Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Jakabos Zsuzsanna érmekről, elismerésről

Ezüst és bronzérmet szerzett a margitszigeti úszó EB-n a 21 éves Jakabos Zsuzsanna, aki Athén és Peking után a londoni olimpián is szeretné megmérettetni magát. A Budapesten rendezett Európa-bajnokság nagy népszerűséget hozott neki, ami egyelőre szokatlan számára.
– A Margitszigeti úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokság mérlege Jakabos Zsuzsanna számára: 400 m vegyesen bronz, 200 m pillangón ezüstérmet nyert. Gratulálok! Melyik volt a verseny legszebb pillanata?
– Mindenképpen az, amikor beértem a célba, igazából nem is a 400 vegyesnek örültem, hanem a 200 pillangón szerzett ezüstéremnek, mert eddig még soha nem tudtam érmet szerezni felnőtt hosszúpályás Európa-bajnokságon. Ezért ez nagyon különleges alkalom volt.

– Önnek még nem játszották a magyar Himnuszt, de az aranyérmes Hosszú Katinka mellett állva Ön is a dobogóról hallgathatta most. Mire gondol ilyenkor az ember?
– A Himnuszt hallani egy sportverseny végén nagyszerű és megható dolog. Én arra az útra gondoltam, amin végig kellett menni ahhoz, hogy ott állhassak a dobogón.

– Hosszú Katinkával nagyot csatáztak 200 pillangón, szinte végig Ön vezetett. Fájdalmas így kikapni?
– Én úgy fogalmazok: nem kikaptam, hanem megnyertem az ezüst érmet. Nem úgy terveztem, hogy végig én fogok vezetni, így alakult. Katinka ért be előbb, de én ezt nem élem meg kudarcként. Egyébként szerintem nem is jelentettem számára veszélyt, mert igazából a 400 méteres vegyes úszásra készültem. Vegyes úszónak tartom magam, a pille számomra csak egy kirándulás, ami most jól sikerült.

– Babonás? Vannak szertartásai versenyek előtt?
– Igen, ahogyan mindenkinek, nekem is. Ha első nap csinálok valamit, ami után jól úszok, akkor azt megismétlem. Például ugyan azon az úton megyek az uszodában, vagy a következő napon is ugyan azt eszem ebédre. Vannak plüssállataim is, amiket magammal viszek az uszodába. Azon a pályán melegítek be, amelyiken úszni fogok. Nyilván ezek nem játszanak közre az eredményben, de nekem segítenek.

– Nagyon nehéz volt Önt elérni, édesapja azt mondta, egész nap jön-megy. Hogyan tölti az EB utáni napokat? Aktívan lazít, vagy lustálkodik?
–Szeptember 3-án kezdem újból az edzéseket, addig pihenek. Szerettem volna a Balatonra is menni, de lehet hogy csak egy napra tudok. De még belefér a nyárba egy külföldi tengerparti nyaralás.

Ezüst és bronzérmet szerzett a margitszigeti úszó EB-n a 21 éves Jakabos Zsuzsanna, aki Athén és Peking után a londoni olimpián is szeretné megmérettetni magát.
Ezüst és bronzérmet szerzett a margitszigeti úszó EB-n a 21 éves Jakabos Zsuzsanna, aki Athén és Peking után a londoni olimpián is szeretné megmérettetni magát.

– Önt a wikipédia is jegyzi, mit szól hozzá?
– Nem tudtam róla, de nagyon örülök neki. Az EB után nagyon sok levelet kaptam, és ez nagyon szokatlan, mert bár 12 éve úszom, eddig még nem nagyon kerestek meg ismeretlen emberek, hogy gratuláljanak.

– Az egyik internetes hírportál beválasztotta Önt a legszebb sportolónők közé. Mit jelent ez Önnek?
– Ez jó, örülök neki. Az úszás szempontjából ez teljesen mindegy, de jól esik.

– Nyolcévesen kezdett úszni – nem túl későn ahhoz, hogy élsportoló legyen?
– De. Igazából azért tanultam meg úszni, mert nyolc évesen már elég kellemetlen volt, hogy nem tudok. A szüleim levittek az uszodába, és ott ragadtam. Igazából atlétának készültem, apukám és anyukám is atletizált, ezt a sportágat elég 10 éves kor körül elég elkezdeni.

– Kiss László azt mondta: ez a csapat még három olimpiára jó... Egyet ért ezzel?
– Vannak harminc év fölötti versenyzők, de öt olimpiát végigcsinálni az nem kevés. A mostani EB-n egy 59 fős magyar csapat indult, teli fiatallal. Lehet, hogy nekik belefér még három olimpia, lehet, hogy nekem már nem. Athén és Peking után azért Londonba még szeretnék jövőre kijutni. A budapesti Jövő SC-ben készülök az edzőimmel, Fehérvári Balázs mesteredzővel, dr. Verrasztó Zoltánnal és Horváth Péterrel. Majd meglátjuk.

– Az athéni olimpián lett ismert a neve, aztán Peking is sokat hozott a népszerűségének, most itthon újra egy ország szorított Önnek és magyar társainak. Hogy viseli a népszerűséget?
– Nekem ez még nagyon furcsa, most csöppentem ebbe bele. Biztosan azért is van, mert itthon volt az EB Magyarországon. Pekingben hatodik voltam a 4x200-as gyors váltóban, ha választanom kellene, hogy melyiket helyezném előrébb eredményesség szempontjából, akkor azt mondanám: az olimpiai hatodik helyezés nagyon jó eredmény. Most többen láttak, többen megismerték a nevemet. Furcsa, hogy ha egy kisebb versenyt megnyerek, annak nagyobb a visszhangja, mintha egy nagy versenyben hátrébb végzek. A postás is megkérdezte a minap, hogy én vagyok-e az úszó Jakabos Zsuzsanna.

– Olyan úszók nyomdokába léphet, mint Egerszegi Krisztina vagy Kovács Ági. Van úszópéldaképe?
– Igen, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, akitől átvehettem a bronzérmet, a másik pedig az orosz Jana Klocskova, négyszeres olimpiai bajnok vegyesúszó. Most született meg a kisbabája. Még Pécsett a nevelőedzőmnél, dr. Petrov Anatolij mesteredzőmnél úsztam 12 évig, amikor egy versenyen találkoztam Janával. Nagyon kedves volt.

– Sok élsportoló társa még versenyző korában elkezd készülni a későbbi civil életbe, diplomát szerez, nyelvet tanul. Ön is tart több vasat a tűzben?
– Elkezdtem több egyetemet, de még egyiket sem fejeztem be. Most szeptembertől is tanulni fogok, humán erőforrás szakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paris Hilton a vaginájába rejti a kokaint - fotóval!

Legutóbb, amikor a Las Vegas-i rendőrség az őrsre kísérte az énekesnőt, első dolga volt, hogy a vécére kéredzkedjen. Tovább olvasom