A hónap könyve

2007.01.19. 15:19

Őszinte híve, Mozart

Gazdagon illusztrált könyvet tarthat kezében az olvasó, ha Wolfgang Amadeus Mozart elképzelt leveleit böngészi. Tény, hogy nem az új-zélandi Donovan Bixley az egyetlen akit Mozart élete és alkotásai arra késztettek, hogy továbbgondolja a hallatlanul gazdag életművet.

Őszinte híve, Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart elképzelt levelei

Gazdagon illusztrált könyvet tarthat kezében az olvasó, ha Wolfgang Amadeus Mozart elképzelt leveleit böngészi. Tény, hogy nem az új-zélandi Donovan Bixley az egyetlen akit Mozart élete és alkotásai arra késztettek, hogy továbbgondolja a hallatlanul gazdag életművet. Arról a zeneszerzőről olvashatunk, akit ebben az évben, születésének 250. évfordulóján az egész világ ünnepel, akit saját kora avatott ifjú zsenivé, Milos Forman pedig, az Amadeus című filmmel, szupersztárrá.

A könyv nem valódi leveleket tartalmaz, de a valódi dokumentáción alapul. Mozart eredeti leveleit olvasva könnyedén beláthatjuk, hogy még a 21. századi képzelet sem képes visszaadni, visszatükrözni azt a szellemi virtuozitást, ami magát a Mestert és korát jellemezte. Ebben az értelemben Bixley könyve nem több, és persze nem is kevesebb mint átirat, tisztelgés, köszönet.

Az elképzelt levelek, mintegy fiktív naplót alkotva magyarázni, értelmezni próbálják a 250 éve élt művész gondolatait, vágyait, döntéseit. Ahogyan az ezredfordulós divat és marketing változik, úgy csiszolódik a Mozartról alkotott kép is. Amíg Stefan Siegert Mozart a mágikus muzsikus című könyve tehetséges, csapongó életet élő „kultúrmacsóként"/fiatalemberként ábrázolja a zeneszerzőt, aki a nőknél, csak a zenét szerette jobban, addig Bixley óvó-gondoskodó apaként, odaadó, hűséges férjként láttatja velünk ugyanazt.

Az Őszinte híve, Mozart a képekre kiéhezett ezredfordulós képzelet igényeit, vágyait hívatott kielégíteni, CD melléklete azonban a zene nagyságát hirdeti. Aki kezébe veszi a látványos kötetet, lapozzon bele az eredeti levelezésbe, hallgassa a Somogyi-könyvtár zenei gyűjteményében lévő Mozart-összkiadást, vagy bármely operát ahhoz, hogy megérthesse a művészetnek azt a szépségét, amit 2006-ban Európa és az egész világ ünnepel.

Őszinte híve: Kecskeméti Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!