DélmagyArchív

2014.08.03. 20:50

Milliárdokat örökölt a hátsó udvari cigánycsalád

DélmagyArchív 1925: A szegedi Hóbiárt basa utcában lakó csóró prímás asszonya Amerikából örökölt. Nem tudta, hogy magyar nemesi származású.

Panek Sándor

Gondi Kálmán cigányprímás családi öröksége a Délmagyarország 1925. szeptember 8-iki számában.

Mint a mesében: 1925-ben egy napon több milliárd koronás örökséghez jutott Amerikából egy szegedi cigánycsalád. Gondi Kálmán prímás azt sem tudta, hogy rokonaik vannak az Egyesült Államokban.


Gondiék a szegedi Hóbiárt basa utcában éltek anyósa lakásán egy szűk udvari viskóban, igazi cigányszegénység közepette. Egy napon a prímás levelet kapott Győrben élő bátyjától, hogy Amerikában meghalt Szokolai Mihály plébános, akinek győri rokonságát napok óta kutatja az Egyesült Államok kormánya.


A plébános a Szokolai családot nevezte meg jogosultnak, de az egykori nemesi (!) család tagjai már régen szétszéledtek Győrből.

Riadóztatva lett hát a família, és ahogy a hír terjedt, egyszerre se szeri, se száma nem volt a Szokolaiaknak.

A követség az anyakönyvi adatok alapján végül 8 örököst ismert el, köztük Gondinét.

Gondi Kálmán felesége is Szokolai-lány volt, bár maga sem tudta, hogy magyar nemesi származású.


Emlékezni nem emlékeztek a papra, az asszony csak hallomásból tudott valamit róla, és volt egy elmosódott képük is, ami egy papot ábrázolt, fiatal korában.


A meggazdagodás híre gyorsan elterjedt a muzsikus nemzetség tagjai között, és persze megszaporodott a jó barátként vizitálók száma.


Gondiék maguk sem nagyon tudták, mit fognak kezdeni a tengernyi pénzzel. Az asszony kijelentette, hogy birtokot, házat szeretne, amin gazdálkodhatnak. Gondi Kálmán azonban sosem vált volna meg hegedűjétől, „az asszony csak gazdálkodjon", mondta.


A cikkben Gondiné ünnepélyesen kijelentette, hogy "minden szegedi cigánygyermeket felruház és otthont teremt a hadiárváknak és elaggott cigányoknak".


Hogy beváltotta-e, nem tudjuk. De nézzünk magunkba: mi beváltanánk ilyen ígéretünket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!