ArtStab

2009.12.29. 18:13

Kék ámulat

Tizenkét évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy James Cameron majd egy kék lényekkel hemzsegő sci-fivel fog újra berobbanni a mozikba, szerintem kevesen hittek volna az illetőnek, és sokakat nevetés fogott volna el.

De ez mégis megtörtént, és mindenki tátott szájjal bámul ki a fejéből az egész film alatt és még jóval utána is, mert Cameron nagyon tudja, hogy mi kell nekünk. Egzotikus környezet és különleges lények, csúcstechnika, kaland, akció, szerelem. Az Avatarban minden megvan.

Valamikor a távoli jövőben vagyunk, ahol egy idegen bolygó felderítésén fáradoznak a Földről elmenekült emberek, tudósok és katonák. A program célja pedig kettős, egyrészt a kutatók szeretnék a bolygón lakó kék lényeket megismerni és beépülni közéjük, másrészt pedig a hadsereg feladata, hogy megszerezzék azt, amire a Földön az emberiségnek szüksége van. A program kulcsa, pedig egy másik test, az avatar, ami az őslakosokhoz hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Főhősünk, Jack Sully is kap egy rá szabott avatart, amelyet irányítva beolvadhat az őslakos törzs közé, hogy vele együtt mi is felfedezhessük őket és ezt a csodálatos, idegen környezetet.

Emberek és idegenek, katonák és tudósok. A sci-fi klasszikus konfliktuspárjai. Az emberek szeretnék megismerni az idegen kultúrát, a kék lények azonban védik a területüket. A katonák nem riadnak vissza az erőszaktól, hogy megszerezzék azt, amit akarnak, a tudósok persze a kutatást és a békés megegyezést pártolják. Kettejük között, pedig ott van Jack Sully, aki sehova se tud tartozni, mivel rokkant, így nem tud katonai szolgálatot teljesíteni, de képzettség híján tudósnak sem a legjobb.

Továbbá ott vannak még a fantasztikus technikai ketyerék, a hiper-szuper katonai játékszerek és még megannyi kütyü az emberek oldalán. Az idegenek világa, pedig tele van furcsábbnál furcsább növényekkel, állatokkal és természeti képződményekkel, amik idegenségük és különösségük ellenére mégsem barátságtalanok. A listát még hosszasan lehetne folytatni, de azt hiszem, nagyjából minden megvan, ami egy jó sci-fitől elvárható.

Igazából egy tipikus történetet látunk a kezdetben béna kis főszereplőnkről, akiről tudjuk, hogy végül, a sok-sok próbatétel után hős lesz, és övé lesz a királykisasszony és a fele királyság. Klisék. De mégsem. Klasszikus hollywoodi film. De mégsem. Mindezzel tisztában vagyunk, és mindennek ellenére nagyon is működik az Avatar. Hogy miért? Mert ezzel együtt olyat tud mutatni, amit még mozi néző nem tapasztalhatott. Az a látványvilág, amely elénk tárul, köszönhetően a 3D technikájának olyan egyedi, hogy az első percek rosszulléte után beépülünk mi is a film világába, ahol már nem érdekel minket a kóla és a popcorn, mert valami olyan tárul a szemeink, pontosabban szemüvegeink elé, ami lenyűgöz mindenkit. Ez tényleg olyan dolog, ami csak a filmé lehet, és csak a mozi élmény adhatja át.

 

Cikkek, kritikák, interjúk, és programajánlók az artstab.hu -n!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!