A hónap könyve

2007.01.19. 15:19

Tótfalusi István: Operamesék (CD-ROM)

Tótfalusi István Operamesék című műve ismerősnek tűnhet az operát kedvelő vagy azzal épp ismerkedő zenekedvelő, olvasó ember számára. A mű könyv formájában 1973-ban jelent meg, és azóta több kiadást is megélt.

„A muzsikát hallgatva oda vándorolunk az időben, ahová csak tetszik, és minden évszázadban találhatunk magunknak ismerősöket."

(Helen Thompson)

Tótfalusi István Operamesék című műve ismerősnek tűnhet az operát kedvelő vagy azzal épp ismerkedő zenekedvelő, olvasó ember számára. A mű könyv formájában 1973-ban jelent meg, és azóta több kiadást is megélt. A könyv előszavában írója ezekkel a szavakkal támasztja alá operameséinek szükségszerűségét:

„Az a gyanúm, hogy az operaházban sok néző szívesen adna borravalót valakinek, aki időnként a fülébe súgná, mi történik éppen a színpadon."

A szükségszerűség hozta létre tehát magát a művet, ami harmincöt opera cselekményét meséli el, mini lexikonnal, név- és szómagyarázattal, az idegen nevek és szavak kiejtését segítő mutatóval.
Ugyancsak a szükségszerűség és az igény miatt jött létre, a mű CD-ROM változata a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár támogatásával.

A CD-ROM már 63 klasszikus operát dolgoz fel. Irodalmi stílusával a librettók alapjául szolgáló drámák, elbeszélések, mesék világát idézi. A kiadvány röviden kitér az operák szerzőire, keletkezési körülményeire, a bemutatókra és egyéb érdekességekre. A művek megértésében ezúttal is segítségünkre lehetnek az idegen szavak és kifejezések helyes kiejtését és magyarázatát tartalmazó mutatók. A CD-ROM segít közelebb kerülni egy-egy opera világához, történetéhez, hiszen nyolc órányi hanganyagot is tartalmaz MP3 formátumban. A nyitókép 'Zenehallgatás' gombja egy hanglejátszó programot indít el, melynek fő ablakában a CD összes zenei részletének listája látható. Ennek elemeire kattintva tetszőleges darabokat jelölhetünk ki, majd a 'lejátszás' gombbal indíthatjuk a zenehallgatást. A program ablakát minimalizálva közben tovább használhatjuk az adatbázist.

A kiadvány ismeretterjesztő, műismertető jellegén túlmutatva, segítségül szolgálhat kutatók, hallgatók, az operairodalommal ismerkedő tanulók számára is. A CD tartalmazza a legtöbb opera eredeti nyelvű librettóját és egy komplex kereső felületet. A tartalomjegyzék a mesék címét mutatja, rájuk kattintva a program a szövegükhöz ugrik. Ha a történet valamelyik bekezdéséhez zenei illusztráció tartozik, akkor a szöveg baloldalán sárga jelzés látható, amelyre kattintva előhívható a hangzó részlet.

A CD-ROM megtalálható a Somogyi-könyvtár I. emeletén. Helyben használható.

Kecskeméti Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!