Csongrád és környéke

2007.01.31. 15:19

Este 9 után nem lehet bort kóstolni

A következő hat évben közel 2,5 milliárd forintot költene Csongrád a turizmusra. Ahhoz, hogy a pénz hasznot hozzon, az önkormányzatnak, a civil és a vállalkozói szférának össze kell fognia – hangzott el az érintettek találkozóján. Miközben Gyulán egymást ajánlják a turizmusból élők, Csongrádon alig tudnak egymásról. A borvidék központjában este 9 után gyakorlatilag nem lehet bort kóstolni.

Bíró Dániel

Az óvárost felújítanák Csongrádon, de a programokat a vállalkozóknak és a civil szervezeteknek kell szervezniük. Fotó: Tésik AttilaBár az Idegenforgalmi Kft.-nek hónapok óta nincs, és leghamarabb áprilistól lesz vezetője, Csongrádon kulcsszerepet szánnak a turizmusnak. Ilyen irányú fejlesztésekre 2,5 milliárd forintot fordítanának az elkövetkező hat évben, de ehhez a pályázati lehetőségek hatékony kihasználására van szükség. Ehhez az önkormányzat, valamint a civil és vállalkozói szféra jól összehangolt előkészítő munkája kell. Ennek szellemében szerveztek a városházára egy találkozót, amelyen Bedő Tamás polgármester gondolatébresztőként elmondta, a város az infrastrukturális fejlesztéseket vállalja. Ide tartozik az óváros rekonstrukciója és a mozi előtti parkoló átalakítása, a kerékpárút-hálózat bővítése, illetve a szálláshelyek és a strand fejlesztése is. A polgármester szerint a vendégcsalogatás már a civilek és vállalkozók feladata, ehhez – így a pályázatok előkészítéséhez is – a város minden segítséget megad.

A horgászegyesület idén csónakkikötőt épít a Holt-Tiszán, a 16 fő fogadására alkalmas vendégházaikat pedig légkondicionálóval szerelik fel. Bodor István, a bokrosi pincészet ügyvezetője arról panaszkodott, hogy kevés bemutatkozási lehetőséget kap a csongrádi bor. Szerinte lehetővé kellene tenni, hogy nyáron bármikor lehessen bort kóstolni a Körös-torokban. Egy kerékpárkölcsönző májusi beindításáról számolt be Gergely Ildikó, és arról, hogy pincével ellátott borházat kívánnak építeni a szőlőhegyen. Az ötlet abból fakad, hogy saját vendégeiket sem sikerült elvinni borkóstolóra, Csongrádon ugyanis este 9 után nincs ilyesmire lehetőség. Amíg Felföldi József panziótulajdonos a kerékpársport és a versenyek csongrádi meghonosítását tartotta fontosnak, Dragon Tibor a vízi túrázásban, illetve egy vízi tanösvény kialakításban rejlő lehetőségek kiaknázását hiányolta. A külkapcsolatok élénkítését szorgalmazta Fábián György, aki szerint kedvezményeket lehetne adni a testvérvárosokból Csongrádra utazó külföldieknek, és a konferenciaturizmust is a városba lehetne csábítani.

– Maradjunk a földön! Nekünk legendát kell teremteni, ahhoz hogy az emberek idejöjjenek – hűtötte le a kedélyeket Nagy Ferenc. A faipari szakközépiskola igazgatóhelyettese szerint ez bármi lehet: étel, ital, vagy mendemonda, a lényeg, hogy felkeltse az emberek érdeklődését. Többen a Kemence csárda felújítását, illetve az épített örökség gondos kezelését kérték számon az önkormányzattól. Mások azt nehezményezték, hogy miért nincs kapcsolat az érintettek között: hiszen amíg Gyulán a másik szálloda szolgáltatásait is szívesen ajánlja a vendéglátó, Csongrádon azt sem tudják, mi történik a szomszéd utcában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!