Állatszépségverseny

2014.04.11. 19:18

A legbezárkózottabb gyerekeken is segít a kutyás terápia

Harmadik gerincműtétje után egy golden retriever segítségével állt talpra Erdélyi Noémi. Ma már kutyás terápiával foglalkozik, és másoknak segít. <br>

Horváth Levente

    Egy ötéves fiúcska kislabdát rejt el egy színes bója alá, miközben egy golden retriever türelmesen kivár gazdája lába előtt, hogy a kisfiú végezzen a feladattal. A terapeuta, Erdélyi Noémi gondosan eltakarja a kutyus szemét, és játékosan meg is kéri: Mazsi, ne less! A kisfiú lelkesen megismétli a kérést, majd maga adja ki a parancsot: Keresd, Mazsi! És a kutyus már rohan is nagy boldogan, hogy kiszaglássza a megfelelő bóját, és kikaparja alóla a labdát. Amit aztán a kisfiúhoz visz, aki kiveszi a szájából, egy jutalomfalattal, egy simogatással és egy "Ügyes vagy, Mazsi!" felkiáltással köszöni meg Mazsolának.

    Ez azért nagy dolog, mert a kisfiú a családján kívül gyakorlatilag nem beszélt mással, ám a kutyás terápiák segítségével egyre bátrabb lett, most már maga ad parancsokat a négylábúnak, és válaszol a terápiavezető kérdéseire is. Hogy mennyire megszerette a kutyust: a foglalkozásra olyan pólóban érkezett, amire Mazsi fényképét vasalták.

    Erdélyi Noémi és a terápiás kutyái.

    Erdélyi Noémi és a terápiás kutyái.

    Hogyan lett Erdélyi Noémiből kutyás terapeuta? Édesanyja halála után, nyolcadik osztályos korában került hozzá első kutyája, egy német juhász, aki lelki segítsége volt azokban az időkben. Noéminek ezután egészségével is sok gondja volt, évekkel később, a harmadik gerincműtétje után lebénult a jobb lába. Egy golden retriever nem sokkal ez előtt került hozzá.

    - Fancy még egy éves sem volt, de megérezte, hogy segítenie kell. Ágyamhoz hozta a papucsot, a ruhámat, levitte a szemetet, segített felcipelni az emeletre a bevásárlótáskát, miközben tartotta a hátát, ha a lépcsőzés miatt meg kellett pihennem egy pillanatra. Még a ruhákat is kivette a mosógépből, hogy nekem könnyebb legyen - mesélte Noémi.

    Fancy nemcsak fizikálisan volt Noémi segítségére, de ő volt lelki támasza is; kihúzta a depresszióból. - Nem hagyta, hogy összeomoljak. Megmutatta, hogy egy hozzá hasonló kutya mennyi mindenben tud segíteni a rászorulónak. Ezután kezdtem el kutakodni az interneten, hogyan tudnék a kutya képességeivel másokon is segíteni - elevenítette fel Noémi az időszakot, amikor érdeklődése a terápiás kutyákra terelődött.

    Lacika mozgásfejlesztése
    Akkoriban a kutyáknak még nem volt szükségük vizsgára, szakemberek döntötték el, hogy a kiválasztott kutya alkalmas-e terápiás feladatokra. Noéminak viszont meg kellett szereznie a szükséges papírokat, és hat éve le is vizsgázott terápiás kutyafelvezetőként. Fancyvel és a golden retriever kölykével, Tódival kezdte meg a munkát Hódmezővásárhelyen.

    Naponta jártak segíteni intézményekbe: az Aranyossy Ágoston Általános Iskolában tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkoztak, a Kozmutza Flórában pedig középsúlyos, súlyos és halmozottan sérülteknek segítettek. Harmadik kutyája, Tádé már a gyerekek között szerzett rutint. Kutyái ellátásában a szegedi Tappancs Alapítvány is segítségére van. Az alapítvány révén Noémi és terápiás kutyái idősek otthonába is eljutottak. A szegedi és vásárhelyi Táltos iskolába is rendszeresen hívták őket; itt tanulásban akadályozott diákoknak, illetve viselkedészavarral küszködőknek tartott terápiát, napi 4 órában.

      Milyen gyerekeken segíthet a kutyás terápia?

  • Nehéz beszédkészségű gyerekeken: a beszédindításban, kommunikációban, kapcsolatteremtésben a gyerekeknek előbb kézjelzésekkel, majd utasításokkal kell irányítaniuk a kutyát, amihez ki kell mondaniuk a szavakat. A terápia során a gyerekeknek nő az önbizalmuk, az önértékelésük. Ez azért van, mert a kutyáknak nem kell megfelelniük, nem érzik, hogy közben feladatot oldanak meg, hanem játéknak élik meg a tevékenységet.

  • Mozgássérült gyerekeken: ilyenkor a foglalkozások középpontjában a mozgásfejlődés, a motorikus képességek fejlesztése áll. A feladatoknál minél több eszközt (labdát, bóját) és azokkal való műveleteket (dobás, fogás) használnak.

  • Pszichés fejlesztésnél: a terápia sok simogatással és játékkal zajlik. A memóriát, a figyelmet, a koncentrációt fejlesztik játékos feladatok megoldásával. A cél a feszültség oldása, az együttműködés fejlesztése. Néhány foglalkozás után már gyakran komplett feladatsort végeznek el vagy oldanak meg az egyébként magukba zárkózott gyerekek.
  • Noémi manapság már négy kutyával dolgozik, Tádé kölyke, Mazsola még tanulja a terápiás feladatokat, de hamarosan ő is vizsgázni fog. A másik három kutyus az évek során már megszerezte a képesítést, nagyon szigorú elvárásoknak kellett megfelelniük. Noémi maga is terápiaként él meg minden egyes foglalkozást - mint mondja: ez az élete.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!