Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.03.27. 17:29

A hely, ahová nem mentünk volna fel, de fotósunk megtette, annó 1982

Újragondolt Annó rovatunkban ezúttal Nagy László fotóriporterrel megyünk fel az épülő Rókusi víztorony tetejére 1982-ben.

Munkatársunktól

Az épülő szegedi Rókusi víztorony tetején 1982. május.

Fotó: Nagy László. Azonosító: mfmNL737

Nagy László fotóriporter 1982. május végén a Rókusi víztorony építésénél szédítő magasban járt. Szeged legfiatalabb víztornyát a éppen akkorra kellett volna átadni, de a képeken látszik, hogy ez még messze volt. A korabeli Délmagyarország szerint a csúszás előre „nem látott műszaki akadályok, valamint a korábbi ötéves tervbői örökölt munkák” miatt következett be. A víztornyot végül 1985 decemberében adták át. Fotósunk mindenesetre erről is kifejezte véleményét a pókhálós állványzetról készült képén (érdemes a galériára kattintani!).

A fotókon a kétszintes, összesen 4000 köbméteres vízmedence utolsó elemeit emelték helyükre. A vasbeton körhenger 6 méter átmérőjű, 60 cm falvastagságú. Az építmény összesen 66,5 méter magas.

 

Nagy László nem volt tériszonyos, a betonhenger oldalán guruló lifttel (melybe mi be nem ülnénk) felment a csészealj szintjére is fotózni. Egyik képén az építőmunkás mintha mereven kapaszkodna egy korlátba, de a másik képen aztán kiderül, hogy szó sincs korlátról, a lécet ő maga tartja, hogy az érkező vasbeton elemet helyére terelje.

A háttérben látszik, hogy épülnek a rókusi negyed paneljai. Apropó Rókus negyed, az 1982. június 27-i újságban vetette fel egy kedves olvasó, hogy miért nincs képeslapon légifelvétel az épülő új negyedekről Szegeden (“Szégyelljük talán az új, szép városrészeket?”).

Nagy László ezt a problémát is megoldotta a víztorony tetejéről.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!