A hónap könyve

2007.01.19. 15:19

Erzsébet-album

Az idén 125 éves Somogyi-könyvtár januárban egy különlegesen szép, 1857-ben kiadott albumot ajánl januárban az olvasók figyelmébe. A díszes kötet a könyvtár alapítójának, a 195 éve született Somogyi Károlynak gondozásában jelent meg.

1857-ben Ferenc József osztrák császár és magyar király feleségével, Erzsébettel Magyarországra látogatott. A Szent-István-Társulat az uralkodópár tiszteletére egy díszalbum kiadását határozta el, amelyben árpádházi Szent Erzsébet életével kapcsolatos írásokat szándékoztak megjelentetni. Alapvetően a névazonosság motiválta, hogy Erzsébet királynét Szent Erzsébet legendájával köszöntsék, de a témaválasztást a két Erzsébet között fellelhető egyéb hasonlóságok is alátámasztották. Szent Erzsébet, a magyar királylány, rövid életének nagyobbik részét német földön, Wartburg várában élte le mint Lajos, Thüringia és Hessen őrgrófjának menyasszonya, majd felesége. (Thüringiai Szt. Erzsébetként tisztelet övezi kedves személyét mind a mai napig.) Erzsébet bajor hercegnőként lett a császár felesége s így Magyarország királynéja.

Az album megvalósítására rendelkezésre álló idő -mint általában- meglehetősen rövid volt, ezért a kiadó hamar lemondott arról, hogy az igényes tartalommal összeállított kötethez eredeti illusztrációkat készíttessen. A kiadvány gondozásával megbízott Somogyi Károly feladata ekkor kezdődött igazán. Mivel egy évvel korábban Szent Erzsébetről több könyv is megjelent Németországban, felkereste ezek kiadóit, hogy a képek átvételének lehetőségeiről tárgyaljon. Georg Wigand, lipcsei kiadó megengedte, hogy a nála megjelent metszetek alapján készüljenek a képek az Erzsébet-albumhoz. (Wigand adta ki 1856-ban a wartburgi vár falfestményeinek másolatait tartalmazó kötetet és azt a Szent Erzsébet életrajzot is, amely szintén gazdagon volt illusztrálva. Gaber és Richter Drezdában el készítette az utánmetszéshez szükséges rajzokat, sőt a díszcímlap és néhány metszet fémbe vésését is, a többi acélmetszet a rajzok alapján Pesten készült.

A kötet Szent Erzsébet élettörténetét közli a wartburgi vár falfestményeinek másolataival együtt. Az album fő része Szent Erzsébet legendája, úgy, ahogy azt a XVI. században egy névtelen karthauzi szerzetes lejegyezte. Az ún. Érdy-kódexben fennmaradt kéziratot betűhíven közölték. A nyomatáshoz egyedi, a kézírás és az ősnyomdászok betűinek sajátosságait ötvöző betűkészletet készítettek.

Az album a korabeli magyar nyomdászat csúcsteljesítménye, a színes nyomással készült könyvek között igényessége miatt sokáig példaértékűnek számított. A dúsan aranyozott, színes lapokat Kocsi Sándor nyomdafelügyelő kézi nyomással készítette. Egy korabeli feljegyzés megemlíti, hogy az egyes színek nyomtatása között a száradáshoz szükséges időt úgy rövidítették le, hogy a nyomdában (nyáron!) éjjel-nappal fűtöttek.

Az Erzsébet-album, amelyből mindössze 112 példány készült, a Somogyi-könyvtár számára különösen értékes, hiszen a kötet gondozásával Somogyi Károlyt bízta meg a Társulat. Így az ő személyes sikere és ügyes tárgyalásainak eredménye is a német fél készséges együttműködése, a német művészek önzetlen segítsége.

A kötetről lásd még : http://www.sk-szeged.hu/kiallitas/frankfurt99/ill4.html

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!