Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Tutanhamon ˝családi titkai˝: lázban az egyiptológia

Az egyiptológia szakértői izgatottan várják a Tutanhamon fáraó múmiáján elvégzett DNS-vizsgálat eredményét, amelyet szerdán tesznek közzé.
Van, aki tudományos és történelmi áttörést vár a bejelentéstől, mások a kutatás határait és nehézségeit hangsúlyozzák.

Záhi Havvász egyiptomi régészeti vezető reményét fejezte ki, hogy fény derülhet a több mint 3000 éve uralkodott gyermekfáraó "családi titkaira". Tutanhamon pontos rokoni kapcsolatait ugyanis mindmáig rejtély övezi. A Luxorban dolgozó Raymond Johnson amerikai archeológus úgy nyilatkozott, hogy türelmetlenül várja a bejelentéseket, "mivel az ilyen vizsgálatok más esetekben igen hasznosnak bizonyultak a genetikai kapcsolatok felderítéséhez".

Alain Zivi francia régész, aki a Kairó közelében lévő francia régészeti missziót vezeti, szintén tele van várakozással. "Az eredmény fényében kiléphetünk az olyan feltevések zárt teréből, amelyek csak bonyolultabbá teszik a problémát, kimozdulhatunk az egyiptológusok egyiptológiájának szűk világából" - mondta a kutató.

A DNS-vizsgálatok döntő elemet szolgáltattak XVII. Lajos francia trónörökösnek, a francia forradalomban lefejezett XVI. Lajos fiának, illetve a bolsevik forradalomban kivégzett cári család tagjainak azonosításában.

Noha Tutanhamon fáraó mumifikált tetemét azonosították és a múmia viszonylag jó állapotban van, akadnak szakértők, akik kétségesnek tartják a módszer hatékonyságát több ezer éves emberi maradványok esetében.

Az első gond az, hogy nem tudni, milyen állapotban maradtak fenn az örökítőanyagot tartalmazó DNS-elemek a tetemben, amelynek bebalzsamozásán több tucat ember dolgozott sokféle anyag felhasználásával, nem beszélve arról, hogy az ásatások során esetleg újabb manipulációk történhettek. Michel Wuttmann, a Kairóban működő Institut Francais díArchéologie Orientale (IFAO) munkatársa szerint "a legnagyobb probléma az, hogy miként lehet szert tenni megbízható DNS-re ilyen régi maradványokból". Megrongálódhatott például azoknak a múmiáknak a DNS-e, amelyeket korábban Röntgen-sugárral vizsgáltak. II. Ramszesz múmiáját kobaltágyúval kezelték, hogy elpusztítsák a benne megtelepedett gombákat - az eljárás bizonyosan sokat ártott a nagy fáraó DNS-ének. A tudós mégis bízik abban, hogy a technológia segítheti a Tutanhamon-kutatást.

Abdel Halim Nuredin, az egyiptomi régészeti hatóság korábbi vezetője, a kairói egyetem tanára kijelentette: a maga részéről nem adhat határozott választ arra, hogy 3500 éves múmiák esetében a DNS-vizsgálat hozhat-e igazi eredményeket. "A régészetben a DNS-vizsgálatok nem elegendőek. Más bizonyítékokra is szükség lesz ahhoz, hogy bizonyosra vehessük Tutanhamon genealógiáját" - hangsúlyozta a professzor.

A DNS-összehasonlítást az is nehezíti a szakértők szerint, hogy a fáraó lehetséges szüleinek tekintett múmiák teljes azonosítása sem történt még meg - sem az apa, sem az anya esetében.

Marc Gabalde, a dél-franciaországi Montpellier III egyetem tanára, aki ennek a korszaknak a specialistája, úgy véli, hogy "a probléma a Tutanhamon származásával kapcsolatos történelmi hipotézisekkel és az egyes múmiák identitásához fűződő bizonytalansággal" függ össze.

A történészek többsége azt tartja, hogy Ahneton (Amenhotep IV) fia volt, 9 éves korában került a trónra és egy évtizedes uralkodás után halt meg. Ahneton egyistenhitet vezetett be az ókori Egyiptomban, halála után viszont Tutanhamon idején visszaállították a többistenhitet.

Mások szerint Ahneton elődje, Amenhotep III volt az apa, de további "jelöltek" is akadnak. Sokan vélik úgy, hogy Tutanhamon anyja Ahneton felesége, Nofertiti volt, míg mások szerint Kia, Ahneton másodfelesége hozta a világra. Ahogy az sem kizárt, hogy Maja volt az anya - akit hol a gyermekfáraó dajkájának, hol pedig régensének tekintenek.

Olvasóink írták

 • 8. Volume 2010. február 19. 16:30
  „hmmmm,, teljesen egyetértek”
 • 7. keiner 2010. február 17. 08:56
  „Kiderült, a vélt Ehnaton tényleg az apja.”
 • 6. Hmmm... 2010. február 17. 07:07
  „Nagyon sok esetben eppen ezek a regi leletek is segitenek a mai gondok megoldasaban! A kerdesre pedig csak annyit irnek, hogy boven van penz a rak es AIDS kutatasra es kezelesekre. Az mas kerdes, mi az eredmeny es hogyan oldjak meg!”
 • 5. ZúzÓ 2010. február 17. 06:28
  „Inkább a mai kor gondjaira költenék azt a rengeteg pénzt, (rák , AIDS )mint ilyen szarságokra.
  Ki a szart érdekel , hogy annak fáraónak az anyja kivel kefélt félre.”
 • 4. Hmmm... 2010. február 16. 17:57
  „En igy is orulok, mert eppen egy hete nem jelent meg uj cikk ebben a rovatban, mig a bulvarban naponta 4-5 legalabb. Valmikor az egyik cikknel eppen azt kerdeztem , miert nem reszletesebb, holott lehetett volna jocskan irni a temaval kapcsolatban? Kozolte egyik olvaso, ha erdekel nezzek utana!
  A faraok neveinek pontossaga nem csak a regeny alapjan, hanem a regeszeti es muveszettorteneti adatok szerint sem helyes, de en nem is mertem ezekkel foglalkozni. A cikk ismeretterjeszto jellege miatt az eddigiekben bizonyosravett adatokat, neveket illenek pontosan irni. Az is igaz, kulonbozo nyelvekben gyakran mas a hangzasuk, de a magyar alakok meg nem lettek valtoztatva. A kutatasok nap mint nap hoznak ujdonsagokat a fiatal farao halalaval kapcsolatban is. A technika fejlodesevel konkretabbakka valnak a tenyek es gyakran dolnek meg teoriak.”
 • 3. jq 2010. február 16. 14:37
  „Ehnaton, nem Ahneton, és magyarul III. Amenhotep, nem Amenhotep III (lásd Hegedűs Géza Írnok és a fáraó c. regénye)”
 • 2. flexsnake 2010. február 16. 11:40
  „jó csak éppen még semmi nem történt :D Én is lázban égek hogy kipróbálom az új repülőgépem, éppen csak nem vettem meg még.... :D semmiről sem szóló cikk”
 • 1. Hmmm... 2010. február 16. 10:57
  „Nagyon orulok az uj cikknek, foleg azert mert nagyon erdekelnek az okori Egyiptommal kapcsolatos ismeretek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc Franz Kafka és Max Brod örökségéért

Ismét fellángolt a vita Max Brod és Franz Kafka öröksége körül: 24 neves izraeli akadémikus nyílt… Tovább olvasom