Digitália

2019.02.05. 10:54

"Együtt egy jobb internetért!" - Ma van a biztonságos internet napja

Azért küzdenek, hogy a jövő generációja tudja helyesen használni az internet adta lehetőségeket.

Tóth Zoltán

Ma, a biztonságos internet napján hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek összefogásával hívják fel a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

Legnagyobb felelősségünk a jövő generációjának nevelése


A szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a biztonságos internet napjának - Safer Internet Day célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programja akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra.


Rangsort ugyan nem lehetne állítani, viszont a zaklatás az egyik olyan kritikus pont az internet világában, ami negatívan hathat egy kamasz énképére, személyiségére. Egyszerűbb egy képernyőn keresztül sértegetni, beszólni, megalázni valakit, mint személyesen.


A szülőknek ez hatalmas feladat lehet, de meg lehet birkózni a feladattal. A kamaszpanasz.hu összegyűjtött 5 pontot, ami mentén elkerülhető az internetes zaklatás.

  • Figyeljen, zaklatják e a gyermeket, ő nem biztos, hogy szólni fog, vagy szólni mer róla
  • Tanítsa meg gyermekét a helyes internethasználatra
  • Ha kell, szigorítsa meg a biztonság beállításokat akár a gyermek közösségi média felületén, ne érjék el a zaklatók
  • Ha elfajult egy zaklatás: Gyűjtsön bizonyítékokat, beszélgetéseket, levelezéseket mentse el és nyomtassa ki
  • Zsarolás, fenyegetés, vagy bármely durvább zaklatás esetén keresse fel a hatóságokat
  • Ha erről a témáról bővebben szeretne olvasni, akkor EZEN >>> a linken megteheti.


    Átfogó tájékoztatót tartanak az NKE Ludovika főépületében


    A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és lehetséges kezelésükről. A program hazai konzorciumvezetője, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, valamint a téma iránt érdeklődők részvételével figyelemfelkeltő eseményt tart kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében.


    Az internetbiztonsági fórumon a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés elleni fellépés, a lelkisegély-vonal és tanácsadás, az etikus hekkerség szakértői osztják meg tapasztalataikat, válaszolnak a résztvevők kérdéseire. Az idei biztonságosinternet-nap alkalmából videopályázatot is hirdetettek hazai általános és középiskolásoknak kisfilm elkészítésére.

    Létezik etikus hekkerség?

    Nem olyan régen történt, hogy a Telekom rendszerében biztonsági rést talált egy tanuló programozó. Ezt azonnal közölte is a Telekommal, akik kétkedve fogadták, jóhiszeműen cselekszik e a húszas évei elején járó fiatalember.


    A tárgyalás folyamán munkát ajánlottak neki, viszont a magas fizetésigény miatt a megbeszélések abbamaradtak. A továbbiakban még egy biztonsági rést talált a srác, a teljes állami és lakossági mobil- és adatforgalomhoz hozzá lehetett férni, és a T-Systems által kiszolgált cégek szervereinek adatforgalmát is meg lehetett volna figyelni. Ezen felül egy admin fiókot is létre tudott hozni, viszont ezt már kiszúrták a Telekomnál, és a fiatalember is felhagyott a kísérletezgetéssel.


    A Telekom feljelentést tett ismeretlen tettes ellen emiatt, a rendszerét ért támadás miatt. Pár nappal később a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai megjelentek a tanuló otthonában, és minden informatikai eszközét lefoglalták, rabosították, az éjszakát zárkában töltötte, és a kirendelt ügyvédjével is csak másnap találkozhatott.


    A Qubit szerint a szigorúbb büntetéshez megállapításához nem kell, hogy akadályozza a közüzem működését valaki, elég ha annak a sérelmére követ el bűncselekmény. Így hiába jelezte a Telekom, hogy a működése zavartalan volt, nyolc év börtönt is kaphat a fiatalember.


    Még nem alakult ki jogi papírforma erre a jelenségre, így heves viták dúlnak az ügyben. Aki bővebben szeretne olvasni az esetről, EZEN >>> a linken megteheti.

    "Együtt a jobb internetért!"


    A kezdeményezés idén is a közös felelősségre fókuszál: "mindannyiunk dolga, hogy az internetet (...) jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára" - írták a közleményben, hozzátéve: ezért is lett 2019-ben nap szlogenje:


    "Együtt egy jobb internetért!".

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!