Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Norvégiában tanult és tanított az óvónő

Szentes - Norvégia gyönyörű ország, de nyáron is kabát kellett, mesélte a szentesi óvónő, aki tanulmányúton járt az északi országban. Tanulni ment és tapasztalatokat átadni más országok pedagógusainak.
Magyarországról egyedüli nyertes pályázóként utazhatott egy norvégiai tanulmányútra a szentesi Dajka Ágnes. Az Apponyi téri óvoda gyógypedagógusának az Európai Unió kezdeményezése, az Egész életen át tartó tanulás program Comenius szakmai továbbképzése váltotta valóra régi álmát: nemrégiben kijuthatott a skandináv országba.

– A program hazai irodája évről évre meghatározza, hogy milyen területek élveznek elsőbbséget a pályázatoknál. Idén többek között az egyik szakterületem, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó továbbképzések is beletartoztak. Voss városában rajtam kívül öt nemzet szakemberei vettek részt a tíznapos úton, ahol elméleti oktatás, intézménylátogatás és workshopok rendezése is terítéken volt. Szakmailag is nagyon hasznosnak bizonyult az ott eltöltött idő, de magánemberként is felejthetetlen élményekben volt részem – mesélte Dajka Ágnes.Az óvónő szerint az egyik legmeglepőbb az volt, hogy milyen hideg van Norvégiában nyáron. Természetesen számított rá, hogy északon hűvösebb az idő, de kint már örült, hogy csomagoláskor kabátot is tett a bőröndbe. – Nem is értettem, miért van a kirakatokban póló és rövidnadrág, miért árulnak ilyesmit – idézte fel nevetve az emlékeket. – Azt is furcsálltam, hogy éjfélig világos volt. Egy-két napig még örültünk ennek a többi kollégával, de utána már hiányzott a napszakok megszokott rendje.

A norvégok nagyon barátságosak, a természet szépsége, a fjordok látványa pedig lenyűgöző, mondta. A legtöbb terméket automatából lehet megvásárolni – és mindegyik jól működik. Már ha egy átlagos turista egyáltalán vásárlásra adja a fejét, hiszen a norvégiai árakat nem a magyar pénztárcához szabták: az egyik olcsóbb ásványvízért mintegy 1200 forint értékű koronát kellett a gépbe dobni, tette hozzá Ágnes.

– A célom, hogy hasznos, új dolgokat tanuljak, teljesült, de én is bővítettem a külföldi kollégák ismereteit magyar pedagógiai módszerekkel. Két év múlva pályázhatok ismét erre a programra, már most biztos vagyok abban, hogy megpróbálom.

Olvasóink írták

 • 6. dajka 2012. augusztus 01. 10:06
  „Bárcsak tolta volna valaki a szekeremet..... talán egyszerűbb lett volna. Ja, és számolgatni is kellett bizony, mert én a magyar keresetemet vittem. Még jó, hogy kabátot nem kellett vennem, mert tényleg fáztam.”
 • 5. y-akta 2012. július 31. 22:22
  „Nie???? Te tudsz valamit.
  Nem túl szerencsés cikk. Vagy tényleg az ásványvíz automata és a hideg lenne a lényeg?”
 • 4. tzrtz 2012. július 31. 15:34
  „Jó hely, csak néha lőnek. Brrr...”
 • 3. jtozso 2012. július 31. 14:48
  „Biztos tudja mindenki.hogy Norvégiában a legmagasabb az életszínvonal a világon,tehát ne lepődjünk meg ha átszámolunk valamit magyar Ft-ra,de egyébkén se szabad soha semmit átszámolni bárhol vagyunk a világon,hanem a keresetekhez kell viszonyítani.
  Az én unokámnak volt szerencséje egy évet Norvégiában tanulni,nagyon megszerette,vissza is vágyik és sose fázott.”
 • 2. nie 2012. július 31. 13:26
  „van aki nek a szekerét tolják, más csak dolgozik”
 • 1. Moolnaar 2012. július 31. 10:28
  „Norvegia draga, de a fizetesek kb 30-szorosa a m.o-inak! Igy mar nem is sok egy asvanyvizert 1200.- (mellesleg a csapbol is asvanyviz folyik a legtöbb helyen!) :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídépítő konferencia a szentesi laktanyában

A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél tartották a cseh–magyar közös hídépítő kiképzési gyakorlat tervezői konferenciáját. Tovább olvasom