nyitott mind a város, mind a régió. A Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósággal együttműködve Szentes és kínálata is megjelent magyar, szerb és román nyelvű kiadványokban a térség potenciális vendégkörét megcélozva. Tavaly Újvidéken személyesen is képviseltette magát a város, idén a turisztikai regionális igazgatósággal karöltve kiadványokban jelent meg Szentes a Vajdaságban. Fontos a testvérvárosokkal való további kapcsolattartás is.
A Kurca-parti település nevével és csábító fotóival még számos helyen találkozhattak az olvasók, nézők. Így a magyar-német kétnyelvű Turisztikai kalauzban, a Csongrád Megyei Önkormányzattal együttműködve a Kistérségi programajánló oldalain, és ennek révén a megye turisztikai portálján. A legnagyobb hazai programajánló felület, a port.hu is beszámolt a leglátogatottabb rendezvényeinkről, köztük az idén már 11. alkalommal megrendezett Télbúcsúztató Karneválról, a 11. Szentesi Lecsófesztiválról, s a Térfesztiválról. Erre az elnyert Biodiverzitás fővárosa cím adott lehetőséget, s ez a kitüntetés volt az apropója annak, hogy a Mi Otthonunk maagzin hasábjain is e minőségében írtak Szentesről.

Az elmúlt években a város honlapja is megújult: magyar, angol, német és szerb nyelven is elérhető, s ezeken a nyelveken hangos idegenvezetés segítségével is lehet tájékozódni Szentes nevezetességeiről. Az ingyenesen letölthető hanganyagokból álló szolgáltatás 2010-es megjelenésekor az országban is egyedüli szolgáltatás volt, idén év elején még mindig újszerűnek számított, a Kossuth Rádió is beszámolt róla. Tévéképernyőn augusztus végén a Duna Televízió sugárzott anyagot a Nemzet Sportvárosáról, bemutatva a sportszakmai munkát. A Tiszavölgy kalandtúra utolsó állomása Szentest is érintette, ekkor egyszerre 230 kerékpáros érkezett, s használhatta ki a város kínálta lehetőségeket.
A személyes kapcsolattartást azonban nem pótolja semmilyen internetes, vagy nyomtatott megjelenés, így turisztikai seregszemléken (idén Debrecenben és Veszprémben) is rendszeresen részt vesz a város. Kiemelten fontos a budapesti Utazás Kiállítás, amelyen idén a tavalyival megegyező, a turistákat mágnesként vonzó fiatalos, dinamikus installációval jelentek meg.

Szentes az Utazás kiállításon.
Szentes az Utazás kiállításon.

Jelenleg is versenyben van Szentes az ECHO TV turisztikai műsorsorozatában, ahol a legszebb hazai településre szavazhatnak a nézők, így Szentest is lehet még támogatni szavazatokkal. Az október végén forgatott kisfilm megtekinthető az Echo TV Facebook-oldalán.
­ Jó volt az időjárás, ami nálunk a bevételek motorja, így jól sikerült az idei nyarunk is - ezt már az üdülőközpont igazgatója, Szűcs Szabolcs mondja. Ez a nyár hasonló volt bevétel és látogatószám alapján, mint az egy évvel korábbi. Ugyan sok előre nem látható kiadásuk is akadt, de úgy tűnik, az üzleti tervükben foglaltakat azért tartani tudják.
Sűrű programválasztékkal várták idén a látogatókat, ezek közül is elsőként az éjszakai fürdőzést említi az igazgató, ugyanis sikerült megháromszorozniuk a résztvevők számát. Előzőleg 70-80 látogatója volt a rendezvénynek, plusz a bérletesek, idén alkalmanként 2-300 fő kereste fel a strandot ezeken az estéken, valamint a bérletesek. ­Maximálisan beleadtunk mindent, meg is lett az eredménye, de az összes többi rendezvényünk is remekül sikerült – fogalmazott Szűcs Szabolcs.
A sporturizmus náluk az állandóságot jelenti, tehát nem szezonális dologról van szó. Főként úszó-és vízilabda csapatok edzőtáboroznak itt, de más sportágak képviselői, így táncosok, karatésok, focisták is előszerettel keresik fel az üdülőközpontot szervezetten. Egy helyen van az üdülőközpont és a strand, minden feltétel adott a nyaraláshoz, sportoláshoz, s lehetőség nyílik a kiegészítő sportágak gyakorlására is.
6-8 százalékkal nőtt a szálláskeresők és a külföldi vendégek száma a tavalyihoz képest.

Az önkormányzattal kölcsönösen jó az együttműködésük, de önállóan is hirdeti szolgáltatásait az üdülőközpont. Mint az igazgató mondta, közvetlen célként az 50-100 kilométeres körzetet célozták meg, óriásplakátokon, reklámújságokban, a helyi médiában propagálják magukat. Az online-lehetőségeket is igyekeznek minél jobban kihasználni, kiépítettek egy több tízezres levelező bázist, s nagyon hisznek a direkt e-mailekben. A helyi lehetőségek mellett online felületeken is jelen vannak, de annak, hogy mondjuk Pécsről csábítsák ide a vendégeket, akkor lesz igazán jelentősége, ha TAO-és DAOP-pályázatuk is nyer. Ezek érintenék a már meglévő infrastruktúrájukat, de a még csak megálmodott dolgokat is. Előbbi segítségével egy 50 méteres fedett uszoda épülhet, (erről a Magyar Vízilabda Szövetség kedden átadta határozatát a városnak, s 300 milliós önkormányazti önrésszel megindulhat az építkezés) ehhez csatlakozna az utóbbi pályázatból két részleg, egy élményfürdővel és wellness-szolgáltatásokkal. Saját vízzel látnák el a létesítményeket, geotermális energiával képzelik el a fűtést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föld alá kerül a szeméttelep

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer – melynek Szentes is tagja – pályázott a tagtelepülések területein található lerakók rekultivációjára. Tovább olvasom