Egészséghét a művházban

2019.11.19. 18:36

Elsősegélynyújtásról tanultak a szőregi anyukák – Fotók

November 16. és 24. között egészséghetet tartanak Szőregen a Tömörkény István Művelődési Házban, ahol számos érdekes témát boncolgatnak a szakemberek és a szülők, többek közt azt, hogyan tudják újraéleszteni és ellátni gyermeküket, amíg a mentő megérkezik.

K. A. R.

– Ez minden szülőnek, nagyszülőnek fontos. Már negyedik alkalommal szerveztük meg az előadást, hiszen háztartási balesetek előfordulhatnak, illetve az is, hogy segítséget kell hívjunk a bajban, édesanyaként sajnos már volt ilyenben részem – nyilatkozta lapunknak Csáki Mónika szervező.

Pontos instrukciókat kaptak az édesanyák. Fotó: Frank Yvette

Flach Istvántól, az OMSZ mentőtisztjétől kaptak pontos instrukciókat a jelenlévők. Rámutatott, sokkal komolyabb égési sérülése lehet egy babának, hiszen amíg a felnőtteknél a kar vagy a lábszár jelenti a test 9 százalékát, addig a gyereknek az egész feje 18 százalék. – Nagy fejük van, ami miatt az eséseknél mindig ez sérül meg. Fontos, hogy ne akarjuk az esés után egyből felkapni őket, mert ezzel lehet, hogy egy gerincsérülést is okozunk számukra. Ha nem ugrik fel magától és nem sír egyből, akkor nagyobb a baj, mindenképp hívjunk szakembert, viszont ha odaszalad hozzánk, akkor vélhetően csak kisebb sérülés érte, de ebben az esetben is vigyük orvoshoz – magyarázta.

Pontos instrukciókat kaptak az édesanyák. Fotó: Frank Yvette

Megtudtuk, ha egyedül vagyunk otthon a gyerekkel és újraélesztésre van szükség, akkor ne a telefon után kapkodjunk, hanem egy pokrócot helyezzünk a teste alá, kivéve a fejét, biztosítva ezzel a szabad légutat. Ha nincs légzése, kezdjük meg az újraélszetést, melynek ciklusa 5 befújás, ezután pedig 15 mellkaskompresszió és 2 befújás váltva. Ezt 1 percig kell ismételni, és ha ez idő alatt nincs eredménye, akkor az 1 perc leteltével mentőt hívni, és folytatni az újraélesztést.

Beszélt arról is, amikor idegen test kerül a légutakba ekkor legjobb, ha az arcára helyezzük a hüvelyk- és a középső ujjat, a ráfordítjuk az alkarunkra és a combunkra helyezzük a gyereket. 5 ütés kell a hátára, majd megfordítva 5 hasi lökés, ha nem segített, ismétlésre van szükség.

Címkék#Algyő
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!