Délmagyarország 110

2021.03.14. 18:35

Árvízi fotók, annó 1970: Hősies védekezés a makói nagy buzgárnál

Ha 1970 májusában itt áttört volna a Maros, Makó átlagosan 3,5 méteres víz alá kerül. Enyedi Zoltán fotói.

Munkatársunktól

Készültség a makói főtéren. A járművek a visszamaradt védők esetleges elszállítására szolgáltak volna.

Fotó: Enyedi Zoltán. Azonosító: mfmfEZ96

1970 május-júniusában emlékezetes helytállással küzdötték le a Maroson és a Tiszán szinte egyszerre érkező árhullámot. A magyar és esetenként a szovjet katonák, a vízügyi szakemberek és a helyi lakosság embert próbáló heteket éltek át. Előbb a Maros árhulláma érkezett meg, a folyó Makónál május 20-án 22 órakor, 620 centiméterrel tetőzött. Makó alatt 4-5 kilométerre egy erős buzgár tört fel a Maros-parton, majd mellette egy sor újabb mellékbuzgár. Ezeket könnyűbúvárosk segítségével szádfallal, homokzsákokkal körülkerítették.

A vízügyi szakemberek szerint, itt volt a teljes 1970-es védekezés legkritikusabb pontja.

A Maros vízszintje 6 méterrel volt magasabban, mint legalacsonyabb, 3,5 méterrel, mint az átlagos makói szint!

Emiatt május 21-én 18 órától 22-én reggel 8 óráig kiürítették Makót, Óföldeákot és Maroslelét. Ha itt, a buzgáros töltésszakaszon a Maros áttör, akkor a város mélyebben fekvő részeit 4 méteres víz öntötte volna el. A makói légifotón látszik, hogy a városközpontban katonai járművek álltak készenlétben, ha a védekezőket is menteni kellett volna. Enyedi Zoltán képriportja erről a helyszínről szól.

 

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!