A hónap könyve

2007.01.19. 15:19

Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról

A hónap könyve ezúttal a hónap kérdéséhez kapcsolódik, mely egyben további történelmünk sorsdöntő kérdése is, akár igennel, akár nemmel válaszolunk április 12-én. A helyes döntés meghozatalához mindenekelőtt megalapozott ismeretekre van szükség. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Somogyi-könyvtár könyvajánlata.

„Jelenleg az Európai Unióval kapcsolatban ez a könyv a legjobb, itt található meg a legtöbb információ az EU működéséről és a bővítésről" - ezekkel a szavakkal mutatta be a sajtónak Jürgen Köppen, az EU budapesti nagykövete Horváth Zoltán Kézikönyv az Európai Unióról című munkájának legújabb kiadását 2002 őszén a Parlamentben. A kötet az Európai Bizottság magyarországi delegációjának támogatásával, a Magyar Országgyűlés Külügyi Hivatalának kiadásában jelent meg, szerzője a Hivatal EU-osztályának vezetője ezekkel a szavakkal vezeti be könyvét:

„Őszintén remélem, hogy a könyv új kiadása segíti az európai integrációs ismeretek további terjesztését, és ezzel hozzájárulhat Magyarország csatlakozásának sikeréhez, hiszen a tagság előnyei kihasználásának alapja az Európai Unióban rejlő lehetőségek alapos ismerete."

Horváth Zoltán munkája minden kétséget kizáróan alapmű. Ajánlható mindenki számára, aki - megkésve bár - még csak most kezd tájékozódni az Unió mibenlétéről, de hasznosan forgathatják azok is, akik pusztán egy vezérfonalra vágynak a már megszerzett EU-információk labirintusában. Sőt, a témával hivatásszerűen foglalkozó szakemberek könyvespolcáról sem hiányozhat a legfrissebb kiadás.

A 2002-ben megjelent kiadás sorrendben már az ötödik. Öt év - öt kiadás - mindezt két dolog tette szükségessé: egyrészt az olvasóközönség folyamatos érdeklődése, másrészt a hónapról hónapra halmozódó friss információmennyiség mind az Unióval mind a bennünket leginkább érintő csatlakozási folyamattal kapcsolatban. „Meggyőződésem, hogy az európai integráció - a gyakori és sokszor jogos kritikák ellenére - gyorsan halad előre - írja a szerző. Ennek köszönhetően az európai integrációs tudományág, ismeretanyag is gyorsan változik, a korábban megszerzett tudást folyamatosan aktualizálni kell. ... Ezért is törekszem arra, hogy a Kézikönyv az Európai Unióról mindig a lehető legaktuálisabb képet nyújtsa az olvasó számára, ami indokolja a kötet gyakori átdolgozását". A tartalmi megújulás mellett a puszta mennyiségi változás is szembetűnő, hiszen a kezdeti 260 lap terjedelem mára megkétszereződött.

A kötet első megjelenésének éve: 1998 - fontos évszám a magyar EU-kapcsolatok történetében: ez év tavaszán kezdődtek meg kétoldalú kormányközi konferenciák keretében a csatlakozási tárgyalások hazánkkal és még öt tagjelölt országgal. Az akkor még elsősorban politikusoknak, köztisztviselőknek mindennapi munkaeszköznek szánt munka iránt egyre szélesebb kör kezdett érdeklődni. Ma már számos felsőoktatási intézmény kötelező olvasmányokat felsoroló jegyzékén találkozhatunk Horváth Zoltán könyvével, de a téma iránt pusztán állampolgári kíváncsiságból érdeklődők is szívesen választják kiindulópontként a kézikönyvet. A 2002-ben megjelent ötödik, bővített kiadásról fontos megemlíteni, hogy angol nyelven is hozzáférhető. Az Európai Bizottság magyarországi delegációja nagyban hozzájárult a fordítás elkészültéhez és vállalta az angol változat népszerűsítését a tagállamokban valamint a többi tagjelölt országban. A szerző szerint az angol nyelvű kiadás hasznos segítséget nyújthat az Európai Unió intézményeiben használatos munkanyelv elsajátításához is.

Tekintsük át röviden, mi mindenről tájékoztat bennünket Horváth Zoltán könyve. A kötet elsőként visszavezet bennünket az európai összefogás múltjába, majd lépésenként áttekinti az integráció egyes szakaszait egészen a 2002 júniusában lezajlott sevillai EU-csúcsig, végül a közeljövőben várható eseményekről is említést tesz. A továbbiakban megismerkedhetünk az egymáshoz ezernyi szállal kapcsolódó, mégis önállóan működő intézményekkel és a gyakran emlegetett három alappillérrel. Mindeközben lesz némi fogalmunk közösségi jogról és döntéshozatalról, egységes piacról és közös pénzről. Részletesen tárgyalja az egyes közösségi politikákat, mint például a mindannyiunkat közelebbről is érintő foglalkoztatási és szociális, környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és egészségügyi, oktatási és kulturális vagy mezőgazdasági politikát. Végül külön fejezet szól a számunkra legfontosabb kérdésről: az Európai Unió bővítéséről - mi van már mögöttünk és milyen kihívások előtt állunk az elkövetkezőkben.
A kötetet az idegen nyelvű rövidítések feloldása valamint definíciógyűjtemény (a fontosabb fogalmak magyarázata) zárja, mely kincset ér az Unió kifejezéseinek útvesztőiben bolyongók számára. Végül az irodalomjegyzék következik, amely hasznos kiindulópont lehet a további kutatásokhoz.

Azzal kezdtük, hogy Horváth Zoltán kézikönyve alapmű az Európai Unióval kapcsolatban. Befejezésképpen tegyük hozzá, hogy a témakör irodalma szerencsére igen gazdag, nap mint nap jelennek meg új kiadványok. A Somogyi-könyvtár a teljesség igényével gyűjti a hazánk csatlakozásával kapcsolatban megjelenő munkákat, de az Unió egészére vonatkozó kiadványokból is igyekszik széles választékot biztosítani olvasóinak és ezekből a környező települések könyvtárainak is szolgáltat.

Bereczkiné Nagy Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!