Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Karácsonykor mutatják be a Magyar népmesék új epizódjait

A karácsonyi iskolai szünetben, december 23-tól vetíti az m2-es csatorna a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat nemrég elkészült, utolsó 11 epizódját. A századik részt január 2-án láthatja a közönség.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Televízió (MTV), a Kecskemétfilm Kft. és a Docler Video Productions koprodukciójában készült részeket bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője, a sorozat kitalálója felidézte: a Magyar népmeséket 35 éve, Jankovics Marcell tervezői, rendezői, szakértői segítségével indította útjára az MTV.

A sorozat nem jöhetett volna létre a "kor és a hely szelleme" nélkül, az első epizódok 1977-es bemutatását ugyanis megelőzte a táncházmozgalom kialakulása, a népdalkincs gyűjtése, a népi kultúra felértékelődése - mutatott rá a stúdióvezető, hozzátéve, hogy a sorozat elkészítéséhez személyes motivációk is társultak: meg szerette volna menteni a pusztuló paraszti kultúra kincseit.

Mikulás Ferenc kitért arra is, hogy a rajzfilmek elkészítését gyűjtés előzte meg, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia egykori Néprajzi Kutatócsoportja is a segítségükre volt. Mint fogalmazott, evidens volt, hogy nem írók átdolgozásait fogják használni, és megtartották az összes archaikus nyelvi elemet is, amelyek még nem rontották a mesék közérthetőségét.

A kecskeméti stúdió vezetője méltatta Szabó Gyula színészt, aki összesen 81 mesét mondott fel. Hozzátette: a sorozat formanyelvét főként Jankovics Marcell alakította ki, aki a népi motívumokat helyezte előtérbe.

Magyar népmesék - Pirosmalac

Mikulás Ferenc arról is beszélt, hogy a kezdetek óta eltelt mintegy 35 évben a sorozat számos sikert aratott külföldön, vetítették Ausztráliától az Egyesült Államokig, több fesztiválon pedig első díjat nyert, például 2009-ben a Chicagói Nemzetközi Gyermekfilm-fesztiválon a televíziós kategóriában.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője kiemelte: a Magyar népmeséken több generáció nőtt fel, ezek a mesék nemcsak szórakoztatnak, hanem tükröt is tartanak a magyar társadalom elé.

Tuba Mariann, az MTV Zrt. Gyermek és ifjúsági produkciós irodájának vezetője az MTV legnemesebb feladataként beszélt a gyermekeknek szóló mesék készítéséről. "Méltó ez a sorozat a kecskeméti stúdió és az MTV hagyományaihoz" - hangsúlyozta a televíziós szakember, emlékeztetve arra, hogy az eltelt 35 évben számos rendező működött közre a Magyar népmesék sorozatban: Nagy Lajos például 19, Horváth Mária 35, Jankovics Marcell 26 részt rendezett.

Görög Athéna, az MTVA gyermek- és ifjúsági főszerkesztője arról beszélt, hogy az év utolsó napján, a december 31-i Csudaszombaton számos epizódot levetítenek a Magyar népmesék sorozatból.

Mikulás Ferenc bejelentette: egyelőre nem folytatják a Magyar népmeséket, hanem cigány népmesékből készítenének sorozatot. Az MTI kérdésére elmondta, jelenleg a tervezett új sorozat anyagi feltételeinek megteremtésén fáradoznak. Egyelőre csak Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának támogatásával számolhatnak, ebből állnak neki az anyaggyűjtésnek, ami a tervek szerint hasonlóan fog zajlani, mint a Magyar népmesék esetében. Úgy tervezi, hogy 13 hétperces epizód készülne, percenként körülbelül 1,5 millió forintból.

Olvasóink írták

  • 2. jq 2011. december 20. 09:44
    „A jövő gyerekeinek az kell, ismerjék meg a saját kultúrájukat”
  • 1. zero 2011. december 15. 17:59
    „Mikulás Ferenc bejelentette: egyelőre nem folytatják a Magyar népmeséket, hanem cigány népmesékből készítenének sorozatot http://www.youtube.com/watch?v=_btdg5Iq38U&feature=player_embedded Köszönjük”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályozná az internetet Oroszország

"Nem hagyhatjuk annyiban, hogy az internetet bűnözők és terrorista csoportok használják" - mondta az orosz biztonsági tanács titkára. Tovább olvasom