Délmagyarország 110

2020.08.14. 17:30

A tőkés vevők adnak az ilyesmire – Fotók annó 1978

Somogyi Károlyné fotóriporter kollégánk 1978 tavaszán benézett a szegedi szőrmekikészítő üzembe, ahol külföldre dolgoztak.

Munkatársunktól

A Pannónia irhaüzem szegedi dolgozói 1978 április 19-én.

Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK32

A Pannónia Szőrmekikészítő és Szőrmekonfekció Vállalat szegedi üzemét nem sokkal azelőtt újították fel, Olaszországtól és a Német Szövetségi Köztársaságtól frissen vásárolt gépek kezelték a szőrmét. Az újság példaként hozza, hogy ezekkel már vasalják is az irhát, hogy szebb, simább legyen. A cikk egyik mondata szépen bevilágít a szocialista termelés lényegére: látszólag jelentéktelen ez a művelet, írja a lap, de a szakemberek tudják, hogy “a rendkívül igényes tőkés vevőknek nagyon is sokat számít”. Ahogy az lenni szokott, a korabeli képet jobb nézni, mint a korabeli cikket olvasni.

A Pannónia irhaüzem szegedi dolgozói 1978 április 19-én.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK32

Az alapanyagot Görögországból importálták, majd „magas áron” adták tovább a kész terméket. Természetesen 1977-ben túlteljesítették a tervet. 1978-ban újdonság volt az olyan kabát, amelynek mindkét oldala hordható volt: egyik felén szőrme, a másikon irha. A nyugati vásárlók keresik ezt a különleges árufajtát, ezért nem késlekedhet a szegedi gyár – derengett fel valami a Délmagyarországban a kapitalizmusból.

A hazai vásárló meg biztosan úgy volt vele, hogy csak rosszabb ne legyen az élet itthon. Kinek mi jutott.

A Pannónia szegedi üzeme 1949-ben alakult 10 munkással egy kis műhelyben, majd 1963-ban egyesítették a Pannónia Szőrmeárugyárral. A Délmagyarország még az 1973-as kereseteket is megőrizte: a szűcsök, szabók és szortírozók 2400—2800 Ft között vittek haza (adózás akkor még nem volt). Az anyavállalatot 1991-ben részvénytársasággá alakították, 2000-ben felszámolták. Pedig az 1950-es években budapesti harmadosztályú focicsapat is viselte a Pannónia Szőrme nevet.

A Pannónia irhaüzem szegedi műhelyében 1978 április 19-én.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK32
A Pannónia irhaüzem szegedi műhelyében 1978 április 19-én.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK32

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!