Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Magyar egyiptológusok kutatnak egy főpap sírja után

Szenenmut ókori egyiptomi építész és hivatalnok a 18. dinasztia idején, Hatsepszut főintézője és lányának nevelője.
Hatsepszut királynő főhivatalnokának, Amun isten főpapjának sírját keresik az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének tudósai, az idei ásatásokat követően pedig rég várt publikáció készül, amely közelebb vihet az adott korszak megismeréséhez.

Mint az ELTE egyiptológiai tanszéke közölte az MTI-vel, a jelenleg is a thébai nekropoliszban ásatásokat végző egyiptológusok és segítőik egy Újbirodalom-korabeli sír feltárásán és dokumentációján dolgoznak. A thébai ásatási területen az elit legprominensebb tagjai sorába tartozó Hapuszeneb sírkápolnájának kultusztermét, tengelyes termét és kereszttermét tisztítják meg. Utóbbiban a törmelék alól két akna bejárata került napvilágra, ezek készítési ideje csak a feltárás után állapítható meg. Ám mint a közlemény rámutat, az ókori, másodlagosan ásott aknák biztosan nem voltak részei az eredeti építészeti koncepciónak.

Hapuszeneb végső nyughelyének megtalálása várat még magára, a kor szokásának megfelelően valószínűleg a sír előtti udvaron, egy akna mélyén várható. Az idei feladatok közé tartozik a homlokzat egyik életveszélyessé vált bejárati pillérjének konzerválása is. Az állagmegőrzés az egyiptológia napjaink legelfogadottabb technológiájával történik, amely megegyezik az ókorban alkalmazott alapanyagok és módszerek használatával. A területen található mészkőtömböket szalmával és vízzel kevert mészkőőrleménnyel ragasztják.

A feltárást követően az ásatásvezető, Bács Tamás, az ELTE egyiptológiai tanszékének vezetője sírpublikációt készít, amely közelebb vihet a korszak megismeréséhez. A tudományos életben már régóta várt kiadvány teljes és részletes, fényképekkel és rajzokkal illusztrált leírást ad majd Hapuszeneb sírjának építészeti, ikonográfiai és feliratos anyagáról.

"A sír a korszak egyik legmonumentálisabb emléke, hiszen tulajdonosának hatalma és befolyása Amun főpapjaként nem volt kisebb, mint a korszakból jobban ismert Szenenmutnak. Érdekessége, hogy a sír előtti, pillérekkel tagolt homlokzat mögötti keresztterem déli oldala Punt-jelenetet ábrázol. Szinte példa nélküli jelentősége az, hogy tulajdonosa saját sírjában ugyanazokat a jeleneteket ábrázolhatta, mint amelyek Hatsepszut emléktemplomában láthatók" - hangsúlyozza az ásatások jelentősével kapcsolatosan az ELTE egyiptológiai tanszékének közleménye.

Hapuszeneb sírjában megőrzött jelenettöredék Hatsepszut királynő uralkodásának 9. évében megindított punti expedíciót ábrázolta, amelynek híres előképe a fáraónő deir-el-bahari halotti templomát díszíti.

Szenenmut ókori egyiptomi építész és hivatalnok a 18. dinasztia idején, Hatsepszut főintézője és lányának nevelője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez történik, ha szivacsra kénsavat öntünk

Lassított felvételben igen jól néz ki, ahogy egy 98%-os koncentráltságú kénsavat öntenek egy… Tovább olvasom