Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Két új iskola, két új igazgató Szentesen

Szentes - Szentesen összevonta a fenntartó megyei önkormányzat a Horváth Mihály Gimnáziumot a Boros Sámuel szakközépiskolával és a Zsoldost a Pollák szakközépiskolával. Az integrált intézmények élére egy évre új igazgatókat neveztek ki Cseuz László és Dongó László személyében.
Szentesen összevonta a fenntartó megyei önkormányzat a Horváth Mihály Gimnáziumot a Boros Sámuel szakközépiskolával és a Zsoldost a Pollák szakközépiskolával. Az integrált intézmények élére egy évre új igazgatókat neveztek ki Cseuz László és Dongó László személyében. Bácskainé Fazekas Márta leváltott gimnáziumigazgató szerint a politika betette a lábát az iskolába.

– Nem szakítottam a Fidesszel, egyéb elfoglaltságaim miatt hagytam fel átmenetileg a politizálással – mondta lapunknak Cseuz László a pártban a kilencvenes évek elején betöltött szerepére utalva. A testnevelő tanár elmondása szerint a jobboldali többségű megyei önkormányzat vezetése kereste meg azzal, elvállalná-e az összevont szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Boros Sámuel közgazdasági szakközépiskola vezetését. Igent mondott a felkérésre.
– Tudtam, hogy támadni fognak, de felkészültem – közölte. Cseuz elmondta: köszönettel tartozik Bácskainé Fazekas Mártának, akinek igazgatósága alatt tanított a gimnáziumban. A leváltott igazgatónő jövőjével kapcsolatban Cseuz azt hangsúlyozta, hogy sok minden múlik Bácskainén is.

Dongó az új igazgató

Szentesen a Zsoldos és a Pollák szakközépiskolát is összevonták. Az integrált intézmény új igazgatója a Fidesz szentesi képviselője, Dongó László lett, aki negyven éve tanít a Zsoldosban. A két tagintézményt – a Boros és a Pollák szakközépiskolát – külön vezető irányítja majd, akik pályázat útján kapnak megbízást. A Boros Sámuel közgazdasági szakközépiskola leváltott igazgatója, Pádár Zoltánné még nem tudja, mit hoz számára a jövő. A Pollák volt igazgatója, Nagy Gyuláné az iskolában szeretne maradni, azt tervezi, hogy kémia–biológia szakos tanárként megy nyugdíjba.

Cseuz azt szeretné, ha maradna a volt direktor. A frissen kinevezett igazgató – amint fogalmazott – egy szempontból teljesen nyugodt: személyes szerepet nem vállalt a megye döntésében. Elmondta: az zavarja, hogy nem pályázat útján nyerte el a megbízatást. Sokkal nagyobb volna az öröme, ha igazi megmérettetésen dőlt volna el az igazgatói poszt. Azért is vállalta el a feladatot, mert dolgozni akar az iskoláért, ahol húsz évet töltött. A nyugdíjas korú Cseuz elmondása szerint mindent megtesz azért, hogy ne legyen átpolitizált az intézmény.

– A politika betette a lábát az iskolába – mondta Bácskainé Fazekas Márta Cseuz László megbízásával kapcsolatban. Bácskainé 2000 óta volt igazgató, még három éve lett volna az intézmény élén, hiszen a pályázaton szerzett kinevezése 2010-ig szólt. Bácskainé tavaly bekerült az önkormányzatba, az Együtt Szentesért Egyesület elnökeként nyert mandátumot, civilként vállalt közéleti szerepet. Magát függetlennek, középen állónak tartja. A francia szakos tanárnő nem tudja, mi lesz vele, hiszen nincsenek szabad franciaórák a gimnáziumban. Cseuzzal még nem tárgyalt a jövőjéről. A volt direktor kíváncsi arra, hogyan készít Cseuz László a két összevont intézmény számára pedagógiai programot, s azt elfogadja-e a tantestület. Bácskainé tudomása szerint Cseuznak augusztus 23-áig a tanári kar által jóváhagyott anyagot a fenntartó elé kellene tárnia.

Megyei indokok

– Az összevonásokkal egyértelműen megtakarítást ér el a megyei önkormányzat – mondta Péter Árpád. A Csongrád megyei önkormányzat sajtófőnöke hozzátette: az egységes európai oktatási rendszer szakmai struktúrája is ebbe az irányba mutat. Hangsúlyozta: minden iskola megőrzi saját pedagógiai programját, miközben az átszervezések révén a megyében és a tágabb régión belül összehangoltabban lehet különböző forrásokhoz jutni és a szakképzést koordinálni.

Bedő Katalin, a gimnázium pedagógus szakszervezetének vezetője elkapkodott döntésnek tartja a megyei határozatot, Cseuzzal kapcsolatban viszont semmi kifogása nincs. Tóth Tibor, az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke pedig azt mondta: egyenes, becsületes embernek tartja Cseuz Lászlót, aki szerinte most nehéz helyzetbe került. Elmondta: megingott a demokráciába vetett hite amiatt, ahogyan a megye ezt az ügyet keresztülvitte. Keserű Imre drámatanár szerint súlyosan kierőszakolt döntésről van szó, melynek egyetlen célja, hogy a döntéshozó éreztesse a hatalmát. Szerinte a megye létező problémákat akar megoldani, de úgy véli, ezen a módon nem lehet. – Talán ki kellett volna kérni a véleményünket – tette hozzá. Keserű azt is elmondta, a gimnázium szellemi közegében soha nem akadályozta meg a közös pedagógia munkát a politikai szimpátia, a politika pedig nem kerekedhet felül a tanításon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőt kapnak a szegváriak

Valamennyi kocsiállás felett van üvegtető, vagy védi a várakozókat az épület tetejének pereme a… Tovább olvasom