A hónap könyve

2007.01.19. 15:19

A hangoskönyv

A hangoskönyvek a látássérültek számára hangkazettákra felolvasott könyvek, amelyek elsősorban a vakok és gyengénlátók könyvtári ellátásában játszanak szerepet.

A hangoskönyvek a látássérültek számára hangkazettákra felolvasott könyvek, amelyek elsősorban a vakok és gyengénlátók könyvtári ellátásában játszanak szerepet. A látássérült emberek mellett az olvasási zavarokkal küszködő gyermekek és felnőttek tanulásában és művelődésében is nagy szerepet játszik ez a dokumentumtípus. A hangoskönyveket természetesen látásukban nem sérült emberek is kölcsönözhetik. Legtöbbször azok a könyvtárhasználók keresik, akik munkájuk miatt napjuk nagy részét autóban töltik. Ágyhoz, házhoz kötött, könyvet nehezen vagy egyáltalán nem bíró embereknek is ajánljuk kikapcsolódáshoz, olvasáshoz.

Magyarországon a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Hangoskönyvtárában állítják elő a hangoskönyveket. A Soros Alapítvány jelentős támogatásából felszerelt stúdióban készül a felolvasása, majd sokszorosítása a kiválasztott műveknek. A Hangoskönyvtárból nemcsak kölcsönözni lehet a könyveket, hanem vásárolni is. Évente kb. 100 új könyvvel gyarapodik az állományuk.

A hangoskönyvek között megtalálhatók a magyar- és világirodalom klasszikus darabjai, regények, drámák, versek, mesék, ismeretterjesztő irodalmak. Az egyes könyveket általában 60 perces hangkazettára olvassák fel. A kazettákat műanyag dobozokban, közkeletű néven vajasdobozokban tárolják. A dobozon és a kazettákon Braille-írású és síkírású számokkal is jelölik, hogy az egyes művek hány darab hangkazettából állnak. A Braille-írást ismerő könyvtárhasználók segítségére szolgálnak a pontírással feliratozott dobozok (szerző, cím). A felolvasók egy része ismert magyar színművész, mint a vakok által is kedvelt Bodor Tibor.

A hangoskönyvek előnye, hogy gyorsan, kényelmesen hozzá lehet jutni az olvasót érdeklő irodalomhoz, viszonylag frissen megjelent könyveket is kölcsönözhetnek a könyvtárakból. Nagy hangsúlyt fektetnek a kötelező irodalom és a kortárs írók műveinek felolvasására.

A hátrányok közt megemlítendő, hogy a hangszalagok kopnak, sérülnek, szakadnak, a nem megfelelő tárolás következtében piszkolódnak, a dobozokba oda nem illő tárgyak is belekerülnek. A pótlás nehézkes, nem megoldott, költséges. Problémát okoz a felolvasók előadásmódja is: természetesen itt is vannak "kedvencek" és kevésbé favorizált előadók.

A hangoskönyvek kölcsönzése nemcsak személyesen a könyvtárban lehetséges, hanem léteznek házhoz szállító szolgálatok is. Az idős, beteg, ágyhoz kötött emberek ezzel a szolgálattal kérhetik, hogy a könyvek „házhoz menjenek". Ugyancsak működő formája a kölcsönzésnek, hogy postán keresztül lehet küldeni az olvasóknak és a könyvtárnak hangoskönyveket. Ebben az esetben a szállítás 7 kg-ig ingyenes.

Móricz Nikoletta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!