A pop diadala

2009.06.18. 12:48

Frajd Zsiga: Levelet kaptam lájf!

Magas labdát csapok le az opus Live Is Life-jával, nem túl méltó. Mégis, ha valamiféle teljességre törekszünk a magyar néplélek slágerek általi megismerésére, nem szabad megkerülni a megahites sógorokat.

A még az amerikai Billboard listán is 32. helyre kúszó, Európában abszolút taroló Live Is Life-ot 1985-ben adta ki a már 1973 óta létező, de ezután sem sok vizet zavaró osztrák Opus. Épp fennállásuk 11. évfordulóját ünnepelték egy 1984-es koncerten, amikor létrejött Ausztria egyik legkelendőbb 80-as évekbeli exportcikke. Sikerének titka spontaneitásában rejlett, hiszen ostoba szövege és energikus nyolcvanasritmusa pöpecül visszaadta az élő koncertek még nem igazán túlfűtött anyaországukban is varázslatos hangulatát.

De mi vonzotta benne a magyarokat ezen felül? Először is: a magyarok bár már akkor is tudtak angolul (khm...), lustaságuk mégis a kisebb ellenállás felé hajtotta őket. Hát nem könnyebb nagy tömegben egymásba karolva azt üvölteni közösségi élményként, hogy naaa na, na, naaaa, mint hogy „Might as well face it, you're addicted to love" (Robert Palmer, östen nyugosztalja)? Összesimulnak a hónaljkutyák, egymásba gabalyodnak a dauerek, az egész annyira proli annak ellenére, hogy nyugati, hogy a Kőbányain szocializált tömegek le is cserélték a Himnuszt erre az életteli, bundesligafrizurás performanszra. Ráadásul még magyarul is van egy része, bárki hallhatja, azt éneklik, „Levelet kaptam lájf". Nem túlzás ez az obligát poén, hiszen az eredeti szöveg sem üt meg különösebb magasságokat: Labadab dab dab life vagy valami ilyesmi. De valahogy olyan bátorítóan hangzott ez az egész, hogy a legjobbat nyújtjuk teljes erőből, és hogy más nem számít, hogy muszáj volt éjt nappallá téve ezt hallgatni a késő kádári kor langyosában.



Bár a '80as évek osztrák popzenéjének abszolút nagyágyúja Falco (az Östen nyugosztalja a Mestert is) volt, az Opus ezzel az egyetlen dallal is szinte ugyanolyan híres lett és méltó társaságává vált az összes többi one hit wonder „Who the fuck is Alice?"-jellegű zenekarnak. A magyarok pedig örökre magukévá tehették az élő zene osztrák típusú dicsőítését.

De hogy Life Is Life, Live Is Life vagy Life Is Live, az lassan a félrehallások és lassan az internet homályába is vész. Mindegy is.

És ki dolgozta fel magyarul? Na, ki? Mr. Rick, hát persze...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!