Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kevés a gyerek, sok a tanár Szentesen

Szentes - Szentesen három éve még kétezren, idén viszont már kevesebb mint 1800-an járnak az önkormányzati fenntartású általános iskolákba, ahol tíz gyerekre jut egy tanár. Ez az arány sokkal jobb, mint az Unió országaiban vagy akár a megyében. A város lépni készül az ügyben.
A közoktatás átszervezéséről is szó esett a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, és téma lesz ez a következőn is. Idén ugyanis 1775 gyerek tanul a város iskoláiban, tíz gyerekre jut egy pedagógus. Az arány lényegében évek óta nem változott, a gyermekek száma viszont riasztóan csökken. 2004-ben még 1993 gyerek tanult a város iskoláiban. A nyolcadikosok a tanév végén elhagyják az intézményeket, az elsősök pedig vélhetően nem pótolják a létszámot. A következő tanévre az önkormányzat által fenntartott négy általános iskolába mindössze 140 gyereket írattak be a szülők.

A Klauzál általános iskolában szeptembertől biztosan indul első osztály: 27 gyereket írattak be Fotó: Tésik Attila
A Klauzál általános iskolában szeptembertől biztosan indul első osztály: 27 gyereket írattak be
Fotó: Tésik Attila

Az oktatási ügyekért felelős alpolgármester szerint két osztállyal kevesebb indul jövőre, negyven-ötven gyermekkel kevesebb az elsős, mint tavaly. Szűcs Lajos úgy véli, hogy az alkalmassági vizsgálatok eredményétől függően még némiképpen változhat ez az adat – tizenöt gyermekről még nem derült ki, hogy megkezdhetik-e tanulmányaikat –, de az alapvető probléma kezelése elodázhatatlan. A város iskoláiban 170 pedagógus dolgozik, tíz gyerekre jut egy tanár. Ez az arány sokkal jobb, mint az Unió országaiban vagy akár a megyében. Az alpolgármester szerint a szakma és az önkormányzat képviselőinek el kell kezdeniük közösen gondolkodni a jövőn. A város korábban a tendencia ellenére sem bocsátott el pedagógusokat. Szűcs Lajos szerint a jelenlegi helyzetben el kell gondolkodni azon is, hogy a jövőben a város határozza meg az osztályok száma mellett az osztályok létszámát is. Nem engedhető meg az, hogy az egyik iskolában túl nagy létszámú csoportok induljanak, míg a másikba alig jelentkeznek – indokolta.

A Damjanichba Alig jelentkeztek

A felsőpárti képviselő, Hornyik László szerint az a tény, hogy idén a Damjanich-iskolába iratkozott be a legkevesebb gyerek, részben a városnak köszönhető. Mint mondta, évek óta folyamatosan lebegteti az önkormányzat ennek az iskolának a megszüntetését, ezért azok a szülők is elpártoltak az intézménytől, akik pedig oda szerették volna járatni a gyereküket.
Az adatokat tanulmányozva Kozák János a legutóbbi ülésen megdöbbenésének adott hangot. A Fidesz képviselője megállapította, hogy a tanárok és gyermekek arányát összehasonlítva az országos a különbség jelentős, a városnak ezt a problémát sokkal hamarabb kellett volna kezelnie. A költségvetési adatok szerint évente 300-350 millió forinttal kerül így többe az oktatás, ez az összeg pedig éppen akkora, mint a város forráshiánya. Kozák szerint Szentes lemaradt ebben a témában. A racionalizálással jelentős pénzeket lehetett volna megtakarítani és az iskolák korszerűsítésére fordítani.


Összesen 2600 szentesi általános iskolás

A Damjanich-tagiskolába 12, a Deák Ferenc Általános Iskolába 21, a Petőfi Sándor-iskolába 17, a Klauzálba 27, a Koszta József Általános Iskolába pedig 63 gyereket írattak be a szülők a következő tanévre. Az önkormányzat legalább 22 fős létszám esetén indít osztályokat. A városi fenntartású intézményekbe összesen 140 gyerek jelentkezett, ez nem sokkal több, mint ahány elsőst a két egyházi iskola tudhat magáénak. A Kiss Bálintba 56, a Szent Erzsébetbe 45 gyerek készül. A két intézményben jelenleg összesen 820, az önkormányzat négy általános iskolájában pedig a derekegyházi tagiskolával együtt 1775 diák tanul.

Olvasóink írták

 • 9. városi 2008. április 22. 16:00
  „A Damó nagyon jó suli szerintem még most is. Mindenki odavan a Kosztáért, aztán meg hallom, hogy szegény gyerek, nincs is ,,gyerekkora" hisz mindig tanulnak, nem játszanak délután. Ez sem jó. Biztosan jó iskola, de azért kemény..”
 • 8. Szapora 2008. április 21. 15:24
  „Csináljunk sok-sok gyereket!!!!!!! Én el is kezdem!”
 • 7. Beth 2008. április 19. 18:47
  „Ha mondjuk Szentes nem azt fogja csinálni mint Vásárhely, (iskolaösszevonás) akkor akár jobb eredményt is el lehetne érni. Márpedig kisebb osztálylétszámmal: max 15 jobb eredményeket lehetne elérni,mint nagy osztálylétszámmal elérnek. De ezt sehol sem fogják megtenni, mert a mai oktatási koncepciónak ellentmondana. Lehet hadakozni a kompetenciákkal, de magatartásilag rossz gyerekeknél fölösleges. No de mindegy, ez csak egy szösszenet volt.”
 • 6. ---- 2008. április 19. 14:47
  „A Klauzál Gábor Ált. Isk. a legjobb suli!!!
  A tanárok kedvesek, és minden nagyon jó.”
 • 5. Lipót 2008. április 18. 16:24
  „Tudomásul kell venni, hogy Szentes lakossága fogy. Nem csak a fiatalok mennek el, azok is akik máshol munkát találnak. Itt mindenre jut pénz, csak arra, nem amire szükségük lenne az embereknek, munkahelyekre.”
 • 4. fiatal pedagógus 2008. április 18. 11:21
  „Itt nemcsak a gyereklétszám csökkenéséről van szó, hanem hogy a városból külföldre és belföldre elvándorló fiatalok száma rendkívül drasztikus méreteket öltött. Mutatják ezt a számok is, hiszen a megyei átlagos csökkenésnél is sokkal jobban (mintegy 200 fővel) apadt 2006-hoz képest 2007-re a szentesi és a csongrádi lakosság száma is. Ezt egyébként a hétköznapi ember szintjén is lehet látni. Én évekkel ezelőtt amikor befejeztem tanulmányaimat és először visszatértem a városba, döbbenten lvettem észre hogy az én generációm szinte eltűnt innen. Nos ez a generáció mára abba az életkorba jutott, hogy nap mint nap hallok valakiről, akinek épp mostanában született gyermeke valahol máshol. Én merem állítani, hogy egy osztályt ki lehetne ezen gyermekekből állítani. Az egykori 34 fős középiskolai osztályombóll kb 5-6 ember maradt itt a városban. SZÓVAL szerintem itt a probléma, amit meg kellene oldani. Megoldás: új munkahelyek létrehozása és egy fiatalbarát várospolitika (a meglévő munkahelyekre több fiatal munkaerő). Tudnék pozitív példát is mondani a városból.”
 • 3. szemlelodo 2008. április 17. 22:45
  „Megoldás?!
  Családbarát politika,szükségletnek megfelelő pedagógusképzés.”
 • 2. Szbarat 2008. április 17. 15:00
  „Nagyon sok NYUGDÍJAS korú tanár ill.tanárnő tanít az iskolákban,akik a nyugdíjuk mellett megkapják a tanári fizetésüket is,meg ezáltal elveszik a többi fiatal, kezdő pedagogús munkáját.Ha ők nem tanítanának,akkor vszínű,h nem tíz gyerekre jutna egy tanár...Alpolgármester úr is már javában nyugdíjas korban totyog....Szerintem ez elég jó példa,h nyugdíj mellett is dolgozik,és elveszi más ember munkáját.”
 • 1. Anyuka 2008. április 17. 08:54
  „Hornyik László képviselőúrnak teljesen igaza van, valakinek végre ki kellene állnia a DAMO iskola mellett. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon jó tanári gárda van az iskolában. Családcentrikus és gyermekcentrikus iskola. Sajnos a köztudatban csak a rosszat hallani az iskoláról de azt hogy milyen eredményeket értek el az ott tanuló gyerekek az senkit sem érdekel. Pedig ők is ugyan úgy résztvesznek versenyeken mint bármelyik másik iskola és nagyon jó eredményeket érnek el. Nagyon lelkes, segítőkész és szívvel, lélekkel dolgozó tanárok vannak az iskolában. Én csak a köszönetemet tudom kifejezni az ott dolgozó pedagógusoknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pataki Ági: több mint modell

Pataki Ágitól ismerte meg a Fabulont az ország néhány évtizede. A legendás hölgy egy korszak divatját határozta meg. Tovább olvasom