Délmagyarország - Közös a történetünk!

2021.03.18. 17:45

Többezer tulipánt csomóztak Szentmihályon, annó 1978

Somogyi Károlyné fotóriporter 1978. március elején a szentmihályi Új Élet termelőszövetkezet fóliatelepén járt.

Tulipánt csomózó asszonyok a szentmihályi Új Élet Tsz-ben 1978 márciusán.

Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK08

Tulipánt csomózó asszonyok a szentmihályi Új Élet Tsz-ben 1978 márciusán.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK08

Naponta két-háromezer szál tulipánt szednek le Szentmihályon a szegedi ÚJ Élet Tsz üvegház- és fóliatelepén. Képeink idején, 1978-ban az üvegházakban már termálvízfűtéses fűtés működött, mivel 1968-69-ben a kőolajprogram keretében a területén fúrt kútból 85 Celsius fokos víz tört felszínre. A nagy hozamú termálvízre négyhektáros kertészet települt.

Somogyi Károlyné felvételén szentmihályi asszonyok válogatják, csomózzák a virágokat, hogy „ne csak Szegedre, hanem Budapestre is jusson nőnapravaló”.

Tulipánokat válogató hölgy a szentmihályi Új Élet Tsz-ben 1978 márciusán.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK08

Az Új Élet Tsz 1950-ben alakult, a többi tsz-hez hasonlóan politikai nyomásra, egy falujáró szövetkezeti agitációs hullám nyomán. Az aktivisták végiglátogatták a szentmihályi parasztcsaládokat, és győzködték őket. A tsz később elsősorban virágtermesztésre és fűszerpaprika termesztésére szakosodott. Az 1960-as években a legnagyobb virágtermesztő tesz volt az országban, ahonnan külföldre is szállítottak.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!