Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Repültek és ugrottak Szentesen

Szentes - Több ezer érdeklődőt vonzott Szentesen a tegnapi repülőnap, ahová Vári Gyula légi piruettel érkezett. Amíg a kicsik a botkormányt rángatták, a bátrabb nagyok a levegőbe emelkedtek.
Talán soha nem volt még akkora a légi forgalom a szentesi repülőtéren, mint a tegnapi repülőnapon, amit második alkalommal rendezett meg a Szentesi Repülőklub és a Szegedi Repülő Közhasznú Egyesület. Az időjárás kedvezett a programoknak: reggeltől estig több ezren látogattak ki a bereklaposi rónára, ahol szinte percenként emelkedtek magasba a gépek. Aki hirtelen akart a szelek szárnyára érni, vitorlázógépbe ült, és ideje sem volt izgulni, mert a csörlővel megrántott Góbé úgy hágott az égbe, mint amit kergetnek. Landolás után az egyik utas meg is jegyezte: egy imát akart elmormolni a felszállás előtt, de olyan gyorsan felemelkedtek, hogy az ámulattól elakadt a szava. A kényelmesebbek a motoros gépeket választották, a bátortalanabbak, a gyerekek csak a propeller simogatásáig vagy a kiállított repülők botkormányainak rángatásáig jutottak.

A bátortalanabbak a propellerrel ismerkedtek. A szerző felvétele
A bátortalanabbak a propellerrel ismerkedtek. A szerző felvétele

– Bennünket is meglepett, mennyien jelentkeztek előzetesen tandemejtőernyős ugrásra, ezért már csütörtökön átjöttek szegedi barátaink, és néhány ugrást lebonyolítottunk – mondta lapunknak Tar János, a repülőnap főszervezője. Egy neves pilóta is befutott péntek délelőtt, méghozzá nem is akárhogyan: Vári Gyula légi piruettel kápráztatta el a közönséget, mielőtt letette volna a gépét. Az egykori vadászpilótával bárki repülhetett egyet, csupán gyomor kellett hozzá – meg egy kis pénz –, s jöhetett a dugóhúzó. Aki lemaradt volna a pénteki repülésről, ma még pótolhatja: késő délután, 5 és 8 óra között hőlégballon várja a szentesieket a sportpályán, kupolája 50 méter magasra fog emelkedni.

Olvasóink írták

 • 11. pilota001 2010. augusztus 23. 16:25
  „A szervezők szívesen várják a javaslatokat! :)

  Több gépet nem nagyon képes befogadni a reptér egész napos üzemre, mert ez már így is a kapacitása maximumának közelében volt, még ha laikus nem is nagyon látja. Esetleg bemutatókról lehet még szó rövidebb időre.”
 • 10. Sz.S. 2010. augusztus 22. 18:56
  „Egyébként tényleg nagyon jó kis rendezvény volt.
  Nem tudom a szervezők gondolkoznak-e esetleg jövőre valami nagyobb szabású dologban? Persze nem Szu-27-esek parádéjára gondolok (pedig de jó lenne :)), csak esetleg több gép, több bemutató esetleg több földi látványosság. Nem kritika még egyszer mondom nagyon tetszett az egész csak szerintem lehetne még tovább bővíteni, mert az érdeklődés meglenne rá.
  Elnézést ha hülyeséget kérdeztem.”
 • 9. jozko 2010. augusztus 21. 23:35
  „Ez a beszéd! Köszönöm, biztos voltam benne.
  És így már biztos lehet mindenki, hogy a nem olcsón vett jegye az élményen túl a biztonságát is garantálja!
  Leginkább persze a jól képzett pilótákon, ejtőernyősökön múlik ez! Megérdemlik a bizalmat!”
 • 8. pilota001 2010. augusztus 21. 19:32
  „igen, minden gép biztosítva volt, mindegyik rendelkezett megfelelő engedéllyel sétarepülésre, tandem ugrásra.”
 • 7. jozko 2010. augusztus 21. 19:13
  „pilóta001 és nsada75:
  Korrekt a tájékoztatás, hozzáértőkre vall!
  Elképzelhető viszont, hogy a Kedves Érdeklődő valami olyasnit akart hallani, hogy:
  A repülők az utasokkal együtt, az ejtősök ugyancsak az "utassal" együtt biztosítva vannak, hasonlóan az extrém sportolókhoz!
  Vagyis a biztosítás a jegy árában benne foglaltatik, mint teszem azt egy vonatjegy árában!
  És anélkül fel sem lehet szállni-ugye?
  Ha nem jól látom, elnézést kérek, hogy fogadatlanul "prókátorkodtam"!”
 • 6. nsada75 2010. augusztus 21. 17:43
  „pilota001
  Én abszolút nem vagyok félős de van egy 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről, amely meghatározza a rendezvények egészségügyi biztosításának szintjeit.
  Kisebb létszámú (1000 fő alatti) rendezvény esetén mozgóőrség akkor szükséges, ha a rendezvényt kifejezetten betegek vagy időskorúak számára szervezik, illetve külön jogszabály a (sport)esemény jellegére tekintettel azt kötelezően előírja. Ha a repülőnapra nem írnak ilyet elő és 1000 fő alatti a rendezvény akkor nem kell mentő.
  Viszont ha a létszám 1001-5000 fő között van akkor legalább egy esetkocsi szükséges. (nem 1 fő elsősegélyre).
  És a jogszabály nem ír olyat, hogy "100 méterre van a légi mentő bázis akkor semmi sem kell" mivel a légi mentő bázis az nem azért van ott, hogy a repülőteret biztosítsa.
  A tűzvédelmet elírtam, a műszaki mentés is a tűzoltóság feladata, egy földhöz vágódó repülőgépben is lehetnek még túlélők, de hozzájuk kell férni.
  Minden esetre örülök, hogy jól sikerült a rendezvény. Gratulálok hozzá.”
 • 5. pilota001 2010. augusztus 21. 15:50
  „hát igen, a tandem drága, de azért tudják a kedves kilátogatók, hogy miért is.
  Egy utast tud egyszerre felvinni az a gép, (ami 3 utasat szállít 4500 Ft/fő 10 percre". A tandem 20-25 percet emelkedik, de inkább 25-öt. Ha ezt felszorzod, 33 750 Ft + tandem ernyő amortizáció + kamerás ernyőjének amortizációja + pilóta bér és már meg is van.

  Aki pedig lemaradt, de szeretne repülni, vitorlával és motoros vitorlával minden hétvégén megteheti, amíg nincs hó:)

  Húzós árak annyira nem voltak, a vitorla 2500 Ft/iskola kör volt, ez volt a legolcsóbb, a motoros vitorla 250 Ft/perc.

  "3. hozzászólás nsada75 2010.08.21. 11:34

  Csak arra lennék kíváncsi, hogy a rendezvény pl. egészségügyileg (mentők) vagy tűzvédelmileg (tűzoltók) le volt e biztosítva. Vagyis, hogy ezek a szervek ott voltak-e a helyszínen. Boldog boldogtalan szervezi itt a rendezvényeket, de a biztosításért nem hajlandók fizetni. Gyakorlatilag hazárd játékot játszanak a jelenlévő állampolgárok biztonságával..."

  Egy reptéren elve olyan előírások vannak, különösen tűzvédelemből éves szintű ellenőrzéssel, hogy gond nem lehet. Tankolásnál mindig volt tűzoltó készülék és 60 m3-es tűzvíztározó van kint.
  Az ennyi emberhez szükséges orvosi személyzet (1 fő, elsősegélyre) volt. De ha nagyon félsz, legalább a légimentőkben bízzál, mert ők 100 m-re voltak.
  Kis is volt szalagozva mindenhol a pálya.
  Votlak kint rendőrök és tűzoltók is, igaz nem egész nap.”
 • 4. Criticalmass01 2010. augusztus 21. 11:45
  „Elég húzósak voltak az árak (mint azt Sz.S.-től megtudtuk), abból biztos futotta ilyesmire is ...”
 • 3. nsada75 2010. augusztus 21. 11:34
  „Csak arra lennék kíváncsi, hogy a rendezvény pl. egészségügyileg (mentők) vagy tűzvédelmileg (tűzoltók) le volt e biztosítva. Vagyis, hogy ezek a szervek ott voltak-e a helyszínen. Boldog boldogtalan szervezi itt a rendezvényeket, de a biztosításért nem hajlandók fizetni. Gyakorlatilag hazárd játékot játszanak a jelenlévő állampolgárok biztonságával...”
 • 2. Sz.S. 2010. augusztus 21. 09:23
  „Egy tandem ugrás úgy rémlik 45 ezer volt, egy séta repülés motorossal 4500/fő, de nem akarok hülyeséget beszélni, nem nagyon néztem meg az árakat.”
 • 1. Criticalmass01 2010. augusztus 21. 08:40
  „Mennyibe került egy ejtőernyős ugrás?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érte meg harmadik születésnapját Lara

Jövő héten ünnepelte volna harmadik születésnapját Bóta Lara Szonja, a szívbeteg szegvári kislány,… Tovább olvasom