Negyven éve várja a megtisztulást

2021.02.09. 16:40

Annó még fürödtek a Holt-Tiszában, most Dögtiszaként emlegetik

Nem a jövő, hanem a távolabbi múlt a tárgya cikkünknek, bár a gyálai Holt-Tiszával foglalkozik. A Délmagyarország korábbi számaiban próbáltuk nyomon követni, hogyan lett Dögtisza az egykori fürdőhelyből.

Farkas Judit

Szeged 1932 júliusában fürdőhelyet alakítottak ki az akkori Klebelsberg-telepi Polgári Kör székházának udvarán, az épületet ma Hársfa sörözőként ismerik. Avatásáról a Délmagyarország is írt. A gyálai Holt-Tisza partján bérelhető kabinok épültek, stégek, csónakkikötő, teke- és turulpálya.

A partfürdő 1967-ig működött, a szennyvíz tette tönkre. A mai hattyasiak közül sokan még megmártózhattak a holtágban, ma már senki se merészkedne bele.

Szennyvíz vagy csapadék folyt a Holt-Tisza vizébe?

1959. november 11-én írta meg lapunk, hogy víztározó térré alakítják a Holt-Tisza egy részét.

A Kossuth Lajos sugárúttól délre eső területekről kerül ide a csapadékvíz, a körtöltésen túli belvizeket is ide vezetik. Az összegyűlt csapadékot nyílt csatorna viszi a Holt-Tiszáig, a vizeket átemelő telep juttatja a tározóba. Móravárost csatornázzák a beruházás elkészülte után.

A rókusi-móravárosi főgyűjtő építésének előrehaladtával azonban – ezt 1981. június 21-ai lapszámunkban olvastuk – állandóan szennyeződött a Holt-Tisza Fehérpart és belvízátemelő közötti keleti ága.

„Míg korábban csak alkalmanként, ötszörös hígításban került szennyvíz a holtágba, utóbb igen nagy mennyiségű szerves anyag gyűlt össze a mederben, szennyezve Hattyastelep levegőjét is.”

Évtizedek óta bűzlik a környék

Ez az állapot 1980 decemberében szűnt meg, amikor üzembe lépett az alsóvárosi főcsatorna és a tisztítótelep részeként a szivattyútelep. Már akkor arról volt szó, hogy le kell szívatni a vizet a teljes szennyezett szakaszról, és megvárni a meder kiszáradását.

A levegőztetés révén, remélték, fölgyorsul a szerves anyag bomlása, 1982-re tervezték a rehabilitáció megkezdését. 1997. december 13-ai riportunkban azonban még mindig arra panaszkodtak a környékbeliek:

„Elég egy kisebb időjárási front, és van Hattyas végeinél olyan büdös, hogy kifordul az ember gyomra”.

2004-ben útlezárással is tiltakoztak a holtág állapota ellen, ami szívférgességet terjesztő szúnyogokkal, vörösre színeződött vízzel került be évről évre a hírekbe.

2004-ben félpályás útlezárással követeltek tiszta vizet a holtágba, amit 1981 óta rehabilitálni akarnak. Gyenes Kálmán felvétele lapunk 2004. április 17-ei számában jelent meg.

Végül a 2014-es aláírásgyűjtés után mozdult meg valami. A rehabilitáció módját eldönteni hivatott PILOT teszt kapcsán hamarosan új hírekkel jelentkezünk.

Városi, üzemi mocsok is szennyezte a vizét

2000. május 6-ai cikkünk több okát is bemutatta a szennyezésnek. A gyálai Holt-Tisza a körtöltésen kívüli holtágként el van vágva a Tisza vízutánpótlásától. Az északi, Feketevíz nevű résznél folyt bele a város szennyvize.

A Floratom az utolsó, ami vízügyi engedéllyel folyatja a termál csurgalékvizet a holtágba, a rehabilitáció befejezéséig. A korábbi szennyezők közé tartozott a vasút, a konzerv- és a kábelgyár, a szentmihályi Új Élet Termelőszövetkezet csirkevágóhídja és a Pick is.

Hiába fizettettek a cégekkel éveken át környezetvédelmi bírságot, az a vízen nem segített. Az iszapfeltöltődés helyenként 1-1,5 méteres, a közelmúltban is foglalkoztunk vele, milyen mérgező anyagokat tartalmaz.

A holtág mellett egykor szeméttelep volt, amelyet földdel fedtek be. Egyes környékbeliek a derítőjükből a holtágba folyatták a szennyvizüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!