Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Négy Mancs-per: terítéken a feketelista

Szentes - Tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Négy Mancs Alapítvány ellen indított kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken.
A szentesi Hungerit Zrt. által kezdeményezett eljárás tavaly tavasszal kezdődött. A cég 530 millió forint kártérítést szeretne behajtani az alapítványon, amely a libatömés elleni kampányával jelentős kárt okozott a vállalatnak.

Most a Hungerit két munkatársát hallgatta meg a bíróság. A kérdések 2008-ra, a vállalatnál az állatvédő kampány hatására lezajlott változásokra vonatkoztak – válaszolta érdeklődésünkre Darabos Valéria, a Hungerit jogi képviselője. Abban az évben – miután az állatvédők feketelistájukon több céggel együtt a Hungeritet is feltüntették – a német vásárlók elfordultak a magyar baromfitermékektől, az ottani áruházak pedig nem rendeltek belőle. 2008 szeptemberétől 2009. január elsejéig a szentesi cég nem vágott tömött libát. Gyártósorokat állított át, dolgozókat küldött el.

A per májusban folytatódik, akkorra az alapítvány tisztségviselőit idézték be. Az eljárást ugyan a szentesi cég indította, ám a teljes baromfiágazat figyelemmel kíséri. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke a minap a per kapcsán a Magyar Rádiónak arról beszélt, hogy az ingyenes videomegosztó portálokra felkerülő, bizonytalan eredetű, hajmeresztő felvételeknek hitelt adnak a vásárlók, és ennek az az eredménye, hogy miközben egyre több a „megélhetési állatvédő", például Magyarország piacokat veszít. Ugyanez a francia, bolgár, spanyol és belga baromfifeldolgozókat is érinti, így Csorbai szerint célszerű lenne együtt fellépni a jelenség ellen.

Olvasóink írták

 • 14. RobinGood 2013. február 14. 11:17
  „Ijesztő ez a vak gyűlölettel kevert tudatlanság, amit itt egyesek magukból kiadnak. Néhány dolgot tanulmányozni kellene kommentelés előtt (persze ehhez nem árt egy kis idegennyelv ismeret sem). Pl. meg lehet vizsgálni a Mancs-honlapot, hogy tényleg csak a magyarokat "bántják"-e? Meg lehet kérdezni a külföldi fogyasztókat (mert ugye oda akarunk exportálni), hogy mi a véleményük bizonyos állatipari praktikákról? Meg kéne nézni, hogy hány EU-s tagállamban legális a libatömés ? Meg kellene látogatni néhány hermetikusan őrzött ipari szárnyas-lágert és összehasonlítani a már csak fantáziánkban élő háztáji baromiudvarokkal (amelyeket az előbbiek tönkrettek a gazdáikkal együtt).”
 • 13. magor63 2013. február 13. 12:34
  „A négy mancs hecckampánya egy valódi "kereskedelmi terrorizmus", amelyhez mindenféle nemtelen és övön aluli
  eszközöket is bevetett. A piacok szétverésével és újraelosztásával nem nehéz észrevenni , hogy milyen lobbiér-
  dekek mentén tevékenykedik. Meg kell nézni mely országok szemét csípi a magyar víziszárnyas export, és rögtön
  meg is találjuk a pénzforrást a támogatásukhoz.
  Ha ezt Franciaországban ne adj Isten Izraelben tették volna, ma már DEAD Mancsról beszélhetnénk múltidőben.
  Igen, a kóservágóhidakkal mi is a helyzet? Azoknak az állatoknak nincs joguk a kíméletes végkifejlethez?
  Ejnye-bejnye már megint az a kettős mérce?! Azért szívesen végignézetném velük a sakterek tobzodását.”
 • 12. boros56 2013. február 11. 23:09
  „Ez a nagy állatvédősdi már túl lőtt a határon. A Négy Mancs csak eszköz egy piaci háborúban. Csak az a baj, hogy az állatok meg növények már nagyobb védelmet élveznek, mint az emberek. Elfelejtették, hogy az ember is a természet része.”
 • 11. studyfy 2013. február 11. 22:26
  „DESZKÁS!
  Én nem szálltam vitába vele, csak roppant unalmas, hogy a témától teljesen függetlenül állandóan erre a következtetésre jut. Hogy jön a Négy Mancs perhez a banki indexálás? :-)”
 • 10. deszkás 2013. február 09. 13:39
  „STUDYFY! Bocs a belevauért. De igaza van.”
 • 9. studyfy 2013. február 08. 17:42
  „igazságkereső, ha elmész a boltba vásárolni, ott is a második mondatod a "banki indexálási trükk"? Tényleg sajnállak, menjél el orvoshoz, ez lehet, hogy betegség.”
 • 8. Egyolvasó 2013. február 08. 17:41
  „A Négy Mancs-nak egy kis videó 0:20-tól kezd érdekes lenni, csak erős idegzetűeknek.
  http://www.youtube.com/watch?v=whxjxOe448s”
 • 7. keletaru 2013. február 08. 15:23
  „Azok mikor lesznek terítéken akik ide juttatták a gazdaságot . Saját "országházunkba" ha be akarunk menni fizetnünk kell , UnIós jogszabály miatt !? Hát nem érdekes ? Értünk , miattunk ,nekünk ? Valóban ? Üdv Kuci”
 • 6. deszkás 2013. február 08. 13:37
  „Ez még az átkost idézi:Franciaországban két libamájszállító kamiont gyújtottak fel.”
 • 5. igazságkereső 2013. február 08. 11:34
  „Teljesen igaz az utolsó mondat a cikkben: célszerű lenne együtt fellépni a jelenség ellen! Legalább ugyan ennyire lenne célszerű egységesen fellépni a magyarországi bankok indexálási trükkjei ellen is, hiszen a magyarországi bankok legalább másfél millió embert, usque: 300-350 ezer családot tettek tönkre lakásaik, házaik, autóik elárverezésével! Most derült ki a magyarországi bankok, egy másik disznósága, nevezetesen: a kényszer értékesítési szerződésükbe belevették, hogy amennyiben egy éven belül nem tudja a bank értékesíteni a "devizahiteles" adós lakását, akkor az ócsai házba történő beköltözésük is érvénytelenné válik!A másik kérdés az, hogy az ócsai lakásba, lakásokba történő beköltözésekhez mi köze van egyáltalán a magyarországi bankoknak, hiszen az állami beruházásból épült!!!! Nem lenne-e itt az ideje annak, hogy a magyarországi bankok mérhetetlen gátlástalansága és tisztességtelensége végleg megállításra kerüljön?!!”
 • 4. Tiszthelyettes 2013. február 08. 10:16
  „A kóservágás ellen mikor kel ki a Fír mantsch?”
 • 3. londoner 2013. február 08. 09:41
  „Érdekes, hogy ezek a "nemes lelkű" állatvédők nem háborodnak fel azon, hogy a mediterrán országokban élve főznek tengeri állatokat, vagy karddal kínoznak halálra más állatokat. Persze értem én, hogy az egyik "hagyomány" a másik pedig "sport", de eléggé kettős mércének tűnik. Netán csak annyiról szól az egész, hogy ezekben nem jelentünk nekik konkurenciát?!? Remélem példás büntetést kapnak.”
 • 2. alfa258 2013. február 08. 08:06
  „Na és a híres magyar összefogás,,,”
 • 1. Egyolvasó 2013. február 08. 07:52
  „Elszomorító, hogy a politikai vezetés nem áll a Hungerit Zrt. mellé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a nyomravezetőnek

A rendőrség egy szentesi betöréses lopás elkövetőinek előkerítésében kéri a lakosság segítségét. Tovább olvasom