DélmagyArchív

2015.05.30. 10:59

Egy hónapig harcoltak Algyőn a dübörgő olajkúttal

DélmagyArchív 1968: Nyolcvanméteres lángoszloppal kitört a 168-as kút. Somogyi Magdika fotói a felemelő pokolból.

Panek Sándor

1968. december 19-én reggel 8 óra 20 perckor dübörgő lángokkal kitört az algyői 168-as olajkút. A hatalmas nyomással előtörő gáz azonnal meggyulladt, a kút fölött álló fúrótorony fél óráig bírta, felizzott és összeroskadt, maga alá temetve a kút száját.

 

A Fogadalmi templom magasságát elérték a lángok. Délmagyarország 1968. december 20.

Az algyői fáklya. Somogyi Károlyné fotója

Az algyői fáklya. Somogyi Károlyné fotója

Az első intézkedés földvédőgátak építése volt, az éghető anyagokat eltávolították, majd az olvadt toronymaradványokat vontatták messzebb. A tűzgomoly 25-30 méter átmérőjű, 50-80 méter magas voltEgyszerre 42 vízsugár, valamint 3 vízágyú és 2 porágyú együttesen sem volt elegendő, hogy a hatalmas tüzet elfojtsa.

December 23-án a Délmagyarország helyszíni riportban számolt be a tűzről. A lap számára akkor már az oltás egyik hőse Somogyi Károlyné fotoriporter volt, aki a helyszínen dolgozókhoz mérhető bátorsággal fotózta végig a küzdelmet.

A hatalmas fáklya egy hétig lobogott Algyő felett, míg végül szovjet technológiával, egy turbóreaktoros tűzoltógéppel sikerült eloltani 1968. december 26-án. Az eljárás ugyanaz volt, mint amit 1992-ben, az Öböl-háborúban a kuvaiti kutak oltásánál is használtak.

Az oltással azonban a probléma kisebbik része hárult el, hiszen a kútból továbbra is elemi erővel dőlt a földgáz és az olaj. Ráadásul a 168-as kút különösen bőségesen termelt: naponta ezer köbméter olaj és egymillió köbméter gáz tört fel a kútból. A hatalmas olajmennyiség miatt eleinte nem is lehetett megközelíteni a kút aknáját. Három utat is építettek a kúthoz, de a téli hidegben megfagyó olaj kettőt használhatatlanná tett. A környék fáit csillogó olajréteg borította. December 30-án sikerült megkezdeni a szivattyúzást.

Somogyi Károlyné fotóriportja. Délmagyarország 1969. január 5.

Az eloltott kitörés. Somogyi Károlyné fotója

Az eloltott kitörés. Somogyi Károlyné fotója

A 47-es utat lezárták, nehogy egy szikra új gázkitörést lobbantson be, és csak 1969. január 17-én nyitották meg újra a forgalomnak.

A feltörő olajat végül egy helyben kialakult tóba irányították, ahonnan később folyamatosan szállították el a felhasználható nyersanyagot.

Végül, 4 heti megfeszített munka után 1969. január 8-án, mínusz 10 fokos hidegben, állandó robbanásveszélyben, a kútaknában végzett emberi munkával sikerült elfojtani a gázsugarat.


Somogyi Károlyné Arcok a tűz körül című képriportja a legőszintébb sajtótéma volt a lapban az 1930-as évek óta.

 

Arcok. Somogyi Károlyné fotói az olajbányászokról. Délmagyarország 1969. január 11.

Hősiesség, ahogyan Somogyi Magdika látta.

Helytállás, ahogyan Somogyi Magdika látta.

Január 16-án végül sikerült teljesen lecsendesíteni a kutat. Távirányítással félkilós torpedót eresztettek le a kút csövébe és 1910 méter mélyen felrobbantották. Ezután folyékony iszapot kezdtek sajtolni a kútba, másnap pedig rátették a záró fejet is. Mondani sem kell, Somogyi Károlyné ott volt a robbantásnál is.

Január 18-án megkezdték a hatalmas olajtó szivattyúzását, majd rövidesen a környék takarítását is.

A kitörés elhárításán 300 olajbányász, katona és tűzoltó dolgozott. 15 ezer köbméter olajos vizet szállítottak el, s amikor a 168-as elcsendesedett, a környékén 400 méternyi körzetben mindent olaj fedett. Szerencsére komolyabb sérülés nem ért senkit.

Somogyi Károlyné 1979-ben a zsanai kitörésnél is fényképezett. Algyői fotóit később több kiállításon és előadáson is bemutatta. 2010-ben, egy évvel halála előtt remek videón beszélt élményeiről, érdemes meghallgatni!

Somogyi Magdika 3:30-nál beszél algyői élményeiről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!