Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.06.30. 17:25

Építők nap, jutalomosztás – annó 1982

Újragondolt Annó rovatunkban ma Nagy László fotóriporter a DÉLÉP vállalat talán utolsó felhőtlen építők napi ünnepségére visz el.

Építők napi ünnepség a Szőregi úti DÉLÉP-sporttelepen Szegeden 1982. június 12-én.

Fotó: Nagy László. Azonosító: mfmNL739

Az építők napja Szegeden igazából a DÉLÉP nagyvállalat szombati dolgozói fesztiválja volt, amelyen kiosztották az eves jutalmakat, a sátrakban lehetett enni-inni és zene szólt. Ha pedig amúgy is volt díszasztal és nézőtér, akkor beszédeket is mondtak az előző évben elvégzett munkáról, valamint megemlítették az építőmunkások harcos forradalmi múltját, ami a Komócsin család miatt kötelező elem volt Szegeden.

Az építők napját 1982. június 12-én a Szőregi úti DÉLÉP sporttelepen tartották. A szabadban sátrak, hűsítők, ételek, sőt kirakodó vásározók és számos program várta a dolgozókat, a fedett csarnokban pedig a jutalmak kiosztása volt az attrakció.

A díszasztal mögött egy panón egy kicsit bonyolult frázis a győzelmet hirdette. Az óriásvállalatra azonban éppenséggel a gondok vártak. Az 1970-es évek nagy megrendelései után az 1980-as évek elején a DÉLÉP éppen csak kibővítette házgyári kapacitását, amikor negyedére visszaesett az állami megrendelések mennyisége. Az ünnepségen azonban erről nem volt még szó: kiváló munkáért, kiváló dolgozó, kiváló brigád, kiváló újító, szakma ifjú mestere, a törzsgárda, a hűségért és még számos címen adtak át jutalmakat.

A DÉLÉP mintegy 6000 dolgozója közül 4133-en részesültek valamilyen elismerésben és pénzjutalomban. A Délmagyarország szerint az egész ünnepségen több mint 5 millió forintot osztottak ki. Átlagosan ez 1210 forint volt fejenként, ami az akkori átlagkereset (4653 forint) 26%-a. Vagyis, jó buli lehetett.

Egy kis érdekesség, de a mi szívünket melengeti: Nagy László fotóriporter képein a díjátvevők között feltűnik a Délmagyarország későbbi, AFIAP-díjas fotóriportere, Gyenes Kálmán is, aki akkoriban a DÉLÉP-nél ipari fotózással kereste kenyerét. Valamint a fotósok között a Délmagyarország mára nyugalomba vonult fotórovat-vezetője, Schmidt Andrea is megjelenik.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!