Digitália

2023.06.17. 06:00

Csak így ne! Az 5 legrosszabb húzás, ha beázott a mobil

Jó tudni: a sokat idézett, régi jó rizses módszer többet árt, mint használ.

MW

Forrás: Shutterstock

A víz az elektromos szerkezetek halála. A szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhatnak. A beázás orvoslásával kapcsolatban rengeteg téves homemade-módszer és káros tévhit kering az interneten.

Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, összevissza kezdenek az elektronok száguldozni a készülékben. Ha szerencsénk van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek, mert a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. Ebből következik, hogy a legfontosabb teendő, hogy beázás esetén mielőbb áramtalanítsuk a telefont! Vegyük ki a kivehető akkut, de legalábbis kapcsoljuk ki a készüléket.

Víz és víz között is óriási különbség van! A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványi anyag van. És minél sósabb a a készülékbe jutó víz, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és maradandó károkat okozhat.

 

Rizsbe temetés és egyéb „futottak még” módszerek

Ha sikerül is kiszárítani a mobilt az ötletes, de többnyire megalapozatlan netes praktikákkal – rizsbe temetés, hajszárítózás, radiátoron pihentetés –, a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd. Az ilyen zárlatok végzetes impulzust adhatnak a memóriának (teljes adatvesztés), megolvaszthatnak csatlakozókat, vagy akár az akkumulátor felfújódásához is vezethetnek.

Egyetlen valódi esély marad: szakszerű szétszerelés és teljes körű tisztítás. Magyarul irány a szerviz, az adatmentés.

„Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából, ezeknek a többsége sajnos többet árt, mint használ, sőt néha egyenesen veszélyesek is!” – árulta el Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere. Öt dolgot emelt ki a szakértő, ezeket különösen érdemes elkerülni, ha fontos a telefonunk:

Bekapcsolás és töltőre helyezés: nem csak garancia a végső kegyelemdöfést megadó zárlatra, de nagyon balesetveszélyes is! Akár áramütést szenvedhetünk, az aksi is komoly veszélyforrássá válik tőle.

Nyomogatás: ezzel sajnos csak még több vizet pumpálunk oda, ahova nem kéne.

Rázogatás, ütögetés: ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, de szétterjed mindenütt benne.

Fújkálás: vizet juttatunk általa a telefon még ép részeibe.

Hajszárítózás: a forró levegőtől ugyan elpárolog a víz, de a házból nem tud majd távozni, sőt, gőz formájában még mélyebbre hatol majd.

„Az én telefonom vízálló, IP68-as besorolású!”

Nagyon dicséretes, de sajnos a gyakorlatban ez nem jelent garanciát arra, hogy képes kivédeni a beázást… Főleg, ha esetleg volt már cserélve a kijelzője, vagy bármi más okból megbontva a gyári ragasztás.

 

Az elektromos készülékek csepp- és porállóságát meghatározó standardok speciális, laboratóriumi körülmények között vizsgált esetekre vonatkoznak (pl. meg van adva, hogy milyen szögből, milyen erősségű és típusú vízsugár éri a telefont a teszten). A vízállóságot jelölő szám esetében sok kritériumnak kell optimálisan fennállnia, hogy a készülék teljesítse a teszten elért eredményt. Egy kevésbé jól szigetelt telefon esetén bőven elég, ha töltőcsatlakozóval felfelé dugjuk zsebbe és elkapunk egy nyári záport…

Ezt tehetjük, ha már megtörtént a baj

Fontos, hogy a készüléket azonnal áramtalanítsuk! Vegyük le a tokot, majd távolítsuk el a SIM – és memóriakártyát is. Itassuk fel a vizet papírtörlő segítségével, majd mielőbb forduljunk szakértőhöz. A szervizek sajnos nem mentenek adatot, gyakori, hogy a készüléket ugyan működőképesen, de gyári állapot visszaállítással, azaz lenullázva adják vissza. Emiatt fontos, hogy a nélkülözhetetlen fájlokról rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot, vagy tároljuk azokat felhőben. Ha ezt elmulasztottuk, szerviz előtt érdemes szakemberhez fordulni, aki segít menteni a menthetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!