Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.03.08. 17:30

Munkásőr szerenád a nemzetközi nőnapon, annó 1978

Újragondolt Annó sorozatunkban Somogyi Károlyné fotói „nemzetközi-nőnapi” ünnepségre visznek el. Csupa spontán arc és csupa férfi a munkásőr zenekarban.

Munkatársunktól

Megyei nőnapi ünnepség 1978. március 7-én a bordányi művelődési házban.

Fotó: Somogyi Károlyné

A teremben igazi nőnapi örömzenélés készül, Somogyi Károlyné fotóriporterünk megannyi tüzesen ifjú munkásőrzenészt fotózott. A bordányi művelődési ház nagytermében vagyunk, 1978. március 7-én és éppen a nőnap – azazhogy a nemzetközi nőnap – megyei ünnepsége zajlik. Az emelvénynél Jakab Sándor, az MSzMP Központi Bizottságának tagja, a KB osztályvezetője beszél.

Az üzenet akár ma is érvényes lehet, ha a nőnap elől már le is kopott a nemzetközi jelző. A nők egyenjogúsítása társadalmi érdek, az egyenlő jogokról nem csak március 8-án kell beszélni s egyébként is igazságtalan, hogy a nemzeti össztermék 40 százalékát előállító nők kevesebbet keresnek.

A bordányi művelődési ház nagytermében szépen összegyűltek a hölgyek, a pódium azonban szűknek bizonyult a nagyszámú elvtárs számára. Az asztal mögé plusz 2 sor szék került, épphogy elfértek az úttörők és a virágcsokrok (kattintson galériánkra!).

A 68. Nemzetközi Nőnap megyei ünnepségén megjelent Tóth Szilveszterné, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának tagja, dr. Koncz János, a megyei pártbizottság titkára, Török József, a szegedi városi pártbizottság első titkára, Jáhni László, a szegedi járási pártbizottság első titkára, dr. Dobóczky Károlyné, a Szakszervezetek megyei Tanácsának titkára és Molnár Sándor, a Hazafias Népfront megyei titkára. Az elnökségben helyet foglaltak Szeged és a szegedi járás országgyűlési képviselői, a megye nőmozgalmának felelős vezetői is. Ünnepi beszédet Jakab Sándor, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának tagja, a KB osztályvezetője mondott – így az újság.

A központi ünnepség mellett a nagyvállalatoknál is tartottak nőnapi gyűlést. A Délmagyarország március 9-én a ruhagyár nőnapi gyűléséről számolt be, innen is vannak fotóink:

Nőnapi ünnepség a szegedi ruhagyárban 1978. március 8-án.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK15

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!