Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Videóra vette, ahogy egy liter borért becsinált egy hajléktalan

Szentes - A törvény bünteti, ha valaki megaláz egy embert, és ezt filmre veszi. Egy szentesi pultos a saját kárán tanulhatja ezt meg: egy liter bort ígért egy hajléktalannak, ha becsinál. A videót később feltette az internetre.
Jó viccnek indult, de a vége valószínűleg rendőrségi feljelentés lesz annak a tavaly év vége felé készült pár perces filmnek, amelyet egy szentesi söröző csaposa tett fel az interneten a Youtube fáljmegosztóra - adta hírül a Szentesi Élet. A videón – amelyet azóta eltüntettek a portálról – egy hajléktalan férfi szerepelt, akit az ötletgazda, az Arany János utcai kocsma alkalmazottja arra biztatott: kap egy liter bort, ha becsinál a nadrágjába. A felvétel tanúsága szerint az akció lezajlott, a szerencsétlen emberről készült felvételt számos internetező láthatta. Úgy tudjuk: a lefilmezett férfi nem volt ittas, de a cselekedeteinek súlyát a szellemi képességei miatt nem tudja pontosan megítélni.

Részeg, fogyatékos szereplők

A középkorú sértett és hasonló élethelyzetben lévő, ittas, esetleg csökkent szellemi képességű társai, úgy tűnik, kedvelt alanyai a "vicces" önjelölt szentesi alkotóknak. Rövid keresés után megtaláltuk például az egyik szereplő által Petikémnek szólított filmes szösszeneteit, aki kamerája előtt szívesen beszélteti a szinte öntudatlanságig részeg vagy fogyatékos embereket. 

 
A hajléktalansegítő központ munkatársai is megtudták az esetet. Az egyik munkatárs elmondta, hogy embertelennek és gyomorforgatónak tartják a történteket. A vezetőjük, Tedás Zoltán állítólag feljelentést is szeretett volna tenni az ügyben. Ezt tőle nem kérdezhettük meg: szabadságát tölti, és nem értük el telefonon.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs szerint a központ vezetője a legjobb szándéka ellenére sem tehet feljelentést. – A Büntető törvénykönyvben vannak olyan bűncselekmények, amelyek kizárólag magánindítványra üldözendők. A szentesi esetben csak a sértett tehet jogi lépéseket, kiszolgáltatott személy megalázásának vétségének gyanúja miatt – közölte a szóvivő. Lapunk úgy tudja: a férfi elszánta magát erre. A cselekményt akár kétéves börtönbüntetéssel is sújthatja a bíróság.

A városban Boci becenéven ismert ötletgazda elmondta: akkor viccesnek találták az esetet, a sértettet pedig régen nem látta, több kérdésünkre azonban nem kívánt válaszolni. Hasonló alkotásait Bocibátya felhasználói néven töltötte fel az internetre.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. medvejanos 2012. augusztus 17. 18:07
  „34. csiperó

  Elég későn válaszolok, szóval nem hiszem hogy olvasni fogod.
  Először is köszönöm az elismerést, másrészről viszont elhiheted, hogy ha nekem már a gyerekkorom se volt egy fénykor, akkor hogy tudok normálisan állni a dolgokhoz?
  Persze semmi se ilyen egyszerű sajnos és tökéletesen megértem amit mondasz, mert itthon nem értékelik az ember szabadidejét, csupán hajtanak a semmiért, ezért is gondolom úgy, hogy nem kívánok szenvedni egy életen át és ha az az ára, hogy elhagyjam az országot akkor megteszem sajnos :S
  És ezzel a választ megint csak megkapja az a kutató aki kutatja, hogy a fiatalok miért akarnak külföldre távozni az országból.”
 • 35. Power 2012. augusztus 15. 19:46
  „Le style, c´est l´homme. A stílus maga az ember. Vagy nem is ember?”
 • 34. csiperó 2012. augusztus 14. 13:07
  „Medvejános!Majd 20év múlva térjünk erre vissza, hogy mit látsz át, meg mit nem. Majd mikor a családod eltartása/fenntartása a tét,(legutolsó sorban a sajátod) mikor már megtapasztaltad, mi is az a nehéz élet...De szép gondolat Tőled, a hozzáállás példaértékű a korosztályodnak.”
 • 33. medvejanos 2012. augusztus 13. 12:57
  „Ja és igen emberek 21 évesen már képes vagyok látni, hogy az alkohol nem old meg semmit és semmivel se jobb utána, semmit sem segít, mert az alkohol valójában nem tesz boldoggá, ha szomorú vagy, csak még szarabb kedvűvé, ha az a szomorúság és búbánat valódi... tudjátok az alkohol a lélek igaz tükre ;)”
 • 32. medvejanos 2012. augusztus 13. 12:54
  „Kiszolgáltatott ember egy alkoholista, mert ez olyan szent, hogy védenünk kéne és mindannyiunknak alkoholistának lenni ?
  Persze nem illendő dolog, de celebmédia az egész már megint :S”
 • 31. csiperó 2012. augusztus 13. 12:49
  „Ők tehettek róla? A hajlétalanok 80%a férfi. Utána lehet nézni, ezek zöme elvált, többségüket az asszony semmizte ki, tette ki az utcára. Albérletbe mentek, vagy meghúzták magukat rokonnál, ameddig csak tehették. Elvesztették a munkájukat, segélyből meg nem lehet megélni, így végül az utcán kötöttek ki. Isznak, mert az alkohol "átsegíti" őket a gondokon. Épp elég megalázó nekik kéregetni, kukában túrni, egyáltalán eljutni eddig az állapotig is az egyik legborzasztóbb dolog lehet. Elfogadni azt, hogy hidegben, esőben nincs hol lehajtani a fejed. Így nem nehéz leépülni. Azért nem mennek szállóra éjszakázni, mert kirabolják egymást, a számukra értékes dolgokat (takarót, szatyrot, kevés pénzt, evőeszközöket, mindent) erőszakkal elveszik, sőt, a legszomorítóbb, hogy a szociális munkások pénzért cserébe engedik be őket a szállókra. Ezeket persze sutyiba csinálják. Hát akkor inkább alszanak egy aluljáróban. Ezeknek az embereknek nincs önbecsülésük. Mit becsüljenek meg? 1 liter borért bármit megadnak, mert nekik már úgyis mindegy......Újra talpraállni?HOgyan?Munkát nem kapnak, az állami segítség pedig egyenlő a nullával.Várom az ötleteket!!!”
 • 30. nie 2012. augusztus 13. 06:51
  „Csapos, ember, aki ilyet tesz?”
 • 29. h65535 2012. augusztus 12. 21:29
  „Szentesi... ezek után mint csodálkozunk?!”
 • 28. fóbia 2012. augusztus 12. 17:40
  „Lilongwe 23..Nem csak Ők tehetnek róla. De ők is, és elsősorban ők, hogy ilyenné váltak, de most nem is ebből kerekedett a vita. Attól még nem alázom meg azt a szerencsétlent, mert ilyen. Hogy miért ilyen? Leírtad, és teljesen igazad van.
  Valahol láttam egy fotót, padon fekvő emberről, nem tudom hajléktalan volt e vagy sem, nem is ez a lényeg most. Valamikor zokninak készült rongy cafat lógott a hónapok óta mosatlan retkes lábán. Többen sajnálatukat, együttérzésüket fejezték ki kommentjükben....Na ezt az "embert " én is besorolom valahová, de nem föltétlenül az emberek közé, mégsem aláznám meg, és remélem ezzel sokan így vannak!”
 • 27. macs 2012. augusztus 12. 12:52
  „lilongwe,
  nem tisztem védeni a hajléktalanokat, de hidd el, aki egyszer az utcára került, az onnan egyedül nem képes visszakapaszkodni. Lehet, hogy próbálkoznak, de a sikertelenség lelkileg is megviseli őket. Sokan a szemükre vetik, hogy isznak. Igen, isznak. Az alkohol segít elfelejteni a nyomorukat, aztán függővé válnak, és egyre inkább leépülnek, legyengülnek és már csak sodródnak. Sok olyan embert ismerek, akik, bár nem hajléktalanok, az alkoholba menekültek a gondok-bajok elől.
  És télen nem mennek fedél alá, nyáron a padokon, elhagyott zugokban alszanak. Ennek is meg van az oka, de ezt inkább tőlük kéne megkérdezni. Miért hagynak maguk után szemetet? Nos, ezt én azoktól is szívesen megkérdezném, akik nem hajléktalanok, de egy cseppet se törődnek a környezetükkel.
  "Ezer százalékig biztos vagyok abban, hogy ha az ember tényleg AKAR, akkor újra tud kezdeni mindent..."
  Igen, vannak emberek, akik talpra tudnak állni, de ez nem mindenkinek sikerül. Sőt, sokaknak külső segítség nélkül, reménytelen.”
 • 26. katika75 2012. augusztus 12. 09:20
  „h*tvány féreg...”
 • 25. hős 2012. augusztus 12. 08:42
  „Minimum 5 év kényszermunkára ítélném a geriátrián!”
 • 24. picipest 2012. augusztus 12. 06:57
  „a pultos éppen olyan fogyatékos, egy szellemileg leépült senkiházi, aki még büszke is arra,amit csinált. ez a szemétláda még a netre is feltette, ezt a csodálatos dolgot. borzalom,hogy itt tart a színvonal egyes embereknél.”
 • 23. lilongwe 2012. augusztus 11. 21:16
  „fóbia... még két észrevétel... :-)

  "Ezek a szerencsétlenek, már nem tudják mi az a méltóság, önbecsülés.."
  ...lehet, hogy MÁR nem. De ebbe az állapotba nem estéről reggelre, alvás közben kerültek. Ugye nem? Ha kapsz pár pofont az élettől, ugye nem egyik napról a másikra válsz hontalanná, pénztelenné, magányossá, szellemi fogyatékossá...
  Addig pedig eltelik pár nap, hét, hónap, év, amikor bármikor talpra állhatsz - ha akarsz - ugye?

  "Nem csak Ők tehetnek róla, hogy ilyen mélyre süllyedtek, hanem a társadalom..."
  ...igen, már megszokhattuk, hogy a társadalom olyan mint a Jóisten...mindenről csak Ő (az) tehet ;-)

  ...most, hogy így mélyebben belegondolok, nincs az a befuccsolt lakáshitel, elveszített munkahely, elhunyt családtag vagy betegség, amitől én HAJLANDÓ LENNÉK elveszíteni a méltóságomat és önbecsülésemet...annak ellenére, hogy ugye a társadalom mindent megtesz annak érdekében, hogy mégis ;-)”
 • 22. lilongwe 2012. augusztus 11. 21:00
  „fóbia, macs...itt egyáltalán nem értek egyet...
  Az vitathatatlan, hogy nem lesz, nem lehet minden hajléktalanból vezérigazgató meg tőzsdecápa, de saját akarata ellenére szerintem senki nem épül, nem épülhet le szellemileg annyira (lehet csak magamból indulok ki), hogy egy üveg borért azzá váljon, amivé.
  A másik dolog pedig szerintem az (merthogy általában az ember bánatában alkohol után nyúl...), hogy ezek az emberek nem szellemi fogyatékosok, hanem agyhalottak (legalább is a 99%-uk), mégpedig a T***o, M***o és C**a gazdaságos borai teszik őket azzá, melyekben minden van, csak nem szőlő...
  Ezer százalékig biztos vagyok abban, hogy ha az ember tényleg AKAR, akkor újra tud kezdeni mindent - mint ahogy abban is, hogy ha nem AKAR, akkor azt az utat VÁLASZTJA, amely az összecsináláshoz és/vagy madzagon rángatáshoz vezet egy üveg borért vagy egy százasért...

  Persze mindenkinek joga van úgy látni a dolgokat, ahogy akarja, én így látom.
  Miért van pl. az, hogy télen nem hajlandóak melegbe menni, meleg ételhez jutni, amikor karnyújtásnyira van a lehetőség...miért választják helyette az árvízi emlékmű és a rakpart alatti területet? Miért foglalják el éjszakánként a padokat a Ligetben és miért hagynak maguk után szemetet? És miért nem szaladgálhat ott miattuk nyugodtan a kétéves fiam...?
  Satöbbi...”
 • 21. macs 2012. augusztus 11. 20:32
  „19. fóbia,
  már válaszoltam lilongwenek, mikor olvastalak. Köszönöm, hogy segítettél. :-)”
 • 20. macs 2012. augusztus 11. 20:29
  „18. lilongwe,
  amit én láttam, ott tényleg fogyatékos volt illető, és ez csak súlyosbítja a dolgot.
  Nem vagyok szakember, de sok hajléktalan már teljesen leépült szellemileg, így különösen aljas dolognak tartom, amit velük csinálnak.”
 • 19. fóbia 2012. augusztus 11. 20:26
  „Lilongwe.. Nem látod jól .. Nem kell ahhoz szellemi fogyatékosnak lenni, hogy megalázzanak. Ezek a szerencsétlenek, már nem tudják mi az a méltóság, önbecsülés..Nem csak Ők tehetnek róla, hogy ilyen mélyre süllyedtek, hanem a társadalom, a ritka szövésű szociális háló, stb. Ezért nem kellene porig alázni embereket, ha már segíteni nem tudunk rajtuk, vagy nem akarunk.”
 • 18. lilongwe 2012. augusztus 11. 19:16
  „13. macs

  Elvileg igazad lehet...de miből gondolod, hogy minden (?) hajléktalan szellemi fogyatékos? Itt szerintem nem csak a megalázásról, gúnyolásról, viccelődésről van szó, hanem az emberi méltóságról, ÖNbecsülésről is.
  Az Anna kútnál se kényszerítették a szerencsétlent semmire (gondolom...), az, hogy az illető annyira tartja/értékeli/becsüli önmagát, hogy pár forintért a kútba ugrik, lesz*pja az apját vagy pucéran végigszalad a Kiskörúton, szerintem elsősorban az illető hajléktalant minősíti.
  ...no meg azt, aki ezt kihasználja.”
 • 17. info 2012. augusztus 11. 19:12
  „Szégyen! ez a kocsmáros egy ésszerű gondolkodástól, viselkedéstől eltérő személy. Nem tudom, hogy mi az amiért ő is becsinálna-ha tudja valaki biztos segítene neki. NAV-csak úgy.......és rögvest berakna a gatyába. Ha erre a cselekedetre képes még vajon mire?!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országgyűlési képviselő sem érti az elmaradt kinevezést

Farkas Sándor számára is érthetetlen, miért nem nevezték ki a Boros középiskola élére Molnárné Tóth Györgyit. Erről is olvashat a Szentesi Élet friss számában. Tovább olvasom