Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Nem mindenki örül a szentesi borfesztiválnak

Csongrád - Nem mindenki örül annak Csongrádon, hogy a hétvégén ismét borfesztivált rendeznek Szentesen. A Kurca-parti városban viszont azt hangoztatják: rajonganak a csongrádi italokért, és nem akarnak Szentesből borvárost csinálni.
Öt borvidékről érkeznek kiállítók a pénteken délutántól vasárnap estig tartó második szentesi bor- és pálinkaünnepre. Bajai, csongrádi, tokaji, villányi, egri és balatoni borokat lehet megkóstolni a háromnapos mulatság idején a város főterén. A tucatnyi kiállító között akad majd, aki pálinkát és jégbort is felvonultat a kínálatban. A rendezvény szervezője, Bertók Róbert amatőr kick-box-világbajnok és ökölvívó magyar bajnok a tavalyi sikeres bemutatkozás után döntött úgy, hogy idén is lesz borünnep.

Az elmúlt évben 8-9 ezer látogatója volt a hétvégi mulatságnak, most az esőre is felkészültek: sátor védi majd a borkóstolókat. Elsősorban a csongrádi borokat akarja népszerűsíteni, rajongója a homoki nedűknek, és egészen biztos benne: a csongrádi borfesztivállal a hagyományok miatt egészen egyszerűen nem lehet konkurálni. Bertók Róbert egyszer régen megkóstolta a bort, ízlett neki, ezért döntött úgy, hogy legyen Szentesen is ünnepe. Elmondása szerint azért választotta a mostani hétvégét, egy hónappal a csongrádi rendezvény után, hogy ebből se legyen probléma.

Szentes főterén már felállították a pavilonokat, kitették a plakátokat. Csongrádon egy hónappal ezelőtt rendeztek borfesztivált. Fotó: Tésik Attila
Szentes főterén már felállították a pavilonokat, kitették a plakátokat. Csongrádon egy hónappal ezelőtt rendeztek borfesztivált. Fotó: Tésik Attila

A megye névadó városában először megdöbbentek a borászok azon, hogy a közeli városban megint borfesztivál lesz, hiszen a szőlőtermesztés, a bor városa egyértelműen Csongrád, míg Szentesen alig van hagyománya ennek. Az előző bor- és pálinkaünnepen még egyetlen csongrádi pincészet sem képviseltette magát, idén viszont már hárman lesznek jelen, többen pedig boraikat küldik el. Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend tagja lapunknak azt mondta, borász kollégáinak elmagyarázta: egyáltalán nem akarnak Szentesből borvárost csinálni, viszont minél több szentesit szeretnének rászoktatni a csongrádi borokra.

Kollégája, Ungerbauer György szerint nagyszerű a kezdeményezés, reméli, hogy a szentesi rendezvény még különb lesz, mint a csongrádi. Nagypál Sándor szőlősgazdaként és igazi lokálpatriótaként viszont egyáltalán nem örül a szentesi borünnepnek, szerinte Csongrádtól nem szabad elvenni a borfesztivált. Kíváncsiak voltunk arra, a képviselő vajon milyen bort kedvel, válasza így hangzott: „A bor legyen vörös."


Móra József arra emlékeztetett, hogy egy betegség miatt az 1890-es évek végén pusztultak ki a szentesi szőlők, a Nagyhegyen volt hagyománya a termesztésnek, így nem igaz, hogy nincsenek a bortermelésnek helyi gyökerei. A képviselő szerint az sem véletlen, hogy a szentesi Árpád Agrár Zrt. a tulajdonosa a Csongrádbor Kft.-nek. Móra szerint nagyon finom például a szentesi Labádi Lajos bora, aki palackjait saját tervezésű címkével látta el. A levéltár igazgatója érdeklődésünkre elmondta: saját termesztésű, tiszasasi és csongrádi szőlőkből készíti borát.

Koncert és kiállítás

Holnap délután 6 órakor avatják borrendi lovaggá Mód László és Simon András néprajzkutatót, jelen lesz az év borásza, Frittmann János is. Szombaton térfesztivált rendez az önkormányzat, este 8-kor a Neoton Família ad koncertet. Vasárnap citera kíséri a néptáncot, szól a blues és lesz kvízjáték. Operettek, musicalek szerepelnek még a főtéri programban. A megyeháza épületében a múzeumban borcímke-kiállítást csodálhatnak meg a borkedvelők, a tárlatot Fülöp Mihály, a Szent Vince Borrend nagymesterének gyűjteményéből állították össze.

Olvasóink írták

 • 7. zombor 2008. szeptember 21. 17:51
  „hát ez igencsak gyengécskére sikeredett-és ez nem a rossz idő miatt!!- a borfesztivál csúfolása volt!
  szegény mi!!!”
 • 6. ingyen cirkusz 2008. szeptember 19. 14:09
  „Móra igyon otthon bort, vagy menjen el a kocsmába. Van itt cirkusz éppen elég.”
 • 5. Dávidka aki Dobolgat 2008. szeptember 18. 23:39
  „és ha kurva hideg lesz szombaton akkor mi lesz hidegben lesz neoton koncert?”
 • 4. borfogyasztó 2008. szeptember 18. 19:34
  „A kulturált borfogyasztásra igenis rá kellene szoktatni az embereket. Ne a tablettás lőrét vedeljék, hanem inkább kisebb mennyiségben, de a minőségi magyar borokat fogyasszuk!”
 • 3. Közös jövő 2008. szeptember 18. 16:56
  „Én csak az együttműködésben hiszek, a közös munkában, szó sincs arról, hogy bárki bármit elvenne a másiktól! Más kérdés, hogy Szentesen egész évben csak mulatozunk, meg ünneplünk, ennyire jól megy a sorunk? Jó dolog a lazítás, de túlzásba nem kell vinni, meg szerintem az embereket sem kéne rászoktatni az italozásra!”
 • 2. figyelő10 2008. szeptember 18. 08:14
  „Kedves Csongrádiak! Itt egy lehetőség, megismertetni a boraikat, megszerettetni az emberekkel, jelen lenni a piacon! Szerintem inkább örülni és élni kéne a lehetőséggel, mint ágálni. Az meg, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, lejárt lemez! Csongrádnak is kéne csinálni valamit, de szerintem mindenki jól járna, ha a két város együttműködne! Íme egy remek lehetőség!”
 • 1. kupec 2008. szeptember 18. 07:17
  „Nagypál Sándor szőlősgazdaként és igazi lokálpatriótaként viszont egyáltalán nem örül a szentesi borünnepnek, szerinte Csongrádtól nem szabad elvenni a borfesztivált.


  Mitverik a nyálukat? A nyitotpincék,meg a többin kellene szerepelni a multkorin csongrád nemképviselte magát mert szlovákiába volt.Csongrád csak ugat de semmit nem tesz.

  HAJRÁ SZENTES!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajban a szegvári sportkör

Szegvár - Négyszázezer forinttal támogatta a szegvári futballcsapatot a Független Kisgazdapárt,… Tovább olvasom