Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Keservesen összeszedett forintok Szentesen

Szentes - A tavaly megmaradt pénz elúszik, ritkábban nyírnak füvet, a fejlesztések elmaradnak, a 8 órás dolgozó 6 órás lesz, posta helyett interneten leveleznek a hivatalból. A költségvetést keservesen sikerült nullásra kihozni.
Tíz igen és öt nem szavazattal, 8,6 milliárdos főösszeggel fogadta el pénteken a város költségvetését a képviselő-testület. Keservesen összeszedett forintok, fogalmazott az idei anyagi helyzetéről a számviteli iroda vezetője, Krajsóczki Sándorné. Szirbik Imre (MSZP) polgármester bevezetőjében egy különleges időszak különleges költségvetésének nevezte a grémium elé vitt anyagot. Szentes mérlege elgondolkodtató, fogalmazott: az átszervezett önkormányzati rendszerből a város közel 400 millió mínusszal jött ki.

– Megkaptuk a házi feladatot, amelyet meg kellett oldani. A tavalyi 70 millió forint pénzmaradványt is számba véve még mindig volt mit húzni a nadrágszíjon – ismertette. Nem számoltak fel önként vállalt feladatot, de kénytelenek visszafogni a kiadásokat, új fejlesztések gyakorlatilag nem szerepelnek az anyagban, mondta.
A nullás költségvetés érdekében olyan eszközökhöz nyúltak, mint a bérleti díjak emelése, dolgozók munkaidejének csökkentése, a parkfenntartási munkák elhagyása, vagy a sporttámogatások megnyirbálása. A város saját intézményei 2,1 százalékkal kapnak kevesebb pénzt, a városházán például havi több száz ezres telefonszámla- és postaköltség-takarékosságot írtak elő.

A vita során Chomiak Waldemar (Fidesz) hiányolta az anyagból a Kiss Zsigmond utcának a már évekkel ez előtt betervezett felújítását, de szót emelt az orvosi rendelők renoválása érdekében is. – Tekintettel arra, hogy a Fidesz-frakció előre bejelentette: nem fogja megszavazni a büdzsét, miért állnak elő mégis módosító javaslatokkal és kérésekkel? – érdeklődött Móra József (MSZP).

A polgármester emlékeztette a városatyákat, hogy a kívánságaik terén legyenek mértékletesek. – Nem azért nem harangozunk, mert nem akarunk, hanem mert nincs harangunk – mondta. Halmai István (Fidesz) a frakció nevében kihangsúlyozta: történelmi jelentőségű az a 40 százalékos adósságátvállalás, amelyet a város az államtól kap, szerinte ezért mindenképpen köszönet jár. Szirbik Imre erre azt válaszolta, hogy egyrészt a történelemnek sötét korszakai is vannak, másrészt pedig azt az összeget, amelyet a kormány konszolidáció címen belerak Szentes egyik zsebébe, a másikból kiveszi.

Bujdosó Tamás (Fidesz) javaslatait, hogy a könyvtártól 5, a központi konyhától 15 milliót vegyenek vissza, a testület leszavazta. Chomiak Waldemar felújítással kapcsolatos kérését figyelembe vették, azzal a feltétellel: szóba jöhet, ha mégis marad pénz.

Olvasóink írták

 • 5. csillogás 2013. február 27. 07:47
  „* Az Aug.20 alkalmával égbe lőtt tűzijátékon is lehetne spórolni, és még a kutyák sem szöknének meg.
  * A K. Zs. utca felújítását többen várják, egyébiránt a hídnál eddig tátongó kátyút ugyan befoltozták, érdemes megnézni, milyen módon, még 1-2 hónap és lehet újra.
  * A parkolást figyelő őröknek meg kis kultúrát bevezetni, hogy ne legyen olyan ..., hogy ha betelefonálok, mert az egyik ketyere megadta magát, akkor ne azzal jöjjön nekem, hogy kiskezit csókolom, az nem létezik.. A pénzt benyelte, időt módosítani nen lehetett, de gombnyomás nélkül köpte a jegyet..szóval igen csak szuficites időnként a parkoló társaságnak.
  * A Pm.hivatalból el lehet küldeni mindenkit, aki nyugdíjas korú, legyen a fiataloknak is munkája (ahogy írták előttem, nem mennének el, csak kevesebben) mert a Marika, a Jolika, az Erzsike meg a bánat tudja ki (fiktív nevek) már 5x nyugdíjba mehetett volna, de nem, még mindig ott vannak.
  * és még sorolhatnám..”
 • 4. nie 2013. február 26. 20:19
  „A megemelt kommunális adóból is folyik be egy kis pénz, de mire? a felesleges kiadásokra, lsd. értelmetlen díszkivilágítás, ingyen cirkusz, stb. A nadrágszíjat meg kellene húzni!! városi szinten is.”
 • 3. medvejanos 2013. február 26. 18:55
  „2. tothmariaaa 2013.02.26. 18:47
  Esetleg zárjunk be még egy iskolát? ....

  Nagyon le vagy maradva... már állami kézben az iskolák országszerte, miután a városok bezárták az iskolákat mindenhol, de látható módon ők se próbálnak meg egyet se újra nyitni. :)

  Még mindig nem értem, a díszvilágítással miért nem lehet továbbra sem spórolni? Hajnalba ki fogja az épületeket nézegetni? :)”
 • 2. tothmariaaa 2013. február 26. 18:47
  „Esetleg zárjunk be még egy iskolát? ....”
 • 1. szbarat 2013. február 25. 09:25
  „A számviteli iroda vezetője több éve nyugdíjas, a nyugdíj mellett kapja hivatali fizetését is, ezzel sokat lehetne spórolni, ha most már tényleg elmenne és élné a nyugdíjas éveit, és egy hozzáértő szakembert sikerülne a helyére tenni, mondjuk egy fiatal munkaerőt. És akkor a fiatalok nem mennének el másik városba, vagy akár külföldre dolgozni, és nem kellene kampányolni, hogy jöjjenek vissza a szentesi fiatalok.
  A központ konyhától nem pénzt kellene elvonni, csak utána kéne járni, meg ellenőrizni, hogy ne legyenek iszonyatos lenyúlások. Úgy is meg lehet csinálni ezeket dolgokat, ha az egyik dolgozó ott dolgozik, és a felesége pedig a Polgármesteri Hivatal Ellenőrzési Osztályán, így "okosban" mehetnek dolgok. Utána kellene járni a dolgoknak, és akkor már is lehetne költséget csökkenteni.De ezt a felső vezetésnek is akarnia kell.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztbe fordult egy kamion Szentesen - teljes volt az útzár

A 45-ös főúton Szentes belterületén egy kamion fordult keresztbe a Szarvasi úton február 22-én a délutáni órákban. Tovább olvasom